Számos pénzintézetnél elérhető lesz a október 4-től a zöld hitel

Számos pénzintézetnél elérhető lesz a október 4-től a zöld hitel
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-10-02 Frissítve: 2021-10-07
 

Az új lakás vásárlására, építkezésre fordítható szuperolcsó zöld hitel október 4-én indul. A korábbi támogatott konstrukcióknál azt láthattuk, hogy az indulás napján még nem voltak elérhetőek, most azonban más a helyzet: számos pénzintézetnél már hétfőn igényelhető lesz a zöld hitel. FRISSÍTÉS: találni kedvezőbb ajánlatot is a 2,5%-os kamatnál.

A zöld hitel számos új lakást vásárlónak, építkezés előtt állónak jelenthet segítséget. Sokan kivártak céljuk megvalósításával és október elejére halasztották a szükséges kölcsön igénybevételét. Számukra jó hír, hogy a banki tájékoztatók, hirdetmények alapján számos pénzintézetnél ténylegesen meg lehet majd igényelni a kedvező hitelt október 4-től.

Hirdetés

Hirdetés

Legalább 8 banknál elérhető lesz október 4-től a zöld hitel

A Bankmonitor szakértői megnézték a banki hirdetményeket, ügyféltájékoztatókat és a pénzintézetek honlapját. Az ott található információk alapján 7 bank termékpalettájára biztosan felkerül a zöld hitel hétfőtől.

Mely bankok indulnak a zöld hitellel?

A Budapest Bank, a CIB Bank, az ERSTE Bank, a Gránit Bank, a K&H Bank, az MKB Bank, az OTP Bank, a Raiffeisen Bank és a Takarékbank a honlapjaikon megtalálható dokumentumok alapján mindenképpen elindul a konstrukcióval. (Ezek közül a Raiffeisen Banknál csak október 11-től lesz elérhető a hitel.)

A főbb jellemzők közel azonosak az egyes pénzintézeteknél, ám azért akadnak különbségek. Az MKB Bank például 10 éves minimális futamidőt tervez bevezetni, míg az ERSTE Banknál a minimálisan igényelhető hitelösszeg lesz 4 millió forint. Az induló kamatszint a legtöbb pénzintézetnél 2,5%, de a Gránit Banknál már 1,99%-os kamattal elérhető a konstrukció. A pénzintézetek többsége akció keretében elengedni a folyósítási díjat is.

Az MNB oldalán található adatok alapján a következő pénzintézetek vesznek részt a programban: Budapest Bank, CIB Bank, DT Bank, ERSTE Bank, Fundamenta-Lakáskassza, Gránit Bank, K&H Bank, MagNet Bank, MKB Bank, Oberbank, OTP Bank, Polgári Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, Takarékbank. Ezen pénzintézetek – ha nem is indul mindegyik október 4-én -, biztos bevezetik a zöld hitelt.

A zöld csok-hitellel is elindulnak a bankok

A közzétett dokumentumok alapján ugyanezen 9 pénzintézetnél várhatóan október elejétől a kamatmentes zöld csok-hitel is elérhető lesz. Vagyis a nagycsaládosok még kedvezőbb feltétellel tudnának lakáshitelt igényelni új lakáscéljuk megvalósításához.

Mi is az a zöld hitel?

A zöld hitel egy futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású lakáshitel. A maximális hitelösszeg 70 millió forint, a futamidő legfeljebb 25 év lehet. (Ilyen magas hitelősszeget ilyen kedvező kamatok mellett másképp nem tudnak felvenni a hitel iránt érdeklődők.)

Természetesen a kedvező konstrukció elnyeréséhez számos feltételt kell teljesíteni:

  • Kizárólag új lakás vásárlása, építése finanszírozható meg a kölcsönből.
  • Kizárólag alacsony energiaigényű ingatlanra lehet felvenni a zöld hitelt. (Az  energetikai besorolásnak el kell érnie a „BB” kategóriát. Ráadásul az épület primer energiaigénye sem haladhatja meg a 90 kWh/m2/év értéket.)
  • Az igénylő csak egy zöld hitelnek lehet adósa.
  • Egy hitelügyletben csak négy adós szerepelhet.
  • Kizárólag az adósok szerezhetnek tulajdonjogot a lakásban. (Az adósok közötti tulajdoni arányokra nincs előírás.)
  • Minden tulajdonszerzőnek legalább 10 évig életvitelszerűen az ingatlanban kell laknia.

A nagycsaládosok számára a zöld hitel akár kamatmentes is lehet

A legalább két gyermek után csok támogatást igénylő családok – amennyiben megfelelnek a zöld hitel alapvető feltételeinek is – akár kamatmentesen is kaphatnak kölcsönt. Ők ugyanis a családi otthonteremtési kedvezmény mellé felvehető csok-hitelt megigényelhetik a Zöld Otthon Program keretében is, ezáltal a kölcsön kamatmentes lenne. A felvehető maximális összeg két gyermek esetén 10 millió forint, míg három babánál 15 millió forint lenne.

A sima zöld hitelt és a zöld csok-hitelt fel lehet venni egyazon célra, ebben az esetben azonban a két hitel maximális összege nem haladhatja meg a 70 millió forintot. (Természetesen a zöld csok-hitel összege önmagában nem lehet magasabb 10/15 millió forintnál.)

Mennyi nyerhet a család az új kedvezményes lakáshitelekkel?

A csok-hitel kamata normál esetben 3%. Egy 15 millió forint összegű kölcsönnek a havi törlesztőrészlete 83 ezer forint lenne 20 éves futamidő esetén. A havi fizetnivaló azonban 62,5 ezer forintra mérséklődne, amennyiben a konstrukciót kamatmentesen is megkaphatná a család. Vagyis havi szinten 20 ezer forintot meghaladó összeget spórolhat az adós, ami 20 év alatt közel 5 millió forint megtakarítást eredményezne.

A sima zöld hitel igénylése is komoly pénzügyi előnyt jelenthet. 40 millió forint hitelösszegnek a törlesztőrészlete 20 éves futamidő esetén 212 ezer forint lenne. Fix kamatozású normál piaci hitelt 20 éves futamidőre 4,5 százalékos kamat mellett lehetne felvenni. A magasabb kamat miatt pedig a törlesztőrészlet is megemelkedne 253 ezer forintra. Vagyis havonta 41 ezer forintot takaríthat meg az adós a zöld hitel választásával, ami 20 év alatt közel 10 millió forint pénzügyi előnyt jelentene.

A többi pénzintézet által közzétett információk alapján könnyen lehet, hogy még ennél is több pénzintézet fog ténylegesen elindulni október 4-én a zöld hitellel. A megjelenő hirdetmények, tájékoztatók alapján cikkünket folyamatosan frissíteni fogjuk.

Bankmonitor
Zöld lakáshitel kalkulátor
Spórolj több millió forintot

Megtudhatod kalkulátorunk segítségével:
  • Jogosult vagy-e az októbertől induló zöld lakáshitelre?
  • Igényelhetnél mellé ingyenes csok-hitelt?
  • Mennyivel csökkenne a törlesztőrészleted, ha kivársz?
  • Mennyit spórolnál az új hitelek választásával?
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
hitel 25 évre
törlesztőrészlettel érhető el számodra
A részletes eredményeidet
e-mailben küldjük el
  • Megtudhatod mennyi zöldhitelt és csok-hitelt vehetnél fel
  • Megismerheted a csok-hitel feltételeit részletesen
  • Szakértőink segitenek bármilyen felmerülő kérdésben
Sajnos nem vagy jogosult
támogatás igénybevételére.
Kérd részletes eredményeidet e-mailben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Hirdetés
Hirdetés