Telephelyvásárlás növekedési hitelből – most még megcsípheted

Telephelyvásárlás növekedési hitelből – most még megcsípheted
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-17
 

Napjaink egyik leggyakoribb kérdése a cégtulajdonosoktól, hogyan kaphatnak növekedési hitelt, vagy más támogatott hitelt telephely vásárláshoz, bővítéshez? A leggyakoribb tévedés, hogy sokan elegendőnek tartják, ha az eddigi bérleti díj fizetésük összege fedezi a saját telephely vásárláshoz felvett hitel tőke és kamatfizetését. A banki logika nem teljesen így működik…

Minden cég számára az lenne a legideálisabb természetesen, ha önálló telephellyel rendelkezne, azaz egy olyan hellyel ahol saját tevékenységét folytathatja anélkül, hogy ki lenne téve más bérbeadók szeszélyeinek, úgy, hogy még fizet is érte.

Saját telephely vásárlásban gondolkoznunk azonban csak akkor érdemes, ha a tevékenységünk volumenét legalább 5 év távlatában tervezni tudjuk, nagyjából látjuk azt, hogy mekkora kapacitásra van szüksége vállalkozásunknak. Ne járjunk úgy, hogy egy év múlva már kinőttük a nehezen megszerzett helyünket és az akadályoz minket a bővülésben.

Ideális lehet az a helyzet, amikor a kiszemelt telephely bővíthető az esetlegesen megnövekedő kapacitásigény függvényében.

Hogyan tudunk hitelt igényelni a kiszemelt telephely megvásárláshoz?

A rossz hír az, hogy önerővel mindenképp szükséges rendelkeznünk a vásárláshoz. Minimum 25-30%-os önerő elvárással minden banknál számítanunk kell. Ennek mértéke a fedezettséggel, azaz a megvásárolt telephelyen felül biztosított pótfedezet bevonásával némileg csökkenthető, de le nem nullázható.

Nem elég tehát azt levezetnünk a banknak, hogy a korában fizetett bérleti díjnál a vásárláshoz szükséges hitel éves tőke törlesztése és a hozzá kapcsolódó kamatfizetés nagysága alacsonyabb…

Ott azonban nagy szerepe lehet az elmaradó bérleti díjnak, hogy kimutassuk: cégünk működéséből származó profit elegendő a tervezett hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségeire (azaz az adósságszolgálat megfizetésére).

  • A megspórolt bérleti díj költségcsökkentő tényezője mellett másik fontos szempont
  • az esetleges nagyobb kapacitás lehetőségből adódó többlet árbevétel, nagyobb profit tartalom.

Érdemes minden esetben pénzügyi tervet készítenünk, hogy saját magunk számára is megnyugtatóan látható legyen a vásárlásból származó pozitív egyenleg (azaz a vásárlással felvállalt finanszírozási terheket fedezik a megspórolt költségek, illetve a megnövelt kibocsátásból származó árbevétel).

Ha már megvan a kiszemelt telephely, esetleg csak azt szeretnéd megtudni, hogy céged jelenlegi működése mellett mekkora növekedési hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel kalkulátorunkat.


Mennyi széchenyi hiteltkaphat a céged?
  • hitelösszeg:
    max. 1.4 milliárd Ft
  • kamat:
    max. 5% fix
  • futamidő:
    max. 10 év
Több mint egy kalkulátor,
adható hitelösszeg és termékajánlat, hitelezési
tapasztalatok, buktatók és tudnivalók
Bankmonitor
Ft
Ft
Válassz hitelcélt!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.
Az adatok alapján az új Széchenyi Kártya Program MAX+ feltételeinek megfelelsz!
A választott hitelcélnak ajánlott kedvezményes termékkonstrukció:
    Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra
    • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
    • Milyen futamidő mellett?
    • Mi a különbség a bankok között?
    • Hogyan kerüld el a buktatókat?
    A Bankmonitor szakértője teljeskörű támogatást nyújt hiteligényedhez!
    Add meg adataidat, segítünk!
    Ft
    A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
    Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
    Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
    Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.

    Hirdetés

    Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

    Hirdetés