Betöltés

Rémisztő különbségek a készpénzfelvételi díjakban

szerző: Bankmonitor.hu
2013-02-12

Egy olvasónktól érkező megkeresés apropóján néztünk alaposabban utána, hogy az országos fiókhálózattal rendelkező bankok milyen feltételek mellett fizetnek ki nagyobb összegeket. Megdöbbentő különbségeket tapasztaltunk a díjazásban, valamint elképesztő számokkal találkoztunk a számszerűsítés alkalmával. Előfordulhat olyan eset, hogy 10 millió forint felvétele 90.000 forint ellenében valósul meg, míg ugyanennyi készpénzhez máshol 360 forintért is hozzá lehet jutni.

Vizsgálódásunk során arra voltunk kíváncsiak, hogy számlavezetőként melyik bankkal járnánk a legjobban, ha ingatlanunk értékesítéséből származó 10 millió forintunkat felvennénk a bank pénztárában. (Távolról sem tekinthetjük jellemzőnek, hogy készpénzben hozzá szeretnénk jutni ekkora összeghez, de az élet hozhat olyan szituációkat, amikor ez nem zárható ki.)

Nyilván senki sem az itt kialakult rangsor alapján választ majd bankot, de a meglepetések elkerülésére készpénzéhes olvasóinknak jó tudni, hogy a készpénz ára nagyon nagy mértékben eltérő az egyes bankoknál.

10 millió Ft készpénz felvétele

Fontos leszögeznünk, hogy a fenti rangsor a bank saját pénztárából történő normál készpénzfelvétel (kártya használata nélkül) díja alapján került meghatározásra, így az AXA Bank némileg kilóg a sorból, ugyanis az egyetlen közülük, aki nem bonyolít készpénzforgalmat. Viszont pont ezen apropón nem szabad megfeledkezni róla, hogy a készpénzfelvételnek létezik más alternatív módja. Az AXA esetében is erre a megoldást a Magyar Posta kínálja, de haladjunk inkább sorban.

Egyes bankoknál pénztárukban például kártyával is felvehetünk nagyobb összeget számlánk terhére, ami nem mindenhol, de például az OTP esetében rendkívül szerencsés, hiszen ekkora összegnél már maximumba ütközik az alkalmazott díjtétel és így 90.000,- forint helyett 17.300,- forintra csökken a díj mértéke.

További lehetőségként kínálkozik, hogy nem saját bankunknál kezdeményezzük a felvételt, de ehhez már mindenképpen a számlánkhoz kapcsolódó bankkártya szükséges. Több banknál tapasztaltuk, hogy lényegesen kedvezőbb díj ellenében juthatunk az adott összeghez, ha a felvételt
más belföldi bank pénztárában kártyával tesszük meg, vagy esetleg a Magyar Posta közreműködésével valamelyik postahivatal segítségével. Természetesen ezek alaposabb utánajárást igényelnek, hiszen nem minden bank vállalja az ilyen jellegű kifizetéseket, tehát előzetesen muszáj lesz tájékozódnunk a kiszemelt pénzintézetnél az ügyben.

De miért is fáradoznánk ezzel?

A táblázat rangsorában az OTP és a K&H előkelő helyüket annak köszönhetik, hogy a saját pénztári készpénzfelvételi díjukat nem voltak hajlandóak maximalizálni. Az OTP esetében azonban, ha vesszük a fáradtságot és utánajárunk, hogy melyik bank vállalja a kifizetést, akkor szemben a 90.000 forintos, vagy a 17.300 forintos költséggel 1.080 forint ellenében juthatunk az összeghez. A K&H esetében hasonló a helyzet ugyanis 18.419 forintot spórolunk meg, ha más banknál történik a felvétel. A Raiffeisen Bank a középmezőnyben helyezkedik el, de nála is jelentős megtakarítás érhető el, ugyanis 17.364 forint helyett 409 forint ellenében valósulhat meg a felvétel, ha más bank pénztárában vesszük fel az összeget.

Fontos, hogy nagy összegű felvételt megelőzően mindig tájékozódjunk bankunknál, hogy számlacsomagunk esetében mi a legkedvezőbb megoldás az összeg kifizetésére. Vannak például olyan bankok is, akik nem tesznek különbséget a díjakat illetően, valahol pedig kifejezetten rosszul járunk, ha a saját pénztár helyett más megoldást választunk erre a célra.

Amennyiben számlavezetőnk helyett más mellett döntöttünk, akkor minden esetben tájékozódjunk az adott banknál, postahivatalnál arról, hogy

 • a szükséges készpénz mennyiség és a bankkártyát elfogadó ún. POS berendezés rendelkezésre áll-e,
 • van-e bejelentési kötelezettség az összeg felvételét illetően és milyen határidők vannak ezzel kapcsolatban érvényben, valamint
 • egyeztessünk saját bankunkkal is a részleteket illetően (pl.: kártyalimit).

Persze ez lényegesen több utánajárást igényel, de így sok esetben jelentősen faraghatunk a költségeken.

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

11 Hozzászólás

 1. enagyotthon

  AXA kártyárfa az otp 100.000 Ft-ot ad. Hogy jött ki az összeg?

