Hirdetés

Tényleg módosulnak a Babaváró és a felújítási támogatás feltételei

szerző: |
 

Egy új kormányrendelet alapján módosul a Babaváró hitel és az Otthonfelújítási támogatás. Az igénylési feltételek nem változnak, inkább a határidőket érinti a módosítás.

2023. április 18-án megjelent a kormányrendelet a családtámogatások változásáról. A módosítások a Babaváró hitelt és az Otthonfelújítási támogatást érintik.

Babaváró hitelnél hosszabb határidőt kapnak a párok a gyermek bejelentésére

A Babaváró egy támogatott hitel, melynél a különböző kedvezmények a futamidő alatt születendő gyerekek után járnak. A kedvezmények jellemzően akkor vehetők igénybe, ha egy meghatározott időn belül bejelenti a pár a gyerekek születését, örökbefogadását. Ezt a határidőt módosítja az új jogszabály:

 • Az adósok jogosultak lehetnek a baba érkezésekor a törlesztési kötelezettségük 3 éves felfüggesztésére. Ezt a lehetőséget az igénylők kérhetik az első és második baba érkezésekor. Viszont a kérelmet a gyerek születését, örökbefogadását követő 180 napon belül nyújthatja be a család. Eddig erre 60 napja volt az adósoknak.
 • A fennálló tartozás 30 százalékos csökkenéséhez, vagy teljes elengedéséhez – előbbi a második, utóbbi a harmadik baba érkezését követően jár – is igazolni kell a baba születését, örökbefogadását 180 napon belül. Erre a korábban érvényes szabályok alapján 60 napja volt a párnak.
 • A kedvezményeket a terhesség 12 hetét betöltött magzatok után is igénybe lehet venni. Ebben az esetben azonban utólag, a születést követően be kell nyújtani a baba érkezését igazoló dokumentumot. Erre eddig 60 napja volt a családnak, azonban a határidő a jövőben itt is 180 napra módosul.
 • Van még egy nagyon speciális változás: a hitel a futamidő első 5 évében kamatmentes, ha ezen időszak alatt egy baba érkezik, ekkor a kamatmentesség véglegessé válhat. Amennyiben legalább a kölcsönösszeg felét előtörlesztené a család 5 éven belül úgy, hogy nem született gyerekük, akkor az arra jutó addig kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Ha ezt követően – de még az eredeti 5 éves határidőn belül – megérkezik a baba, akkor a visszafizetett kamattámogatást visszakapja a család. Ehhez azonban szintén be kell jelenteni a baba megérkezését, erre a családnak a jövőben 180 napos határideje lesz. (Korábban itt is 60 napos határidő volt érvényben.)

A Babaváróra érvényes változás a kihirdetést követő 10. napon, azaz 2023. április 28-án lép hatályba. Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy a változás hatálybalépését megelőzően igényelt Babavárókra is érvényes a módosítás.

Fontos
Sőt, újabb esélyt kapnak azok a párok, akik eredetileg elszalasztották időben bejelenteni a törlesztés szüneteltetéshez, vagy a tartozáselengedéshez a baba érkezését. A pár a módosítás hatálybalépését követő 180 napon belül beadhatja a törlesztés szüneteltetése, illetve a tartozáselengedés iránti kérelmet abban az esetben, ha a módosítás hatálybalépésekor a baba érkezésétől számított 180 napos határidő már lejárt, vagy a rendelet hatálybalépésekor már kevesebb mint 60 nap volt belőle hátra.
Mennyi
Babaváró
hitelt kaphatok?

Ha 2023. Június végéig igényled, akkor akár 130 ezer forint jóváírást
kaphatsz a hitel mellé.

