Vállalkozói hitelek minden célra

Vállalkozói hitelek minden célra
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-11-17 Frissítve: 2022-05-06
 

Az utóbbi években örvendetesen bővült a mikro-, kis- és középvállalkozások (KKV-k) által igénybe vehető hitelek palettája, amelyen mára szinte mindenfajta hitelcél kielégítésére találunk alkalmas terméket. Ahhoz azonban, hogy elérjük a céljainkat, fontos tisztában lenni a játékszabályokkal és tisztázni néhány félreértést.

A vállalkozói hitelek kapcsán az egyik leggyakrabban visszatérő kérdés, hogy a vállalkozók, vállalkozások vásárolhatnak-e ingatlant vállalkozói hitelből? A válasz természetesen igen, de nagyon fontos tisztázni, hogy csak azok az ingatlanok jöhetnek szóba, amelyek a vállalkozás tevékenységét szolgálják.

Ne keverjük a céghitelt a magánvagyonnal!

Általánosságban is célszerű már az elején tisztázni, hogy KKV hitelt kizárólag a vállalkozás tevékenységével összefüggő célokra vehetünk fel, nem pedig a tulajdonosok, vagy a vezetők magáncéljai érdekében. Szét kell tehát választani a vállalkozóknak a céges és a magánvagyont, hiszen nem megengedett a céges hitelből direktben a magánvagyont gyarapítani.

Csalni sem érdemes azzal, hogy nem a valóságnak megfelelő hitelcélt jelölünk meg: a kölcsönszerződésnek való megfelelést ráadásul évente ellenőrzik is a hitelnyújtók. Könnyen lebukhatnak tehát azok, akik nem a valódi célt jelölik meg a hitelkérelmükben.

Hirdetés

Hirdetés

Lakhatási cél kizárva

A fentiek például azt is jelenik, hogy ne próbáljuk meg megvásároltatni vállalkozásunkkal a saját családi házunkat, különösen, ha államilag támogatott kamatozású KKV-hitelt akarunk igénybe venni.  Csúnyán megbukhatunk ugyanis az éves banki felülvizsgálatokon, amikor a hitelezők ellenőrzik a hitelcélnak megfelelő felhasználást. Ha kijön a bank értékbecslője és meglátja, hogy a hivatalosan cégközpontként megvásárolt és finanszírozott ingatlanban életvitelszerűen tartózkodnak, akkor a bank akár azonnali hatállyal fel is mondhatja a hitelt, ami innentől kezdve rögvest behajthatóvá válik.

Tehát KKV hitelt kizárólag a vállalkozás üzletszerű működésének biztosítása érdekében tervezzünk. Ezek a hitelek sokszor lényegesen szigorúbb, kötöttebb felhasználást engednek, mint a lakossági kölcsönök. Amennyiben például a cégközpont megvásárlására szeretnénk vállalkozói hitelt felvenni, úgy arra kell számítani, hogy folyósítási feltételként előírhatják a lakóépület átminősítését gazdasági funkciójú épületté, jogilag kizárva ezzel a lakáscélú hasznosítást. Sok bank ezzel együtt nyújt KKV-hitelt lakóingatlan megvásárlására is, hiszen tudja, hogy a vállalkozás működéséhez szükség van székhelyre, vagy telephelyre. De ha az ingatlanról kiderül, hogy nem rendeltetésszerűen van használva, annak akár azonnali felmondás is lehet a következménye.

Mire kaphatunk vállalkozói hitelt?

A KKV-k által igénybe vehető hitelek skálája mára nagyon szélessé vált. A vállalkozói hitelekre számíthatunk akkor is, amikor valamilyen nagyobb beruházást, fejlesztést akarunk megvalósítani, akár a meglévő kapacitások bővítéséhez, akár új tevékenység, üzletág elindításához, akár pedig a versenytársakkal való lépéstartás céljából.

Szintén számíthatunk a vállalkozói hitelekre akkor is, ha csak valamilyen rövid távú célt akarunk elérni: a fizetőképesség biztosítását, a szükséges forgóeszközök, árukészlet feltöltésére, vagy éppen a későn fizető vevőállomány finanszírozására.

Állami támogatással olcsóbb

A vállalkozói hitelek után kutatva először mindenképpen célszerű körülnézni az államilag támogatott konstrukciók között, mivel ezek az állami kamattámogatásnak köszönhetően lényegesen olcsóbbak, mint a piaci konstrukciók. A hitelezési piacon most nagyon kedvelt Széchenyi Kártya Újraindítási Program termékei 0-0,5% közötti éves kamattal vehetők fel jelenleg, addig a piaci kamatozású hitelek kamata 3-4 %-nál kezdődik.

Az állami támogatású konstrukciók lényegesen kiszámíthatóbbak is, hiszen például a Széchenyi Kártya Program kapcsán is nyilvános a hitelnyújtás keretrendszere. A programban részt vevő bankok nem kérhetnek magasabb kamatot a meghirdetettnél, viszont az adott kölcsönösszeg és a kért garanciák terén nagyok a különbségek az egyes hitelintézetek között. Célszerű ezért a vállalkozói hitel felvételéhez a Bankmonitor tanácsadóját igénybe venni.

Miért éppen a Bankmonitor?

A Bankmonitor 2 napon belül elvégzi a vállalkozás előminősítését és 2 munkanapon belül konkrét ajánlatokkal szolgál a vállalkozás számára bármely célú vállalkozási hitel esetében. A szakértők elsőként természetesen a támogatott kamatozású konstrukciók között próbálnak meg keresgélni, de ha a vállalkozás kiesne a kedvezményes hitellel segíthető cégek köréből, akkor a piaci konstrukciók között is körbe néznek, hiszen könnyen előfordulhat, hogy ezek egyike jelenti majd a megoldást a vállalkozás céljainak megvalósításához.

Mivel készülj a hitelvizsgálathoz?

A gyors hitelbírálathoz persze kellenek a megfelelő adatok és kimutatások is, amelyeket célszerű még az előtt beszerezni, hogy a vállalkozás felkeresi a Bankmonitort. Az egyik ilyen alapvető, de sokszor hiányzó feltétel az aktuális főkönyvi kivonat, amelynek legalább a legutolsó lezárt negyedév vonatkozásában kell rendelkezésre állni ahhoz, hogy megítélhető legyen a vállalkozás hitelképessége. Bármilyen furcsa és hihetetlen, sokszor még a több százmilliós vállalkozások könyvelése is jelentős lemaradással bír.

Ha tudni szeretnéd, hogy vállalkozásod milyen összegű vállalkozói hitel felvételével számolhat, használd a Bankmonitor kalkulátorát!

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés