Segítség! Lakást vennék, de nincs pénzem!

 • 2014.01.17.
 • szerző: bankmonitor

Csörgött a telefon, kedves női hang a túloldalon. Két pici gyerekkel albérletben laknak és szívesebben törlesztenének lakáshitelt, mintsem hogy évekig még a lakbért fizessék. Kérdezgettem, beszélgettünk. Önerő nincs, felbontható megtakarítás zéró. Innen szép nyerni!

Vigyázat az életből vett példa következik!

Kollégánk története kapcsán arra gondoltunk, hogy szemezgetünk megtörtént esetek közül. Tanuljunk belőle mindannyian! Előtte azonban álljunk meg itt egy pillanatra.
Senkit nem buzdítunk arra, hogy önerő nélkül gondolkozzon ingatlanvásárlásban. Mégis, egészen biztosak vagyunk abban, hogy az eset nem egyedi. Alapvető emberi igényeket – saját lakást szeretnénk – kell összhangba hoznunk a realitásokkal – nincs, vagy csak nagyon kevés a félretett pénzünk. Alapesetben minden lakásvásárlásnál szükséges minimálisan 20% önerő, hiszen egy magánszemély tulajdonában lévő ingatlanra jelzálogjogot max. a lakás értékének 80%-ig lehet bejegyezni, ezt törvény írja elő. Ezen túl még a banki szabályozással is szembe találjuk magunkat, ami tovább csökkenti a felvehető hitelösszeget. A vételáron felül pedig még a hitel induló költségeivel is számolnunk kell.ki kell fizetnünk egy csomó egyéb költséget is.  
Mégis milyen lehetőségeink vannak?   Jó megoldás lehet a
kiegészítő fedezet bevonása. Persze, az esetek zömében nem tudunk még egy terhelhető ingatlant elővarázsolni. Ha mégis, akkor azonban abba is gondoljunk bele, hogy az eladó ragaszkodni fog foglalóhoz, aminek megszokott mértéke 10%. Adódnak még egyéb költségek is, amiket meg kell fizetnünk, mint pl. ügyvédi munkadíj, földhivatali bejegyzés, stb.   Ha még nem tettük meg, kezdjünk minél hamarabb félretenni lakáscéljaink megvalósítására. Bármilyen megtakarítási formában gondolkozhatunk, de a lakás célra a
lakástakarékpénztári szolgáltatások a legmegfelelőbbek. Ma már négy szolgáltató (OTP, Erste, Aegon, Fundamenta) termékei közül tudjuk a számunkra ideálist kiválasztani annak megfelelően, hogy megtakarítás, vagy hitelfelvétel szerepel-e céljaink között. Nem feltétlenül kell megvárnunk a megtakarítási időszak lejártát ahhoz, hogy pénzhez jussunk. Önerő kiegészítésként a most megkötött lakástakarékpénztári szerződés terhére is kaphatunk ún. előhitelt. Ez azt jelenti, hogy már az előtakarékossági szerződés megkötésekor hitelhez jutunk, aminek maximum összege 2 millió forint lehet. Ez a típusú hitel az OTP LTP-nél illetve a Fundamentánál is elérhető.   
Te is most kezdenéd el? Nézd meg mennyit tudsz félretenni pár év alatt!
 

Lakástakarék kalkulátor

Lakástakarék
 • Havi X Ft befizetés
 • Y év-en keresztül
 • Z Ft (lakáscélra vagy lakáshitel törlesztésre)
 • ebből Q Ft állami támogatás
 • I % éves hozam (EBKM)

 • Teljes állami garancia a befizetett pénzre (OBA)
 • garantált éves hozam

Most Q Ft állami támogatással
Z Ft gyűjthetsz össze lakás célra.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 
De kanyarodjunk vissza a betelefonáló hölgy történetéhez!
  A beszélgetés során kiderült, hogy a fővárostól néhány száz kilométerre egy kistelepülésen szeretnének házikót venni 2 millió forintért. Ártól függetlenül önerőre feltétlenül szükség van. Ilyen értékű ingatlanoknál további gondot okoz, hogy eléri-e az ingatlan hitelbiztosítéki értéke (az az érték, amit az ingatlan felértékelése során a bank számára az értékbecslő megállapít) a bank által minimálisan nyújtható hitelt. A családnak önereje továbbra sincs, viszont a jövedelmük átlag feletti. A lehető legjobb megoldásnak esetükben a
személyi kölcsön bizonyult. 
 
Meglepődtél?    Igen, mi is, hiszen továbbra sem ajánljuk senkinek, hogy ingatlant vegyen személyi kölcsönből. Viszont minden eset egyedi. Itt egy jó és stabil jövedelemmel rendelkező családról van szó, akiknek nincs egyéb hitele és alacsony értékű házat akarnak venni. Vagyis esetükben ez optimális megoldás lehet.  
lakasszemelyikolcsonboltabla  
És a jövő?
  Mivel a személyi kölcsön jóval magasabb THM-mel igényelhető, mint egy ingatlanfedezetes hitel, ezért természetesen azt javasoltuk, hogy amint megvan az ingatlan és már a földhivatal is bejegyezte a tulajdonjogukat, azonnal kezdjék el megkeresni a számukra legmegfelelőbb jelzáloghitelt és váltsák ki a személyi kölcsönt. Természetesen a hitelkiváltásnak is vannak induló költségei, ezért legyünk körültekintőek és szerezzük be a lehető legtöbb információt.  
Nem tudod Neked mi lenne a megoldás? Töltsd ki az adatlapot és segítünk!
 

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
 
Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.  

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.