Betöltés

Sietned kell a lakásvásárlással, ha nem jár neked támogatás!

szerző: Argyelán József
2019-05-22

Július 1-től számos új támogatás lesz elérhető, ezek komoly pénzügyi támogatást jelenthetnek a családok számára. A több és olcsóbb forrás azonban még jobban felhajthatja az ingatlanok árát, ezért, ha nem vagy jogosult a támogatásokra, érdemes igyekezni a vásárlással.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sokat hallhattunk már az új támogatásokról, melyekkel a családok gyermekvállalását próbálja a kormány elősegíteni. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) mellé igényelhető CSOK hitel például július 1-től már használt lakás vásárlására is fordítható lesz. De jön a Babaváró támogatás is, ami egy maximum 10 millió forintos kölcsön, amihez a születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőkeelengedés is kapcsolódhat. A babaváró hitel ráadásul akár a vásárlás önerejét is megnövelheti, ugyanis ehhez a kölcsönhöz nem szükséges ingatlanfedezet.

Az elemzők abban egyetértenek, hogy ezek az új lehetőségek újabb magasságokba lökhetik az ingatlanárakat. A Magyar Nemzeti Bank véleménye is hasonló: az idei évre közel 20%-os átlagos lakásdrágulást prognosztizálnak.

Lakásvásárlás támogatások nélkül

Arról már korábban írtunk, hogy mekkora vételár növekedés mellett éri meg kivárnunk az új támogatások bevezetését. De mi a helyzet akkor, ha nincs gyermekünk, és nem is szeretnénk a közeljövőben sem vállalni? A számítások azt mutatják, hogy ebben az esetben a várható áremelkedés miatt érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást. A drágulással meglévő önerőnk értéke is lecsökkenhet, ha pedig nem éri el a vételár 20%-t, akkor már hitelből se tudnánk megfinanszírozni a lakásvásárlásunkat. De ha meglévő saját tőkénk elég is lenne, akkor is több hitelre lenne szükségünk, ami magasabb havi törlesztőket róna ránk.

A nagyobb hitelösszeggel együtt természetesen a futamidő alatt visszafizetendő összeg is nő. Például: ha jelenleg 15 millió forint hitelre lenne szükségünk, ami a vételáremelkedése miatt 2 millió forinttal megnő, akkor összességében közel 3 millió Ft-tal kellene többet visszafizetnünk a teljes futamidő alatt.

Milyen hitelt válasszunk?

Ha eldöntöttük, hogy vásárlunk, és megtaláltuk a megfelelő ingatlant, akkor a következő lépés a hitel kiválasztása. Hosszabb futamidő esetén kisebb lesz az induló törlesztőrészletünk, de összességében a teljes visszafizetendő összeg is emelkedik. Ez logikus, hiszen a bank pénzét hosszabb ideig használjuk. Ráadásul a törlesztőrészletnek kezdetben jóval nagyobb része kamat, azaz tőkénk relatív kis mértékben csökken a futamidő kezdeti időszakában.

A megfelelő kamatperiódus kiválasztása a következő lényeges elem. Rövid kamatperiódus esetében alacsonyabb az induló kamat, ezért a törlesztőrészlet alacsony, ám ez utóbbi gyakrabban változhat, ezért jobban ki vagyunk téve az esetleges kamatemelkedés hatásainak.

Hosszabb kamatperiódusnál többet kell havonta fizetnünk a hitel indulásakor, de a lehetséges változások is ritkábban gyűrűzhetnek be, így ezek hatásai tompulhatnak. A teljes futamidő alatt fix kamatozású hitel esetében a kamat még magasabb, de cserébe a fizetési kötelezettségünk a futamidő végéig változatlan marad.

A jelenlegi kedvező kamatkörnyezetben nagy népszerűségnek örvendenek a hosszabb kamatperiódusú hitelek. Ez nem is meglepő, hiszen a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján már 4,15%-os kamattal elérhető 10 éves kamatperiódusú lakáskölcsön.

Ha nem vagy jogosult az új támogatásokra, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a gyors házvásárláson. Ebben az esetben érdemes a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorával megversenyeztetni a különböző ajánlatokat, mert akár több millió Ft eltérés is lehet a hitelekre visszafizetendő teljes összegek között.

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló