Betöltés
loading

Duplán nyerhetsz csok-kal: kevesebb lesz a vagyonszerzési illeték is!

Sokat foglalkoztunk már a visszterhes vagyonátruházási illetékkel, ami érthető, hiszen egy 50 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében ez bizony 2 millió forint kiadást jelent. Van azonban egy jó hírünk azoknak, akik csok támogatást is igénybe vennének a vásároláshoz!

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Aligha kell magyarázni a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) pénzügyi előnyeit, hiszen ez három gyermek megléte vagy vállalása esetén használt lakás vásárlásakor 2 750 000 Ft, újépítésű lakás vásárlásakor pedig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást jelent. (A gyermekszám alapján igényelhető csok támogatási összegeket itt nézheted meg.) Ráadásul meglévő gyermekek esetén a csok-ot a bankok önerőként is elfogadják, illetve akad néhány pénzintézet, ahol vállalt gyermeknél is felhasználható önerőként.

Ráadásul a csok támogatás mellé felvehetsz akár kedvezményes, maximum 3%-os kamatú csok hitelt is, ami egy hasonló piaci hitelhez képest lényegesen kedvezőbb havi törlesztőt és teljes visszafizetést jelent. Egy 15 millió Ft-os csok hitelnél – végig fix kamattal és 20 éves futamidővel – például 83 ezer Ft-os havi törlesztőkkel kalkulálhatsz, így összességében 20 millió forintot kell visszafizetned a banknak. Ugyanekkora összegű piaci hitelt – szintén végig fix kamat és 20 éves futamidő mellett – a legjobb esetben is 98 ezer Ft-os törlesztővel találni a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátor szerint, így két évtized alatt összegében 23,7 millió forintot kell a bank részére visszafizetni.

Nem csak a vissza nem térítendő támogatás és a felszámított kedvezőbb kamatszint jelent pénzügyi előnyt, hanem az is, hogy a csok támogatás összege levonható a visszterhes vagyonszerzési illeték alapjából. Például, ha egy 3 gyermekes – csok képes – család megvásárolna egy budapesti újépítésű ingatlant 50 millió forintért, akkor ehhez 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek. Ez a 10 millió forint levonható az illetékalapból, így “csak” 40 millió forint után kell megfizetni a 4% mértékű illetéket, ami 400 ezer forint megtakarítás. Ki kell hangsúlyoznunk, hogy ez használt és újépítésű ingatlan vásárlásakor egyaránt érvényesíthető, viszont kizárólag a csok támogatásra, vagyis a csok hitelre nem.

 

Az illetékkedvezmények ráadásul kombinálhatók, amivel még többet lehet spórolni.  A kedvezményeket illetően az alábbi lehetőségekkel érdemes számolnod:

Ha régi lakást adsz el, majd 3 éven belül vásárolsz másik ingatlant, akkor az mindenképp jelentős előnyt jelent. Ha az új lakás drágább, akkor a különbözet után kell csak megfizetni a 4%-ot, míg ha olcsóbb, akkor nem keletkezik kötelezettség.

Jó hír az is, hogy akkor is élhetsz az előbbi lehetőséggel, ha előbb vásárolsz, és csak ezt követően adnád el a meglévő ingatlanod. Ebben az esetben azonban maximum 1 éved van az értékesítésre. Ha ez a terved, akkor az adóhivatal felé jelezned kell a szándékodat, ezt követően az illetékkiszabási eljárást ideiglenesen felfüggesztik, a vagyonátruházási illetéket pedig majd csak az értékesítést követően, a két ingatlan árkülönbsége alapján határozzák meg.

A házastársak közötti adásvétel, illetve válás esetén a vagyonközösség megszüntetése miatti vagyonátruházás is illetékmentes!

Az építési telek vásárlása is illetékmentes, ám ennek a feltétele az, hogy az adásvételtől számított négy éven belül lakóingatlan létesüljön a telken, ennek mérete pedig a helyi településrendezési tervben meghatározott maximális alapterület legalább 10%-át elérje.

Az első lakásukat vásárló fiatalok is kaphatnak kedvezményt, ám ennek feltételeit még a nagy árrobbanás előtt állapították meg, így sajnos kevesen élhetnek a lehetőséggel. (Első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek nincs és nem is volt lakástulajdona, lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada, lakástulajdonhoz kapcsolódó, az ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű joga.) A 35 év alattiak ugyanis csak akkor részesülnek 50%-os illetékkedvezményben, ha 15 millió Ft-nál nem drágább újépítésű ingatlant vásárolnak. Ennyiért azonban ma már alig találni valamit Budapesten és a nagyobb városokban. Amennyiben pedig az ingatlan ennél akár egy forinttal is drágább, az egész vételár után meg kell fizetniük a 4%-os illetéket.

Ugyancsak az első saját ingatlanjukat vásárlók kérhetnek részletfizetési lehetőséget, amit a NAV általában meg is szokott adni. Fontos, hogy ha a vagyonszerző az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, a kedvezmény érvényét veszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ez esetben az adóhatóság a tartozás fennmaradó részére az eredeti esedékesség napjától késedelmi pótlékot számít fel.

A Bankmonitor részletes Lakáshitel Kalkulátorával megnézheted a bankok által kínált csok hiteleket, de ha te nem vagy jogosult otthonteremtési támogatásra, akkor a legkedvezőbb piaci lakáshitel megtalálásával is milliókat takaríthatsz meg megadnak. A csok jogosultságot pedig itt, a csok kalkulátorral azonnal ellenőrizheted is. 
Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Változik szeptembertől az idősek hitelezhetősége

Szeptember 1-től a bankok már nem utasíthatják el automatikusan az idősek hitelkérelmét, arra hivatkozva, hogy már elérték az általuk meghatározott maximálisan életkort – derül ki a Magyar Nemzeti Bank friss...

Nagyon sokan kötnek most hitelfedezeti biztosítást

Az OTP Bank legfrissebb kutatása szerint a magyarok három irányban gondolkoznak, ha anyagi biztonságukról van szó: megtakarítás, költség-kontroll és biztosítás. A megkérdezettek kétharmada a koronavírus járvány miatt jobban odafigyel a...

Blogajánló
  • alapblog Dollár vs euró

    (egyik se jobb a másiknál) Önmaga alatt vágja a fát mind Amerika, mind Európa, ha hagyja, hogy értelmetlen globális, részben öncélú spekulációs harc színterévé váljanak... The post Dollár vs euró appeared first on alapblog.