Segítség! Nem kaphatok hitelt, mert adóstárs vagyok?

 • 2015.12.10.
 • szerző: bankmonitor

Adóstárs vagy a tesód hitelében? Esetleg a szüleid kezese? Most pedig nem kapsz hitelt és nem érted, hogy miért? Hitelfelvétel kapcsán az első kérdések egyike, hogy van-e hiteled. Igen ám, de ha adóstárs vagy egy hitelben az ugyanúgy számít a hitelfelvételnél, mintha te lennél az adós. Nem baj, ha valahol adóstárs vagy, hiszen vannak olyan helyzetek, amikor ez elkerülhetetlen.

Jó, ha tudod, hogy kit, mikor kötelező bevonni adóstársként és mikor nem szükséges. Ki lehet adóstárs és kinek kell kötelezően adóstársnak lennie egy lakáshitelben. Mikor engedheti ki a bank az adóstársat a hitelből? Kiengedheti egyáltalán? Ha adóstárs, netán kezes vagy egy hitelben, az bizony kihatással van a későbbi hitelképességedre is.

Tudod, mit vállalsz, amikor adóstárs leszel egy hitelben?

Mindegy, hogy egy hitelben adós, vagy adóstárs a szereped, a felelősség azonos. Kettőtök jövedelmét a bank együttesen nézi. Ha a későbbiekben te is hitelt szeretnél felvenni, akkor bizony elő fog kerülni, hogy egy hitelben már nyakig benne vagy.

Ezzel jelentősen ronthatod a hitelezhetőségedet és az ügyfélminősítés is gyengébben sikerülhet. Ez utóbbi azt jelenti, hogy rosszabb kamattal fogsz hitelt kapni, mint amilyennel akkor kapnál, ha nem lennél sehol adóstárs.

Hiába magyarázod a banknak, hogy te csak a testvéreden akartál segíteni és a hitelhez semmi közöd, nem is te törleszted. Aláírtad a kölcsönszerződést, vállaltad a terheket. Ez ennyire egyszerű. A KHR-ben a neved mellett ott lesz a hitelösszeg és a törlesztő is.

A bank azt is látja, hogy milyen minőségben veszel részt a hitelben. Ha adóstárs vagy, akkor a törlesztő rád eső, arányos részével számolnak, ha viszont kezes, akkor a teljes havi összeggel.

Miért van különbség? Mert a kezesnek önállóan is helyt kell állnia a teljes hitelösszegért, míg az adóstársnak csak az adóssal együtt.

Kalkulátorunkkal kedvedre válogathatsz a legjobb hitelek között.

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Lakáshitel felvétele esetén számos esetben merül fel egy esetleges adóstárs bevonásának szükségessége. Egy adóstárs hitelbe való bevonása történhet kötelező jelleggel, illetve a fizetőképesség javítása érdekében is. Reális elképzelés az is, hogy az adóstárs egyszer szeretne kilépni a hitelből. Megteheti?

Mikor léphet ki az adóstárs a hitelből?

Az adóstársadat minden további nélkül ki lehet engedni a hitelből, ha a jövedelmed már önállóan is elegendő a hitel továbbfizetéséhez. Természetesen ezt a bank le is ellenőrzi egy új ügyfélminősítés keretén belül. Ez a művelet egy pénzmozgással nem járó szerződésmódosítás, ami általában díjköteles. A Bankmonitor lakáshitel aloldalán ezekről a díjakról is tájékozódhatsz.

Ki lehet adóstárs?

Itt szét bontanunk a kérdést:

 1. Kötelezően bevonandó adóstársról van szó? Ha igen, akkor

  1. „Hagyományos” adóstárs, vagy csak
  2. Technikai adóstárs?
 2. Esetleg hitelképességedet javító adóstárs.

Kötelezően bevonandó adóstárs a házastársad, élettársad. Ez azt jelenti, hogy neki minden esetben szerepelnie kell a hitelügyletben. Persze itt is vannak kivételek. Amennyiben vagyonközösségi megállapodás születik köztetek, a másik felet kihagyhatod a hitelből.

A kötelezően bevonandó adóstárs esetében nem feltétlenül kell megfelelni az adóssal szemben támasztott követelményeknek. Ő úgynevezett technikai adóstárs is lehet. Ez azt jelenti, hogy sem életkori, sem jövedelmi elvárásokat nem támaszt a bank. Amennyiben azonban a jövedelmével is részt vesz a hitelügyletben, rá is azok a szabályok vonatkoznak, mint a rád, aki az adós.

Amikor kiegészítő ingatlant is bevonnál a hitelbe, ennek az ingatlannak a tulajdonosa, haszonélvezője is kötelező szereplő lesz a hitelben.

A hitelképességet javító adóstárs, ahogy az a nevében is szerepel, azért lép be melléd a hitelbe, mert esetleg a te jövedelmed önmagában nem elegendő a megcélzott hitelösszeghez. Ebben az esetben neki is meg kell felelnie a bank által támasztott elvárásoknak.

