loading

Szabad felhasználásra kell 10 vagy 20 millió Ft hitel? Ekkora lesz a havi törlesztő!

Mostanában minden az otthonteremtéshez, lakásfelújításhoz kapcsolódó állami támogatásokról és kedvezményes hitellehetőségekről szól. De mi a helyzet akkor, ha autóra, nyaralóra, esetleg egyéb, az állam által nem támogatott célra kell jelentősebb összeg? Éppen ezért a Bankmonitor.hu szakértői megkeresték a legkedvezőbb szabad felhasználású jelzáloghiteleket 10 és 20 millió forintra. Annyit elárulhatunk, hogy itt is sok múlik a körültekintő választáson, mert óriási a különbség a legolcsóbb és a legdrágább ajánlatok költségei között!

Használt autót vásárolnál Magyarországon, vagy hoznál be külföldről, de ehhez hitelre van szükséged? Nyaralót vásárolnál, vagy házat vennél vidéken, ahol kikapcsolódhat a család, de ahová akár hosszabb időre is leköltözhettek, ha megint jön a digitális oktatás és a kötelező home office? Vagy van nyaralód, de alaposan fel kellene újítani, ez pedig több millió forintos költséget jelentene, amire nincs elegendő megtakarításod, vagy ha van is, abból nem akarsz – vagy tudsz – jelenleg kiszállni?

Számos olyan helyzet létezhet még az előbbieken kívül, amikor nagyobb összegre lehet szükséged, ám a célodat állami támogatás nem segítik. Ilyenkor lehet hasznos a jól bevált szabad felhasználású jelzáloghitel, ami a lakáshitelek speciális fajtája: van mögötte ingatlanfedezet, ám hogy mire költöd a pénzt, abba a bank már nem szól bele.

10 vagy 20 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitel havi törlesztője és teljes visszafizetése

A hitelösszeg felső határa bankonként eltérő, de ha például 100 millió forintot vennél fel, akkor a Bankmonitor lakáshitel kalkulátora szerint még mindig 3 különböző bank – 10 éves kamatperiódusú – ajánlata közül válogathatnál. Ehhez persze szükséged lesz egy legalább 125 millió forint értékű ingatlanfedezetre, ugyanis ebben az esetben ez a minimális elvárás. A felvett jelzáloghitel összege nem haladhatja meg a fedezetként bevont ingatlan becsült forgalmi értékének 80%-át, bár a bankok többsége ennél jelenleg óvatosabban számol.

Ilyen jelentős összegű hitelnél különösen fontos az okos bankválasztás, ugyanis a rangsorban 1. és 3. hitel havi törlesztője között 54 ezer forint a különbség, ami teljes visszafizetésben csaknem 13 millió forintot jelent 20 éves futamidő alatt. Ráadásul a magasabb havi törlesztőhöz magasabb igazolt jövedelmet várnak el a bankok, így előfordulhat, hogy ugyanazzal a jövedelemmel az egyik banknál kaphatsz hitelt, míg a másiknál nem. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet-mutató) szabály szerint 500 ezer forint nettó jövedelem alatt a kereset 50%-át, míg efölött a jövedelem 60%-át lehet maximum hiteltörlesztésre fordítani.

Természetesen ritka az ilyen hatalmas hitelösszeg, a többségnek 10-20 millió forintra van szüksége, amihez minimálisan 12,5 – 25 millió forint értékű ingatlanfedezet kell. Ez persze akár több – általában 2 vagy 3 – ingatlanból is összehozható, de ebben az esetben több értékbecslésre lehet szükség, ami az értékbecslési költséget is megtöbbszörözheti.

Egy 10 millió forintos szabadfelhasználású jelzáloghitel – 10 éve kamatperiódussal, 20 éves futamidővel, 300 ezer Ft nettó jövedelemmel – havi törlesztője 65 180 forintnál kezdődik, míg a legdrágább ajánlatért 85 544 forintot kell fizetni, ami 20 ezer forint feletti különbség. Ez pedig két évtized alatt csaknem 4,8 millió forint!

