Betöltés

Tessék nagyobbat álmodni: 100 millió forintra nőtt a legnépszerűbb céges hitelnél a közös korlát

szerző: Csányi Franciska
2017-05-22

A Széchenyi Kártya Program egyes hiteleire is vonatkoznak a hitelek mögé készfizető kezességet biztosító Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (a továbbiakban: Garantiqa) által megállapított limitek, melyek közül a leglényegesebb az ún. természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összegének a korlátozása. Ezen fogalom alatt olyan folyószámla-, illetve forgóeszközhiteleket kell érteni, melyek mögött a Garantiqa kezességvállalása mellett csak természetes személy készfizető kezessége áll (tehát ezen hitelek mögé nem kell tárgyi biztosítékot, pl. ingatlant is lekötni). Eddig ezen természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összege maximum 75 millió forint  lehetett, ez a korlát emelkedett meg a közelmúltban 100 millió forintra. Kinek és hogyan érhető el az állami kamattámogatással is rendelkező Széchenyi Kártya Program?

Nőttek a lehetőségek

Több különböző, állami kamat-és kezességi díjtámogatás melletti Széchenyi Kártya Programba tartozó hitel áll a kis-és középvállalkozók rendelkezésére (a legjellemzőbbek és legkeresettebbek a folyószámlahitel, a forgóeszközhitel és a beruházási hitel). A Program hiteltípusai közül a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és a Széchenyi Forgóeszközhitel minősül természetes személy kezességvállalása melletti hitelnek.

Önállóan a Széchenyi Kártya Programba tartozó Hitelek maximum 50 millió forint értékben igényelhetők, illetve ezen hitelek kombinációjával akár 200 millió forint értékű finanszírozás is elérhető. Limitet jelent azonban a fent említett természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelek együttes összegére vonatkozó korlát, amely egy technikai változásnak köszönhetően 100 millió forintra emelkedett. Ha Ön tehát most szeretne Széchenyi Kártya Folyószámlahitelt vagy Forgóeszközhitelt igényelni, de Önnek már van(nak) egyéb természetes személy kezességvállalása melletti Garantiqa által garantált hitelügylete(i), akkor a mostani hiteligénylése során a kért hitel(ek) összegét úgy kell meghatároznia, hogy a fennálló és a most kért fenti kategóriába tartozó hitelügyletek együttes összege ne lépje túl a 100 millió Ft-ot.

A technikai változás lényege, hogy a hitelhez jutást segítő Garantiqa Zrt. természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelügyletekre vonatkozó limitjei emelkedtek meg 100 millió forintra. A Garantiqa működéséről korábban írtunk , most csupán annyit emelnénk ki, hogy a Széchenyi Kártya Program hiteleinek felvételéhez a garantőr intézmény kötelező kezességvállalása kapcsolódik (a SZÖK és SZTM kivételével).

A Széchenyi Beruházási Hitel nem minősül természetes személy kezességvállalásával biztosított hitelnek, így a gyakorlatban tehát a kényelmes likviditást biztosító, és rendelkezésre tartási jutalék nélkül nyitva álló Széchenyi Kártya Folyószámlahitel keretünket most nyugodtan kiegészíthetjük a 0%-os évi nettó kamat mellett elérhető Széchenyi Beruházási hitellel is, a maximálisan igénybe vehető 50-50 millió forintos összegekben.

Kalkulátorunkkal megnézheted, hogy céged számára mekkora összegben érhető el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel:

Széchenyi Kártya Kalkulátor

step-1
Vállalkozások kedvenc hitelének előnyei:
 • Kedvezményes, akár 3,15% kamat
 • Nincs rendelkezésre tartási jutalék
 • Az egész országban elérhető
millió Ft
millió Ft
millió Ft
Alkalmazottak száma kevesebb, mint 250 fő?
Mérlegfőösszeg kevesebb, mint 13 mrd Ft?
A tulajdonosok/ügyvezetők között szerepel olyan aki aktív KHR/BAR listán?
Volt tulajdonos váltás a cégben az elmúlt fél év során?
Negatív a saját tőkéje a társaságnak?
Utolsó lezárt üzleti év eredménye pozitív?
A tulajdonosváltás 50%-nál nagyobb volt?
Rendezhető a cég negatív saját tőkéje?
Céged által felvehető Széchenyi Folyószámlahitel összege:
A Bankmonitor támogatni tud a hiteligénylés folyamatában, hogy
 • a legjobb kamatozással és feltételekkel
 • határidőn belül
 • megkímélve idődet
juthasson a céged hitelhez.
*Az eddig megadott adatok alapján valószínűsíthető hitelösszeg.
Sajnáljuk, de céged a megadott adatok alapján jelenleg nem hitelképes.
Vállalati hitel
Sajnos céged ezt a hitelt nem kaphatja meg, de szívesen segítünk egy másik hitel kiválasztásában.
Vállalati hitel

Add meg adataidat, segítünk!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Vállalkozásod nem hitelképes, mert nem rendelkezel elegendő üzleti múlttal
Add meg adataidat és mi részletesen tájékoztatunk!