Mit kell telejsítenie az adóstársnak?

Az adóstársadnak a bank által meghatározott életkorhatárba bele kell férnie, és természetesen nem szerepelhet a KHR listán. Rendelkeznie kell továbbá megfelelő jövedelemmel és munkaviszonnyal.

Az adóstárs jövedelme a háztartás/élettárs jövedelméhez adódik, a bank a hitelképességeteket összevonva vizsgálja. A bank azt is megszabhatja, hogy kit fogad el adóstársnak. Esetenként csak hozzátartozó, vagy közeli hozzátartozó lehet.

Töltsd ki az alábbi űrlapot és szívesen megválaszoljuk kérdéseidet!

Lakáshitel kalkulátor

Ft
év
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján 14 bank, 89 ajánlata közül választhatsz.

A várhatóan legkedvezőbb hitelek:


havi törlesztő

THM

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.
Tudd meg az összes részletet!

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Te is adóstárs vagy egy hitelben? Nem tudod, hogy mennyire vagy hitelképes? Írj nekünk és segítünk! 

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

17 Hozzászólás

 • Bence 2016-07-19 09:31:38 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Jelenleg felmondás alatt állok, de társammal lakást szeretnénk vásárolni, de nem szeretnénk rontani az ő jövőbeli hitelképességén, ezért az új munkahelyem próbaideje után szeretnénk a hitelt átvezetni a nevemre. Ez megoldható, van rá bármilyen lehetőség?

  Köszönettel a választ,

  Bence

  • bankmonitor.hu 2016-07-19 11:43:41 - Válasz

   Kedves Bence! Adóscserét lehet kérni, de az szinte kizárt, hogy ezt a bank elfogadja majd. Kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot és át tudják beszélni a lehetőségeket.

 • Anita 2016-11-03 08:49:18 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Elváltam több éve a férjemtől. Két gyermekemmel azóta albérletben élünk. Szeretnék saját otthont a számukra de nem kapok hitelt mert annó adóstársként aláírtam egy nagy összegű svájci frankos hitelt a férjemnek. Még kb 20 év van a törlesztésből, de ezt ő fizeti. Van munkám, mindent normálisan fizetek. Sosem kaphatok már hitelt? Abból a hitelből nem mászhatok ki sehogy?

  • bankmonitor.hu 2016-11-03 13:57:23 - Válasz

   Kedves Anita! Kérhetik a banktól az adóstárs kiengedését a kötelemből. Amennyiben a volt férje jövedelme önállóan is elég a hitelhez, akkor egy szerződésmódosítással Önt ki lehet engedni a hitelből.

 • Hornyik Jánosné 2016-11-04 22:40:03 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  És mi a helyzet abban az esetben,ha az illető jövedelme önállóan elég a hitel törlesztéséhez,az adóstársat kiengedik a hitelből,viszont x év elteltével az adós nem tudja fizetni a törlesztőrészletet,valamint munkahelye megszűnése után sem talál munkát…ebben az esetben mi a helyzet?Visszakerül az adóstárs a hitelbe?Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-07 07:59:48 - Válasz

   Tisztelt Hornyik Jánosné! Amikor egy adóstársat kiengednek a hitelből, új kölcsönszerződést írnak alá. A már kiengedett adóstársnak az új szerződéshez semmi köze, tehát tőle utólag semmit nem lehet követelni.

 • Gábor 2016-11-06 20:52:21 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Pár éve elváltam a nejemtől. Én maradtam a lakásban, és törlesztem a hitelt. Én vagyok az adóstárs. Most a volt nejem ki szeretne szállni a hitelből, hogy én legyek az adós! Érdeklődnék, hogy ez megoldható e, és körülbelül milyen költségekkel járna? Az OTP-nél van a hitelünk. Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-07 07:51:54 - Válasz

   Kedves Gábor! Ennek semmi akadálya nincs, amennyiben a jövedelme önállóan is elegendő a hiteltörlesztőhöz. Az OTP-hez kell fordulnia és elindítani a folyamatot.

 • Ernő 2016-11-21 20:22:53 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  Jó pár évvel ezelőtt, kb. 8 éve belekerültem egy hitelbe mint adóstárs, de az adóssal nem állunk és nem is álltunk rokoni kapcsolatban. A hitel még nem járt le, most az adós fizetési problémákba ütközött és keletkezett a hitelhez képest egy kisebb összegű elmaradása, amit újból elkezdett törleszteni, de most engem is megkerestek már a befizetéssel kapcsolatban. A kérdésem az, hogy a leírtak alapján van-e lehetőségem kilépni a hitelszerződésből? Köszönöm!

  • bankmonitor.hu 2016-11-23 19:44:00 - Válasz

   Kedves Ernő! Csak abban az esetben léphet ki a szerződésből, ha módosítják a szezrődést és a bank kiengedi Önt a kötelemből. Ehhez természetesn az szükséges, hogy az adós jövedelme önállóan is megfeleljen a kölcsön törlesztéséhez.