A hitel felvétele előtt nem csak a futamidő alatt fizetendő törlesztők összegét kell átgondolni, az előre fizetendő, egyszeri díjakkal is érdemes számolni. Ilyen például az értékbecslő díja, a folyósítási jutalék (kb. 1%), a közjegyző díj (kb. 110 ezer Ft), az értékbecslés (kb. 40 ezer Ft), a jelzálogjog bejegyzési díja (12 600 Ft/ingatlan) és tulajdoni lap (6 000 Ft), ezekből a tételekből pedig végül 270-300 ezer Ft is összejöhet egy átlagos hitelnél. Mivel azonban a bankok egy része akciósan elengedi a kezdeti költségek egy részét, a hitel kiválasztásakor erre is nagyon oda kell figyelni!

Amikor a szabad felhasználású hitelekről beszélünk, akkor nem feledkezhetünk meg a személyi kölcsönökről sem, hiszen ezek esetében még csak ingatlanfedezet bevonására sincs szükség. Tudni kell azonban, hogy itt a kamat magasabb, a felvehető hitelösszeg pedig nem lehet nagyobb 8-10 millió forintnál, míg a futamidő esetében 10 év a plafon. A korlátozott futamidő és a magasabb kamat miatt a havi törlesztők nem csökkenthetők egy bizonyos szint alá, azaz nagyobb jövedelem szükséges ugyanakkora összegű hitel felvételéhez. Persze, ha nincs bevonható ingatlanfedezet, akkor a személyi kölcsön jelenti az egyetlen elérhető megoldást.

Fontos számolni az “Idő faktorral” is, ugyanis míg egy személyi kölcsön átlagosan 5-6 munkanap alatt megérkezhet a számlánkra – amennyiben minden szükséges dokumentumot benyújtottunk a banknak -, a szabad felhasználású jelzáloghitelek átfutási ideje a lakáshitelekhez hasonlóan 1-1,5 hónap körül alakul.

Szabad felhasználású jelzáloghitel végig fix kamatra: van egy elképesztően jó ajánlat!

Egész eddig 10 éves kamatperiódusú hitelekről írtunk, ugyanis a végig fix konstrukciók általában drágábbak, ráadásul nagyon kevés bank kínál ilyet. Most viszont a Bankmonitor hitelkalkulátora szerint van egy elképesztően jó ajánlat, ugyanis a Budapest Bank 4,38%-os THM-et kínál 10 millió forintos hitelösszegtől, ami 61 831 Ft havi törlesztőt és 14 900 740 Ft teljes visszafizetési jelent. Ez pedig annyira jó ajánlat, hogy olcsóbb a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú hitelnél is, miközben itt a kamat 20 évre be van betonozva. Sőt, ez a THM még az 5 éves kamatperiódusú hiteleket is beelőzi, itt 4,51% a legkedvezőbb ajánlat jelenleg, pedig a kamat itt 5 évente módosulhat, ami nagyobb kockázatot jelent.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
  költséggel
  számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • KonyhaKontrolling Szükség van közéletre az üzleti életben?

  Engem nem érdekel, hogy mit gondol a szappanom gyártója a jelenlegi politikai helyzetről, vagy melyik éppen aktuális társadalmi mozgalmat, ideológiát támogatja. Nevezzük ezt akár társadalmi felelősségvállalásnak vagy másnap. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne maradj le egy bejegyzésről sem. Ezen kívül csináltam instagramot is, ahol könnyebben emészthető, egyszerű ötleteket adok a mindennapokra, kövesd Tovább olvasom "Szükség van közéletre...

 • Haszon.hu Mindenki a Magyar Közlönyt bújja, ez jön hétfőtől

  Nem tudjuk, hogy mikor volt utoljára ennyire leterhelt a közlöny weboldala. Nálunk mindenesetre homokórázott egy darabig. Megjelent a rendelet a hétfőtől életbe lépő korlátozásokról. Kiválogattuk a lényeget. Egyszerűbb azt felsorolni, ami nem zár be. Összeállításunk nem teljes, a lista végén viszont találsz egy linket. Ha rákattintasz, te is elolvashatod a kormányrendeletet. A kiemelt jó hírek  Az élelmiszerüzletek mellett a piacok...