Betöltés

Telephelyvásárlás növekedési hitelből – most még megcsípheted

szerző: Bankmonitor.hu
2016-03-17

Napjaink egyik leggyakoribb kérdése a cégtulajdonosoktól, hogyan kaphatnak növekedési hitelt, vagy más támogatott hitelt telephely vásárláshoz, bővítéshez? A leggyakoribb tévedés, hogy sokan elegendőnek tartják, ha az eddigi bérleti díj fizetésük összege fedezi a saját telephely vásárláshoz felvett hitel tőke és kamatfizetését. A banki logika nem teljesen így működik…

Minden cég számára az lenne a legideálisabb természetesen, ha önálló telephellyel rendelkezne, azaz egy olyan hellyel ahol saját tevékenységét folytathatja anélkül, hogy ki lenne téve más bérbeadók szeszélyeinek, úgy, hogy még fizet is érte.

Saját telephely vásárlásban gondolkoznunk azonban csak akkor érdemes, ha a tevékenységünk volumenét legalább 5 év távlatában tervezni tudjuk, nagyjából látjuk azt, hogy mekkora kapacitásra van szüksége vállalkozásunknak. Ne járjunk úgy, hogy egy év múlva már kinőttük a nehezen megszerzett helyünket és az akadályoz minket a bővülésben.

Ideális lehet az a helyzet, amikor a kiszemelt telephely bővíthető az esetlegesen megnövekedő kapacitásigény függvényében.

Hogyan tudunk hitelt igényelni a kiszemelt telephely megvásárláshoz?

A rossz hír az, hogy önerővel mindenképp szükséges rendelkeznünk a vásárláshoz. Minimum 25-30%-os önerő elvárással minden banknál számítanunk kell. Ennek mértéke a fedezettséggel, azaz a megvásárolt telephelyen felül biztosított pótfedezet bevonásával némileg csökkenthető, de le nem nullázható.

Nem elég tehát azt levezetnünk a banknak, hogy a korában fizetett bérleti díjnál a vásárláshoz szükséges hitel éves tőke törlesztése és a hozzá kapcsolódó kamatfizetés nagysága alacsonyabb…

Ott azonban nagy szerepe lehet az elmaradó bérleti díjnak, hogy kimutassuk: cégünk működéséből származó profit elegendő a tervezett hitel tőke és kamatfizetési kötelezettségeire (azaz az adósságszolgálat megfizetésére).

 • A megspórolt bérleti díj költségcsökkentő tényezője mellett másik fontos szempont
 • az esetleges nagyobb kapacitás lehetőségből adódó többlet árbevétel, nagyobb profit tartalom.

Érdemes minden esetben pénzügyi tervet készítenünk, hogy saját magunk számára is megnyugtatóan látható legyen a vásárlásból származó pozitív egyenleg (azaz a vásárlással felvállalt finanszírozási terheket fedezik a megspórolt költségek, illetve a megnövelt kibocsátásból származó árbevétel).

Ha már megvan a kiszemelt telephely, esetleg csak azt szeretnéd megtudni, hogy céged jelenlegi működése mellett mekkora növekedési hitel felvételére alkalmas, használd vállalati hitel kalkulátorunkat.


Kedvezményes vállalati hitel kereső Széchenyi hitelek

Mely kedvezményes hitelek felvételére alkalmas cégem?
millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottaid száma kevesebb mint 250 fő?
Céged árbevétele kevesebb mint 15 mrd Ft?
Mérlegfőösszeged kevesebb mint 13 mrd Ft?
Alábbi hitelekre alkalmas a céged:
Hogyan, mennyi idő alatt, melyik banktól, milyen feltételekkel?
Milyen céllal szeretnél hitelt felvenni?
Hitelcélod pontos meghatározásával megtudhatod, hogy a céged által elérhető kedvezményes hitel az üzleti terveidhez megkapható-e.
A megadott információk alapján az alábbi kedvezményes hitelek felvételére alkalmas céged:
 • Hogyan és mennyi idő alatt?
 • Melyik banktól és milyen feltételekkel?
Céged egyik kedvezményes hitel feltétel rendszerének sem felel meg az alábbi okok miatt:
Tájékoztatást kérek, hogy:
 • Milyen piaci alapú hiteleket kaphat a cégem.
 • Milyen esetben lenne alkalmas a cégem kedvezményes hitelekre.

Kérd szakértőnk segítségét!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
millió Ft
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

siker

Nincs most ennél olcsóbb lakáshitel a piacon

2019. 01. 16.

Akár 2,45%-os THM-mel is hozzá lehet jutni lakáshitelhez, persze változó kamatozás mellett. Ez azt jelenti, hogy nagyon olcsón adják a bankok a forrást, hiszen az átlagos infláció 2018-ban például 2,8%...

Mire elég lakáshitelnél a megemelt ápolási díj?

2019. 01. 15.

Nagy visszhangja volt a sajtóban az ápolási díj bruttó 100 ezer forintra emelésének, amit a tartósan beteg, önellátásra képtelen gyermeküket otthon ápolók kapnak meg februártól. A többi ápolási díj kategóriában...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.