Betöltés
loading

Szükséges a közös lakcím a Babaváró hitel igényléséhez?

Érdekes problémával találkoztak nemrég a Bankmonitor szakértői, ugyanis az egyik bankfiókban azért utasítottak el egy Babaváró igénylést, mert a házaspár két tagjának nem volt azonos a lakcíme. Ezzel csak az a probléma, hogy a jogszabály ezt nem is írja elő. Viszont a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) esetében már más a helyzet.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a babaváró hitel kalkulátorunk.

A Bankmonitor a Babaváró hitel 2019 júliusi indulása óta segíti a családokat az igénylésben, a megfelelő bank kiválasztásában, sőt már online Babaváró ügyintézésre is van lehetőség, amikor akár 3 napon belül számlán lehet a kért összeg.

Bár a Babaváró esetében úgy tűnhet, mintha a támogatást minden banknál ugyanazokkal a feltételekkel lehetne megkapni, a helyzet nem ennyire egyszerű, ugyanis a bankok hitelbírálati gyakorlata nagyon különböző. Emiatt fordulhat elő, hogy míg az egyik bank elutasít egy igénylést, egy másik pénzintézet gond nélkül ad rá hitelt. Mint ahogy akkor sem mindegy, hogy melyik bankhoz fordul a házaspár, amikor lakáshitelhez önerőként használnák fel a Babaváró támogatást, mert itt is eltér az egyes bankok hozzáállása.

Nemrég azonban egy olyan problémával találkoztak a Bankmonitor szakértői, ami eddig nem okozott gondot. Az egyik bank ugyanis azért utasította el a Babavárót igénylő házaspárt, mert nem volt azonos a lakcímük. Ez azonban a jogszabályból egyáltalán nem következik! Szerencsére a dolgot sikerült orvosolni.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy bár igényléskor a közös lakcím nem feltétel, az, hogy a pár mindkét tagja rendelkezzen magyarországi lakcímmel, mindenképpen szükséges. Tudni kell azt is, hogy a gyermek születésének bejelentésekor a gyermeknek a szülőkkel azonos állandó vagy tartózkodási címen kell élnie, ami egy család esetében persze jogos elvárás. (A tartózkodási cím az, ahol valaki 3 hónapnál tovább él úgy, hogy nem akarja elhagyni az állandó lakóhelyét. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tartózkodási cím feltétele az állandó lakcím megléte.)

A csok (családi otthonteremtési kedvezmény) már egészen más a helyzet, ugyanis itt a jogszabály a támogatás igénylésének feltételéül szabja meg a közős lakcímet. Persze a közös lakcím – amit lakcímkártyával kell igazolni – nem jelenthet nagy problémát, hiszen gyorsan elintézhető ügyről van szó. Fontos, azonban, hogy ha van gyermek, akkor annak is a párral közös címen kell élnie. Bonyolítja persze a dolgot az, ha a pár albérletben él, és a bérbeadó esetleg nem engedi bejelentkezni őket az ingatlanba. Ilyenkor ki kell találni, kihez is legyen a család összes csok-kal érintett tagja bejelentve.

Babaváró hitel kalkulátor
step-1
Házasok vagytok a pároddal?
Ez a férfi első házassága?
Ez a nő első házassága?
Van gyermeketek? Közös és nem közös is számít.
Mindkettőtöknek van magyar lakcíme?
Az utolsó 180 nap TB jogviszony magyar alkalmazotti, vállalkozói jogviszonyból származik?
Van az állami adóhatóságnál köztartozása? (pl. adótartozás)
Ft
Szerepel bármelyik fél a KHR (BAR) listán?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online BabaváróÚJ
 • FOLYÓSÍTÁS AKÁR 3 NAP ALATT
 • NINCS FELESLEGES BANKI TALÁLKOZÓ -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ÜGYINTÉZÉS OTTHONRÓL -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Pénzügyeim felületen
 • DÍJMENTES
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Tötsd ki adatbekérőnket
ONLINE
és kerüld el a banki sorban állást!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
megtakarítás

Sok lakáshitel havi törlesztője csökkenhet augusztustól

Az MNB az alapkamatot július 22-vel 0,6%-ra csökkentette, a változás hatása pedig már augusztustól érzékelhető lesz a változó kamatozású lakáshiteleknél. A Bankmonitor.hu számításai szerint egy augusztusban átárazódó, 8 millió forint...

Blogajánló
 • alapblog Buborékok találkoznak

  A Qualcomm az a chipgyártó, amely a 2000-es technológiai lufi egyik sztárpapírja volt, nőttek a bevétel és profit sorai, de hát az egy év alatt huszonhatszorozó... The post Buborékok találkoznak appeared first on alapblog.