Ki mondta, hogy a hitel csak rossz lehet?

 • 2014.01.14.
 • szerző: bankmonitor

Mindannyian tudjuk, hogy a fejlődéshez szükséges a hitel. Igaz ez vállalkozásokra és magánszemélyekre egyaránt. Mégse várhatunk évtizedeket arra, hogy összegyűljön a pénzünk egy lakásra: marad a hitel! Az utóbbi évek keserű tapasztalatai alapján azt is tudjuk, hogy a hitelekkel meg is égethetjük magunkat. Ez nem azt jelenti, hogy albérletben kell leélnünk az életünket. Viszont hitelügyletbe csak megfontoltan bocsátkozzunk!

Ha valaki úgy dönt, hogy lakást vesz és ehhez hitelre is szüksége van, nem árt tisztában lennie azzal a ténnyel, hogy hosszú időre fogja elkötelezni magát. 

Az optimális döntés

Mielőtt nagyon lelkesen járnánk az ingatlanokat, üljünk le és vegyük számba mennyi pénzünk van, illetve milyen kiadásokkal kell számolnunk. Sok időt és energiát tudunk ezzel megspórolni. Ide az ügyvédi költségtől kezdve, az illetéken át, a költöztetők díját is írjuk fel! A jó öreg papír és ceruza sokat segít, de a mai kor gyermekei nyugodtan használhatnak Excel táblát is. Kevéssé optimális, ha a többletköltségek (pl. az illeték) egy részét már csak a hitelkeretünk kimerítésével tudjuk fedezni. 

A bankválasztáson is sok múlik. Ám ez ne a klasszikus jó zsaru-rossz zsaru… jó bank-rossz bank analógia alapján történjen. Mert ilyen nincs! Nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik bank jó, a másik nem.

Ha már most szeretnéd megtudni Neked melyik hitel lenne az optimális, töltsd ki adatlapunkat és segítünk választani!  Cikkünk lentebb folytatódik.


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Hadd osszam meg saját történetemet!

2002-ben vásároltunk ingatlant. A férjem minimálbérrel volt bejelentve én pedig GYES-en voltam. Túl sok bank közül nem válogathattunk. Konkrétan egyetlen bank volt, aki szóba állt velünk. Aztán eltelt pár év, mindkettőnk jövedelme nagyban változott, szerencsére pozitív irányba. Megnéztük a hitelkínálatot és már legalább 5 ajánlat között válogathattunk. Meghoztuk a döntést és léptünk: kiváltottuk a hitelt egy másik banknál. Megjegyzem, ez sok álmatlan éjszakába került. Nagyon alaposan számba vettünk minden lehetséges megoldást és váltottunk. Ezt a lépést a mai napig felvállaljuk és nem bántuk meg. 

Sokan szidták, szidják a bankokat, van aki fel is robbantaná azokat.
Egy biztos, nincs olyan, hogy jó vagy rossz bank. Mindenkinek az a legjobb bank, amelyik az ő élethelyzetére megoldást nyújt.

Nem szeretnénk a bankok pártját fogni, hiszen nem tisztünk. Egyszerűen csak a teljes képhez hozzátartozik, hogy pozitív történeteket is közöljünk. Bankok nélkül mi is még mindig egy bérelt kis lakásban laknánk a gyermekünkkel egy szobában.  

Nézz mélyen a zsebedbe!

Hogy eldönthesd, mekkora összegű hitel felvétele jelent még ésszerű, de egyben elfogadható megoldást számodra, zsebbe kell nézni. Pénzügyi helyzetedet egyszerűbben és könnyebben kézben tarthatod, ha saját költségvetést vezetsz havi bevételeidről, és kiadásaidról. Ennek segítségével jobban fel tudod mérni, hogy havi bevételeidből mennyit tudsz hiteltörlesztésre fordítani.

Mikor jó egy hitel?

„Alacsony a törlesztője!”, nyilván sokan ezt vágják rá rögtön. Persze, ez is számít. Sőt! Természetesen nézzük a törlesztőt, a THM-et, figyeljünk az induló költségekre, akciós feltételekre egyaránt. Mert hiába alacsonyabb egy hitel törlesztőrészlete, ha a futamideje sokkal hosszabb. Így elképzelhető, hogy sokkal többet kell visszafizetnünk a futamidő végéig, ha ezt a konstrukciót választjuk. Akkor tudjuk a számunkra legmegfelelőbb hitelt kiválasztani, ha minden információt az ügyintéző, hitelközvetítő rendelkezésére bocsátjuk. Soha nem az a gond, ha pl. készpénzben kapjuk a jövedelmünket, vagy éppen még próba időn vagyunk. Az sokkal nagyobb probléma, ha nem mondunk el mindent. 

Egy hitelt akkor minősíthetünk jónak, ha a törlesztő részletet úgy tudjuk fizetni, hogy a hónap végére nem csak zsíros kenyér kerül az asztalra. Mert valljuk be, akkor csak keserűséggel tudunk az új lakásunkra gondolni.

Honnan induljunk?

Természetesen most is a kályhától! Legyen mindig az első kérdésünk, hogy kell-e az a lakás annyira, hogy hitelt vegyünk fel? Számtalan olyan élethelyzet van, amikor a meglévő pénzünk nem elegendő egy régóta áhított termék megvásárlásához.  Természetesen a különböző célok és/vagy igények kielégítésére különböző hiteltermékeket ajánlanak a bankok. Vehetünk fel vásárlásra, felújításra, korszerűsítésre, stb. A hitelfelvételkor tudnod kell, hogy a sokféle hitel közül mikor, melyikre lehet szükséged.

Ha szeretnéd, hogy segítsünk a hitelfelvételben, add meg adataidat, és visszahívunk. Keress a különböző hitelcélok között kalkulátorunk segítségével!


Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Ráadás tanácsunk

Legyünk nagyon óvatosak!  Egy ember életében nem túl sűrűn bonyolódik akkora tranzakcióba, mint a lakásvásárlás és az ehhez kapcsolódó hitelfelvétel. Ezért bankválasztásunkat alaposan gondoljuk meg és ne szégyelljünk szakértő segítséget kérni. 

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Facebook: nehéz idők jönnek

  Legalábbis ezt árazza a piac a négy éve legnagyobb áreséssel több havi mélypontra: a szabályozó hatóságok szívózni fognak a céggel a kezében lévő hatalmas adattömeg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.