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Bankmonitor

Mi a belépő a Széchenyi Kártya Programba?

 1. Számít a működési múlt

Ahhoz, hogy vállalkozásunkkal egyáltalán részt vehessünk a Széchenyi Kártya Hitelprogramban – legyen szó bármelyik hitel típusról is – legalább egy teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznünk kell. 2017-ben tehát akkor igényelhetünk Széchenyi Kártya Programba tartozó hitelt, ha vállalkozásunkat 2015 előtt, de legkésőbb 2016. január 1-én alapítottuk.

Bármekkora is az éves árbevételünk, egy teljes lezárt üzleti évvel a hátunk mögött maximum 24 millió forint Széchenyi Kártya Folyószámlahitel igénybevételére jogosult vállalkozásunk. Két lezárt üzleti év kell ahhoz, hogy a maximális 50 millió forintos folyószámla hitelkeretet megkaphassuk, illetve a 10 millió forint feletti Forgóeszközhitel felvételénél is ez az alapfeltétel.

Nem kell elkeserednie a változatlan működés mellett társasági formát váltó társaságoknak (pl.: egy magánvállalkozás Kft-vé alakulása esetén), az ő esetükben a működési múltba beszámít az előző társasági forma múltja is.

 1. Legyen ingatlan a többségi tulajdonos nevén

Az 5 MFt feletti Széchenyi Kártya Folyószámhitel egyik általános belépője, hogy a hiteligénylő társaság többségi tulajdonosa(i) – aki(k) egyben a hitelügylet Kötelező Kezese(i) is –  nevén legyen valamilyen ingatlan. A „valamilyen” kifejezés nem elírás: elegendő egy garázs, vagy akár egy telek is. Az sem probléma, ha az ingatlan már más bank által jelzáloggal terhelt. Egy a fontos, hogy LEGYEN.

Figyelem! Az utóbbi időben a bankok figyelmet fordítanak arra, hogy a bemutatott ingatlan mikor került a tulajdonos nevére. Ha épp a hitelfelvétel előtt, az nem feltétlenül pozitív. Éppen ezért érdemes egy kicsit előre gondolkozni.

Kizáró feltételek

Azzal, ha vállalkozásunk adózás előtti eredménye a két utolsó évben negatív volt – azaz „tartósan veszteséges” -, sajnos kizártuk magunkat a kedvezményezettek köréből. Jó hír, hogy ha úgy voltunk veszteségesek, hogy társaságunk még csak egy lezárt évvel rendelkezik, ez nem kizáró ok. Beruházási Hitelnél ilyen esetben a maximálisan felvehető hitelösszeget 15 millió forintban határozták meg.

Nem szerencsés az a helyzet sem, ha a hiteligénylést megelőző 6 hónapon belül 50%-nál nagyobb részesedést érintő tulajdonos váltás történt a társaság életében. Erre az esetre azt tudjuk javasolni, hogy várjuk a hiteligényléssel egy pár hónapot, amikor ez a kizáró feltétel nem lesz igaz a vállalkozásunkra.

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Szeretnél vállalkozásoddal 3,7 millió forintot spórolni?

2018. 03. 19.

Te tudtad, hogy a Széchenyi Hitelprogram keretében felvehető folyószámlahitelek között milyen nagy a teljes hiteldíj különbség? A Széchenyi AGRÁR Kártya akár 3,7%-kal is olcsóbb lehet, mint a „sima” Széchenyi Kártya....

Több milliót spórolhatsz céges hiteled kiváltásával

2017. 08. 29.

Ha céged kimaradt a Növekedési Hitelhez jutott kiváltságosok köréből, illetve beruházási hitelét még a Növekedési Hitel 2013 júniusi elindulása előtt vette igénybe, komolyan érdemes elgondolkoznod arról, hogy a kedvezőtlen kondíciók...

Blogajánló

 • alapblog

  Más pénze, más problémája

  A Mercedes 23 milliárd eurót tervez elkölteni az akkumulátor iparágban. A Volkswagennél 50 milliárd eurót fognak energiatárolásra költeni a következő 5 évben. Elon Musk meg...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.