Betöltés
loading

Sietned kell a lakásvásárlással, ha nem jár neked támogatás!

Július 1-től számos új támogatás lesz elérhető, ezek komoly pénzügyi támogatást jelenthetnek a családok számára. A több és olcsóbb forrás azonban még jobban felhajthatja az ingatlanok árát, ezért, ha nem vagy jogosult a támogatásokra, érdemes igyekezni a vásárlással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sokat hallhattunk már az új támogatásokról, melyekkel a családok gyermekvállalását próbálja a kormány elősegíteni. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) mellé igényelhető CSOK hitel például július 1-től már használt lakás vásárlására is fordítható lesz. De jön a Babaváró támogatás is, ami egy maximum 10 millió forintos kölcsön, amihez a születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőkeelengedés is kapcsolódhat. A babaváró hitel ráadásul akár a vásárlás önerejét is megnövelheti, ugyanis ehhez a kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet.

Az elemzők abban egyetértenek, hogy ezek az új lehetőségek újabb magasságokba lökhetik az ingatlanárakat. A Magyar Nemzeti Bank véleménye is hasonló: az idei évre közel 20%-os átlagos lakásdrágulást prognosztizálnak.

Lakásvásárlás támogatások nélkül

Arról már korábban írtunk, hogy mekkora vételár növekedés mellett éri meg kivárnunk az új támogatások bevezetését. De mi a helyzet akkor, ha nincs gyermekünk, és nem is szeretnénk a közeljövőben sem vállalni? A számítások azt mutatják, hogy ebben az esetben a várható áremelkedés miatt érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást. A drágulással meglévő önerőnk értéke is lecsökkenhet, ha pedig nem éri el a vételár 20%-t, akkor már hitelből se tudnánk megfinanszírozni a lakásvásárlásunkat. De ha meglévő saját tőkénk elég is lenne, akkor is több hitelre lenne szükségünk, ami magasabb havi törlesztőket róna ránk.

A nagyobb hitelösszeggel együtt természetesen a futamidő alatt visszafizetendő összeg is nő. Például: ha jelenleg 15 millió forint hitelre lenne szükségünk, ami a vételáremelkedése miatt 2 millió forinttal megnő, akkor összességében közel 3 millió Ft-tal kellene többet visszafizetnünk a teljes futamidő alatt.

Milyen hitelt válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy vásárlunk, és megtaláltuk a megfelelő ingatlant, akkor a következő lépés a hitel kiválasztása. Hosszabb futamidő esetén kisebb lesz az induló törlesztőrészletünk, de összességében a teljes visszafizetendő összeg is emelkedik. Ez logikus, hiszen a bank pénzét hosszabb ideig használjuk. Ráadásul a törlesztőrészletnek kezdetben jóval nagyobb része kamat, azaz tőkénk relatív kis mértékben csökken a futamidő kezdeti időszakában.

A megfelelő kamatperiódus kiválasztása a következő lényeges elem. Rövid kamatperiódus esetében alacsonyabb az induló kamat, ezért a törlesztőrészlet alacsony, ám ez utóbbi gyakrabban változhat, ezért jobban ki vagyunk téve az esetleges kamatemelkedés hatásainak.

Hosszabb kamatperiódusnál többet kell havonta fizetnünk a hitel indulásakor, de a lehetséges változások is ritkábban gyűrűzhetnek be, így ezek hatásai tompulhatnak. A teljes futamidő alatt fix kamatozású hitel esetében a kamat még magasabb, de cserébe a fizetési kötelezettségünk a futamidő végéig változatlan marad.

A jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben nagy népszerűségnek örvendenek a hosszabb kamatperiódusú hitelek. Ez nem is meglepő, hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján már 4,15%-os kamattal elérhető 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön.

Ha nem vagy jogosult az új támogatásokra, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a gyors házvásárláson. Ebben az esetben érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetni a különböző ajánlatokat, mert akár több millió Ft eltérés is lehet a hitelekre visszafizetendő teljes összegek között.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
  • alapblog Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben

    A minap kezembe került egy ábra, mely szerint az öt legnagyobb cég összesített súlya az S&P 500 indexben 22 százalék körüli. Ez magasabb érték, mint... The post Szárnyaló billiók az S&P 500 indexben appeared first on alapblog.