Tartsd kézben vállalkozásod pénzügyeit!

szerző: Bankmonitor.hu
2014. 06. 14.

Indokolatlanul magasnak érzed a felszámított díjakat? Biztos vagy benne, hogy a legmegfelelőbb számlacsomaggal rendelkezel? Néhány hasznos tipp, ha megelégelted, hogy vállalkozásod banki költsége az egekbe szökött!

Járjunk nyitott szemmel, figyeljünk az akciókra, kedvezményekre!

Egy számlanyitási akcióval
akár több tízezer forint is megspórolható évente. Ilyen ajánlatokat
pillanatnyilag az OTP Banknál, valamint az Erste Banknál találunk. Továbbá jelentős megtakarítás érhető el az egyes számlacsomagokhoz kapcsolódó kedvezményekkel (pl.: díjmentes, kedvezményes tranzakciók, bankkártya, egyéb kiegészítő szolgáltatások), amelyeket a csomag részeként kínálnak a bankok.

Válasszunk az igényeinknek megfelelő számlacsomagot!

A vállalkozás mérete, a bankszámlán bonyolított forgalom ugyan egyértelműen behatárolja a szóba jöhető számlák körét, de
bankhasználati szokásaink pontos ismerete nélkül esélytelen, hogy megtaláljuk a leginkább megfelelőt. Mérjük fel minél pontosabban, hogy

 • milyen tranzakciókat (pl.: netbanki eseti utalások, kártyás készpénzfelvételek, stb.),
 • milyen gyakorisággal,
 • mekkora összegben

bonyolítunk a számlán, valamint gondoljuk át, hogy milyen egyéb szolgáltatás(ok)ra (pl.: bankkártya, SMS szolgáltatás, stb.) van feltétlenül szükségünk.

A fentiek számbavételét követően nincs egyéb teendő, mint a részletes keresőnkbe bepüfölni az adatokat és egy pillanat alatt meg is van az ideális számlacsomag! Persze érdemes a továbbiakat is szem előtt tartani!

Intézzük online pénzügyeinket!

Általános igazság, hogy netbankon keresztül olcsóbb utalni, mintha bankfiókban kezdeményezzük ezt. Egy jelentősebb forgalommal rendelkező vállalkozás esetében
átlagosan 40%-kal rúgnak magasabbra az utalási költségek, ha a netbank helyett a bankfiókot részesítjük előnyben. Ezért amit csak lehet, azt végezzük a netbank segítségével. Így nem csak az utalási költségeken tudunk faragni, hanem rengeteg időt és energiát is meg lehet spórolni.

Lehetőség szerint bankon belül utaljunk!

A bankon belüli utalások díjai jellemzően kedvezőbbek, ezért igyekezzünk olyan bankot választani, amelynél partnereink többsége számlát vezet. Jó megoldás lehet az is, ha a vállalkozás és annak munkavállalói ugyanannál a banknál nyitnak bankszámlát. Főként, hogy így akár kedvezményes munkavállalói számlavezetésre is lehetőség nyílhat.

A bankkártya az üzleti életben is elengedhetetlen!

Ez nem is kérdéses. Segítségével csökkenthető a vállalkozás készpénzforgalma, egyszerűbb a rendszeresen felmerülő kiadások (pl.: árubeszerzés, üzemanyagköltség) rendezése. Könnyebbé válhat a váratlanul felmerülő költségek kiegyenlítése is, ha éppen nem rendelkezünk a megfelelő mennyiségű készpénzzel, de szükség esetén akár a pénzfelvétel is megoldható a segítségével.

A bankkártya kiválasztásánál is fontos átgondolni, hogy mire fogjuk a plasztikot használni.
Kisebb összegű vásárlásokhoz és készpénzfelvételekhez (főként, ha ezek belföldön történnek) tökéletesen megfelelnek az
elektronikus kártyák is. Nem elhanyagolható szempont, hogy ezek lényegesen olcsóbbak dombornyomott társaiknál.
Dombornyomott kártyákban esetleg akkor érdemes gondolkodni,
ha gyakoriak az üzleti utak külföldre. Ezeknél a bankkártyáknál előfordul, hogy szélesebb a kártyához igényelhető utasbiztosítások köre, vagy éppen az éves kártyadíjban már benne van az utasbiztosítás ára is. Ezen kívül további kiegészítő szolgáltatásokkal növelheti biztonságérzetünket egy külföldi út során, mint például sürgősségi készpénzfelvétel, vagy sürgősségi kártyacsere lehetősége. 

Bankkártyát természetesen a vállalkozás több alkalmazottjának is igényelhetünk, de arra ügyeljünk, hogy hamar az egekbe tudnak szökni a költségek, ha számolatlanul tesszük ezt meg.

Csökkentsük minimálisra a készpénz használatot!

A készpénzfelvételek (főként a bankfióki pénztárban történőek) korábban is jelentős költségeket jelentettek, de az elmúlt 1-1,5 év alatt még drágábbak lettek. Nem beszélve arról, hogy nagy mennyiségű készpénz tárolása veszélyes is lehet. Készpénz helyett lehetőség szerint használjunk inkább bankkártyát a fizetésekre és csökkentsük minimálisra a készpénzfelvételeket.

Ne csak költség oldalról közelítsük a bankkapcsolatot!

Természetesen a költségek kiemelten fontosak minden vállalkozás életében, ugyanakkor a banknál elérhető szolgáltatások köre sem elhanyagolható. Hiába vezetünk pénzforgalmi számlát a legkedvezőbb költségek mellett, ha az egyéb szolgáltatások szélessége, minősége nem elégítik ki az igényeinket. Tehát számlanyitást megelőzően alaposan tanulmányozzuk a bank által kínált szolgáltatás palettát is!

Egy szóval sem állítjuk, hogy olyan egyszerű dolog lenne az ideális bankszámla felkutatása. Főként, hogy amilyen színes a különböző vállalkozások tevékenysége, olyan változatosak a bankok kínálatában elérhető számlacsomagok is. Viszont, ha a fenti hüvelykujj szabályokat szem előtt tartjuk, akkor nyugtázhatjuk, hogy nem fogunk rossz döntést hozni.

A legfontosabb, hogy tisztán lássuk vállalkozásunk bankhasználati szokásait és alaposan gondoljuk át, hogy mit várunk el az ideális számlacsomagtól. Amint ezt tisztáztuk biztos, hogy a Bankmonitoron megtaláljuk a megfelelő számlacsomagot!

Bankmonitor

Tudd meg kaphat-e hitelt vállalkozásod!

Tovább a kalkulátorhoz

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található “Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.