Ft
Bankmonitor
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Érdekel a gyorsított, digitális Babaváró opciónk?
Erste Online Babaváró
 • folyósítás akár 3 nap alatt
 • nincs felesleges banki találkozó -
  Csak szerződéskötésre kell bemenned
 • ügyintézés otthonról -
  Töltsd fel a szükséges dokumentumokat és értesülj minden döntésről a Bankmonitor Ügyfélportál felületen
 • díjmentes
A számodra elérhető Babaváró hitel részleteit emailben küldjük el neked a következő fontos információkkal:
 • Mennyi a számodra elérhető hitel összege?
 • Mekkora lesz a havi törlesztés?
 • Miben térhetnek el egymástól az egyes bankok?
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük a számodra elérhető Babaváró hitel részleteit e-mailben
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsítsd fel igénylésed!
Töltsd ki az adatbekérőt!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Babaváró kalkulátor eredményét elküldtük a megadott email címedre.
Ha nem érkezik meg a kalkuláció néhány percen belül, ellenőrizd leveleződ „spam” vagy „levélszemét” mappáját is!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Hirdetés

Hirdetés

Felülvizsgálják bizonyos esetekben az elutasított felújítási támogatásokat

Az otthonfelújítási támogatás volt az elmúlt évek egyik sláger támogatása, ez nem is csoda, hiszen a korszerűsítési munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphattak a családok. Ugyanakkor a kedvezmény igénylési határideje tavaly lejárt. Sajnos a kedvezmény igénylését nem nyitja újra az új jogszabályi változás, ettől függetlenül sok család örülhet a módosításoknak.

Ugyanis felülvizsgálják az elutasított felújítási támogatásokat abban az esetben, ha a kérelmet még az eredeti véghatáridő előtt, azaz 2022. december 31-ig benyújtotta a kérelmező, de az elutasításra már az idei évben került sor.

Fontos kikötés, hogy csak az alábbi két feltétel valamelyikének megsértése esetén kerülhet sor az automatikus felülvizsgálatra:

 1. Az igénylőnek és a támogatás során figyelembe vett gyermekeinek legalább egy éve az érintett lakásban kell élniük.
 2. Az igénylőknek nem lehet 5 ezer forintot meghaladó köztartozása.

Az automatikus felülvizsgálat azonban nem jelenti azt, hogy a család meg is kapja a támogatást. Akkor viszont joggal merülhet fel a kérdés: milyen esetben módosulhat az eredeti eredmény, ki kaphatja meg a család a kedvezményt?

A bentlakásra vonatkozó elvárás esetén azt fogják megnézni, hogy a család teljesítette-e a feltételt 2022. december 31-én. Alapesetben a feltételt a kérelem benyújtásának dátumára vizsgálták meg, márpedig elképzelhető, hogy pont a kérelem beadása és 2022. december 31-e között teljesült ez az előírás.

A köztartozásmentesség esetében a felülvizsgálat során a Kincstár felhívást intéz a családhoz, ezt követően 15 napon belül szükséges igazolnia az igénylőnek azt, hogy a köztartozásmentességre vonatkozó feltételnek megfelel. Ráadásul elégséges az igazolás kiállítását megelőző napra teljesíteni az elvárást. Eredetileg ezt a feltételt is az igénylés benyújtásának dátumára vizsgálta meg a Kincstár.

Az újrabírálatra a módosítás hatálybalépését követően 60 napja lesz a Kincstárnak.

Még lehetnek olyan tavaly beadott kérelmek, melyeknél a Kincstár nem hozott döntést, ezen ügyletekre automatikusan az új szabályokat kell alkalmazni:

 • Vagyis a bentlakási feltételt 2022. december 31. napjára fogja vizsgálni a Kincstár.
 • A köztartozásmentesség kapcsán pedig a Kincstár felhívást intézhet a kérelmezőhöz, melyet követő 15 napon belül leigazolható lesz a feltétel teljesítése.
Fontos
Vagyis egyes elutasított igénylések esetében előfordulhat, hogy a Kincstár utólagosan módosít az eredményen és a család mégis megkapja a támogatást.

Az Otthonfelújítási támogatásra vonatkozó módosítások 2023. április 19-én lépnek hatályba.

Hirdetés