 2. bankmonitor.hu

  A 100.000 forintos limit valóban élő korlát OTP bankautomaták esetében, ugyanis idegen bank által kibocsátott kártyával ennél nagyobb összeg egy tranzakció keretében ezekből nem vehető fel. A táblázatban szereplő lehetőségek az ún. POS berendezésen keresztül történő felvételekre vonatkoznak, de hozzátennénk, hogy bankok esetében itt is találkozhatunk korlátozásokkal. Többek között pont az ilyen egyedi sajátosságok miatt fontos, hogy minden esetben tájékozódjunk az adott banknál a felvételt megelőzően.

 3. BBBB

  Sziasztok!

  “Az OTP esetében azonban, ha vesszük a fáradtságot és utánajárunk, hogy melyik bank vállalja a kifizetést, akkor szemben a 90.000 forintos, vagy a 17.300 forintos költséggel 1.080 forint ellenében juthatunk az összeghez.”

  Ez a nagyon érdekelne… elárulnátok a titkot?

  Előre is köszönöm!,Sziasztok!

  “Az OTP esetében azonban, ha vesszük a fáradtságot és utánajárunk, hogy melyik bank vállalja a kifizetést, akkor szemben a 90.000 forintos, vagy a 17.300 forintos költséggel 1.080 forint ellenében juthatunk az összeghez.”

  OTP-s lévén ez roppant mód érdekelne. El tudnátok nekem árulni a titkot?

  Nagyon köszönöm!

 4. bankmonitor.hu

  Az OTP Bank 2013.03.01-től hatályos „Lakossági forint alapú kártyákról” című hirdetménye értelmében készpénzfelvétel bankkártyával idegen bankfiók pénztárából 1.131 Ft ellenében lehetséges.

  Tehát azt kell mindössze kideríteni, hogy melyik bank biztosít lehetőséget ilyen típusú tranzakcióra. Ebben bármelyik telefonos ügyfélszolgálat a segítségünkre lehet.

  Nagyobb összegű készpénz bankfiókban való felvétele előtt minden esetben tájékozódjunk az adott banknál arról, hogy a szükséges készpénz mennyiség és a bankkártyát elfogadó POS berendezés rendelkezésre áll-e.

 5. Gabor

  Hello

  Én sajnos nem találkoztam olyan ismert bankkal aki lehetővé tette volna hogy idegen bankkártyával vegyek fel a bankfiókjukban pénzt.
  OTPs kártyával próbálkoztam, de sajna minden ügyfélszolgálat elutasította, mondván hogy a készpénzfelvételt a saját bankom pénztárában kell kezdeményeznem.
  Tudtok konkrétan olyan bankról aki lehetőséget biztosít nagyobb készpénz felvételére OTPs bankkártyával?
  Előre is köszönöm

 6. bankmonitor.hu

  @Gabor Bár nem bank, azért érdemes a postánál megérdeklődni. Ugyanis már egy bankkártyával történő csekkbefizetés is készpénzfelvételnek minősül a postán. Nagyobb összegnél azonban előre be kell jelenteni az összeget a kiszemelt postahivatalnál.

 7. Érdeklődő

  “Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter június 17-én jelentette be, hogy augusztus elsejétől duplájára nő a készpénzfelvétel esetében a tranzakciós adó, és eltörlik a 6 ezer forintos maximumot…”
  Kérhetnék egy aktualizálást a táblázatra az új rendelkezések szerint?

 8. bankmonitor.hu

  Kedves Érdeklődő, a cikket visszamenőleg nem lenne célszerű módosítani, ugyanakkor a téma releváns. Értesítjük, ha újabb cikkünk jelenik meg a témában aktualizálva az adatokat.

 9. Érdeklődő

  Köszönöm. Augusztus 1. előtti kapkodásban sok hasznát vennénk.

 10. dariusz

  meddig tűri a nemzet, hogy a bankok lenyúlják az embereket a kormányok aszisztenciójával

 11. balojazz

  “Az OTP esetében azonban, ha vesszük a fáradtságot és utánajárunk, hogy melyik bank vállalja a kifizetést, akkor szemben a 90.000 forintos, vagy a 17.300 forintos költséggel 1.080 forint ellenében juthatunk az összeghez.” Ez nagyon érdekelne… elárulnátok a titkot? Mert a héten kéne levennem 4-4,2 M HUF-t, és olyan 35-40 ezer a pénztári bankkártyás verzió. Ha ennél van olcsóbb, kérlek: eriktruffaz@gmail.com

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Magas kamat, alacsony kockázat: jön a Nemzeti Kötvény!

2019. 04. 17.

Az új lakossági állampapír teljesen megváltoztathatja a megtakarítások piacát. A Nemzeti Kötvény kamata fix és a futamidő során folyamatosan emelkedik, ezáltal a 5. évre elérheti a 6%-ot, a teljes futamidő...

Blogajánló

 • alapblog

  Tőzsde, a mentorunk

  A tőzsde sokak szemében egy kiszámíthatatlan terület. Aki viszont közelebb merészkedik hozzá és megpróbálja megérteni, nagy kincsre tehet szert, ami nem merül ki csupán vagyonunk...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.