Segítség! Lakást vennék, de nincs pénzem!

Segítség! Lakást vennék, de nincs pénzem!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2014-01-17 Frissítve: 2021-09-11
 

Csörgött a telefon, kedves női hang a túloldalon. Két pici gyerekkel albérletben laknak és szívesebben törlesztenének lakáshitelt, mintsem hogy évekig még a lakbért fizessék. Kérdezgettem, beszélgettünk. Önerő nincs, felbontható megtakarítás zéró. Innen szép nyerni!

Vigyázat az életből vett példa következik!

Kollégánk története kapcsán arra gondoltunk, hogy szemezgetünk megtörtént esetek közül. Tanuljunk belőle mindannyian! Előtte azonban álljunk meg itt egy pillanatra.
Senkit nem buzdítunk arra, hogy önerő nélkül gondolkozzon ingatlanvásárlásban. Mégis, egészen biztosak vagyunk abban, hogy az eset nem egyedi. Alapvető emberi igényeket – saját lakást szeretnénk – kell összhangba hoznunk a realitásokkal – nincs, vagy csak nagyon kevés a félretett pénzünk. Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, hiszen egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot max. a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni, ezt törvény írja elő. Ezen túl még a banki szabályozással is szembe találjuk magunkat, ami tovább csökkenti a felvehető hitelösszeget. A vételáron felül pedig még a hitel induló költségeivel is számolnunk kell.ki kell fizetnünk egy csomó egyéb költséget is.

Hirdetés

Hirdetés

Mégis milyen lehetőségeink vannak?

Jó megoldás lehet a kiegészítő fedezet bevonása. Persze, az esetek zömében nem tudunk még egy terhelhető ingatlant elővarázsolni. Ha mégis, akkor azonban abba is gondoljunk bele, hogy az eladó ragaszkodni fog foglalóhoz, aminek megszokott mértéke 10%. Adódnak még egyéb költségek is, amiket meg kell fizetnünk, mint pl. ügyvédi munkadíj, földhivatali bejegyzés, stb.   Ha még nem tettük meg, kezdjünk minél hamarabb félretenni lakáscéljaink megvalósítására. Bármilyen megtakarítási formában gondolkozhatunk, de a lakás célra a
lakástakarékpénztári szolgáltatások a legmegfelelőbbek. Ma már négy szolgáltató (OTP, Erste, Aegon, Fundamenta) termékei közül tudjuk a számunkra ideálist kiválasztani annak megfelelően, hogy megtakarítás, vagy hitelfelvétel szerepel-e céljaink között. Nem feltétlenül kell megvárnunk a megtakarítási időszak lejártát ahhoz, hogy pénzhez jussunk. Önerő kiegészítésként a most megkötött lakástakarékpénztári szerződés terhére is kaphatunk ún. előhitelt. Ez azt jelenti, hogy már az előtakarékossági szerződés megkötésekor hitelhez jutunk, aminek maximum összege 2 millió forint lehet. Ez a típusú hitel az OTP LTP-nél illetve a Fundamentánál is elérhető.

Te is most kezdenéd el? Nézd meg mennyit tudsz félretenni pár év alatt!
 

Kamatbónusz
29 000 Ft-tól 4 342 500 Ft-ig
Bankmonitor
A várhatóan legkedvezőbb ajánlatok
Most kamatbónusszal
gyűjthető össze lakás célra.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi szabályzatba és az Online Lakástakarék Pénztár promóciós szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hiba történt


    De kanyarodjunk vissza a betelefonáló hölgy történetéhez!
      A beszélgetés során kiderült, hogy a fővárostól néhány száz kilométerre egy kistelepülésen szeretnének házikót venni 2 millió forintért. Ártól függetlenül önerőre feltétlenül szükség van. Ilyen értékű ingatlanoknál további gondot okoz, hogy eléri-e az ingatlan hitelbiztosítéki értéke (az az érték, amit az ingatlan felértékelése során a bank számára az értékbecslő megállapít) a bank által minimálisan nyújtható hitelt. A családnak önereje továbbra sincs, viszont a jövedelmük átlag feletti. A lehető legjobb megoldásnak esetükben a
    személyi kölcsön bizonyult.
     
    Meglepődtél?    Igen, mi is, hiszen továbbra sem ajánljuk senkinek, hogy ingatlant vegyen személyi kölcsönből. Viszont minden eset egyedi. Itt egy jó és stabil jövedelemmel rendelkező családról van szó, akiknek nincs egyéb hitele és alacsony értékű házat akarnak venni. Vagyis esetükben ez optimális megoldás lehet.
    lakasszemelyikolcsonboltabla
    És a jövő?
      Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért természetesen azt javasoltuk, hogy amint megvan az ingatlan és már a földhivatal is bejegyezte a tulajdonjogukat, azonnal kezdjék el megkeresni a számukra legmegfelelőbb jelzáloghitelt és váltsák ki a személyi kölcsönt. Természetesen a hitelkiváltásnak is vannak induló költségei, ezért legyünk körültekintőek és szerezzük be a lehető legtöbb információt.
    Nem tudod Neked mi lenne a megoldás? Töltsd ki az adatlapot és segítünk!
     
    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Ft
    Ft
    év
    Ft
    Bankmonitor
    Lakáshitel kalkulátor
    Spórolj akár Milliókat
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
    Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
    Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

    Az eredményeket elküldtük az email címedre.
    Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
    Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
    24-48 órán belül:
    előzetes hitelminősítés
    személyes hitelajánlat

    Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

    Hirdetés

    Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés.

    Hirdetés