Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé

Szemtelenül gyorsan közelít a baj a részvénypiac felé
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-06-12 Frissítve: 2021-07-01
 

A nyári uborkaszezonban hagyományosan meg szoktak szaporodni a baljós hangvételű hírek, különösen igaz ez a befektetési témát taglaló elemzésekre. Egy ilyet találtunk mi is a CNBC-n, ahol egy amerikai alapkezelő vezetője mondta el a véleményét. Röviden a lényeg, nagyon vigyázzunk, meg a részvénypiaci esés előbb bekövetkezhet mint azt sokan gondolnák.

Használd befektetési alap keresőnk, hogy megtaláld az elvárásaidnak leginkább megfelelő alapot!

Úgy tűnhet sokak számára, hogy nincs ok az aggodalomra, a fejlett piacokon a gazdasági kilátások igazán fényesek, a cégek szép nyereséget termelnek, a gazdaság a kilábalás fázisában van és alacsony a munkanélküliség is. A baj azonban egy alapkezelő vezetője szerint a sarkon ólálkodik.

A baj a Fasanara Capital szerint egyet jelent egy részvénypiaci zuhanással, ami várhatóan előbb érkezik, mint később. A cég onnan lehet ismerős, hogy a február eleji drámai piaci korrekciót ők helyesen jelezték előre.

A befektetőiknek küldött levélben azt írták, hogy „a potenciális piaci összeomlás jelzőtáblái szemtelenül gyorsan közelednek”. A Fasanara szerint a törékeny befektetői hangulat nagyon jól mutatja a piacon megmutatkozó éles irányváltások. Ilyen volt februárban a félelem-index megugrása, a török líra drámai gyengülése és az olasz kötvénypiaci soha nem látott gyorsaságú hozamemelkedés.

Azt gondolják az alapkezelőnél, hogy mindezek figyelmeztető jelei a szélesebb pénzügyi rendszer instabilitásának. Azért sem ülhetünk nyugodtan a babérjainkon, mert az alapkezelő szerint a nagy részvénypiaci esések (1929, 1987, 2000, 2007) előtt közvetlenül: átlag alatti volt a részvénypiac szórása, átlagosnál erősebb a vállaltok nyereségessége, erős volt a GDP növekedés és mindenki nagyon optimista volt.

Továbbgondolva ezt a logikát, az következik, hogy érdemes védelembe vonulni és a befektetéseink kockázati szintjét csökkenteni vagy esetleg átmozgatni a befektetéseket. Ez jelentheti azt, hogy inkább állampapírba súlyozunk át, de akár azt is, hogy abszolút hozamú befektetési alapokat válogatunk össze. Ez utóbbi alapok képesek akkor is nyereséget elérni, ha a részvények esnek.

Ránk van bízva, hogy miként döntünk, de csak azért ne halogassuk a döntést, mert a legjobb időpillanatot akarjuk elkapni. Egyszerűen nem lehet pontosan megjósolni, hogy mikor fog a zuhanás elindulni. A lényeg a meggyőződésünk és az, hogy mindig meg tudjuk indokolni, hogy mit miért teszünk a befektetéseinknél.

Hirdetés
Hirdetés