 • Bőhmné Farkas Erika 2017-01-25 12:04:12 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor! Kérdésem jelzáloghitelt vettem fel (2010-ben) a fiam adóstárs kiszeretne lépni van-e lehetősége mivel kölcsönt akarna felvenni.A felvett kölcsönt én fizettem és továbbra is tudom törleszteni.Köszönöm!

 • Erika 2017-01-25 12:43:57 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor! Kérdésem 2010-be jelzáloghitelt vettem fel.Adóstárs a fiam.Kiszeretne lépni van-e lehetősége mivel kölcsönt szeretne fel venni. A törlesztést én fizettem amit tovább szintén mint adós.Köszönöm!

 • Kisfaludyné Tóth Erzsébet 2017-01-31 21:25:39 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!
  A férjemmel nagyobb összegű kölcsönt vettünk fel /szabad felhasználású/ a férjem 2016. januárjában elhunyt. Öten vagyunk örökösök, akik közül ténylegesen csak hárman örököltünk különböző mértékben /osztályos egyezség keretében/ Kérdés, v osztódik-e az adósság,vagy teljes mértékben engem terhel? Köszönöm válaszát!

 • Horváth Ilona 2017-02-18 13:50:47 - Válasz

  Tisztelt Bankmonior !

  A volt férjem,anyósom,sógornőm,sógorom felvettek jelzálog hitelt kb 10 éve egy ingatlanra,melyben a volt anyósom,volt férjem és volt sógornőm tulajdonos volt.A volt sógorom és én, mint akkor házastársai a tulajdonosoknak kötelezően bevontak a hitelbe.Azóta már(kb 9 éve) elváltam.Szerettem volna hitelt felvenni,de kiderült,hogy a volt anyósom és volt férjem tartozása már az OTP faktoring kezelése alatt volt úgy,hogy én még mindig ,mint adóstárs benne voltam,viszont a volt sógornőm és sógorom kikerült ebből a szerződésből amit én a mostani “nyomozásommal ” tudtam meg. Kifizették a tartozást,de mivel megállapodás történt köztük és a faktoring között ezért én is még 5 évig passziv KHR listán leszek.

  A kérdéseim ,hogy ezek jog szerint rendben vannak:
  -Kilépnek a hitelből személyek,gondolom módosul a szerződés ,de engem nem értesítenek!?!
  -Megállapodnak nélkülem a bankkal ???!!!
  -Hova fordulhatok ?
  -Van lehetőségem töröltetni magam,mivel jogszerűtlennek tartom ,hogy még 5 évig “fekete listán ” legyek ??!!
  -Szeretnénk CSOK-ot igényelni,10+10 milliót,de sajnos nem adnak így !
  -Jogos az,hogy engem is olyan negatív státuszra tesznek,mint aki valóban felvette a pénzt és nem fizetett?
  -Egyetemleges felelősséget szajkózna,de kérdezem én,hogy amikor megállapodtak a bankkal akkor nem egyetemlegesen kellett volna megállapodnunk?

  Nagyon köszönöm a segítő választ!

 • Edina 2017-03-17 19:49:01 - Válasz

  Kedves Bankmonitor. Épp most írnánk alá a lakáshitel szerződésünket az otp nél. Viszont úgy szerepelek mint adóstárs/zálogkötelezett. Elméletileg a férjem lesz az adós. A kérdésem: mivel nincs elegendő önerőnk a lakáshitelhez nekem még személyi hitellel hozzá kellene járulnom, ez lehetséges? Akkor én csak mint kötelezően bevont adóstárs vagyok? válaszát köszönöm Edina

 • Oláh Krisztián 2017-08-11 15:50:30 - Válasz

  Kedves Bankmonitor! Februárban vettünk a férjemmel egy ingatlant CSOK -ból, ha mindketten BAR listások vagyunk akkor van e lehetőségünk jelzáloghitelt felvenni az előbb említett ingatlanra?

 • P. Zsanett 2017-11-08 15:12:10 - Válasz

  Tisztelt Bankmonitor!

  Olyan kérdéssel fordulnék most Önökhöz, hogy párom 4,5 évvel ezelőtt vett fel lakáshitelt. Az akkori felesége volt az adóstársa, de időközben elváltak. Azt a tájékoztatást kapta, hogy addig míg adóstárs az exfelesége, addig a lakáson tulajdonjoga is van.
  A kérdésem a következő lenne: lehet-e adóstársat váltani? Lehetek-e én az adóstárs (1 éve élünk együtt, de csak tartozkodási helyként vagyok abba a lakásba bejelentve)?
  Vagy pedig, ha egyedüli adósként akarná folytatni, mekkora jövedelemtől van rá lehetősége?

  Válaszukat előre is köszönöm: P. Zsanett

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Deglobalizáció működésben

  A 2015-ös csúcshoz képest 2017-re 40%-kal (!) esett az USA-ban tanulni kívánó diákoknak kiadott vízumtömeg – szoros összefüggésben a bevándorlást korlátozni kívánó Trump-elnökséggel és azzal...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.