Tévhitek keringenek a neten a CSOK-ról

 • 2015.10.18.
 • szerző: bankmonitor

A városi legenda kutya füle ahhoz képest, ami a CSOK-kal kapcsolatban a neten terjeng. Nagyon sok helyen félre informálják az érdeklődőket. Összegyűjtöttünk néhány gyakori kérdést és a rossz válaszokat. Természetesen a helyes és alapos feleletet is megadjuk.

Rögtön ugorjunk is fejest a kérdésekbe! Megmutatjuk milyen téves válaszokat találtunk és a helyes megoldást is megmondjuk. A Bankmonitornál napi szinten számtalan nehéz kérdéssel találkozunk, és azt gondoljuk, hogy munkánkkal segíthetjük olvasóinkat.

Ha neked is volt már hasonló élményed, esetleg nem kaptál teljesen egyértelmű választ a kérdésedre, írd meg nekünk és segítünk!

Eladtuk régi ingatlanunkat, amiből visszafizettük a szabad-felhasználású hitelünket. A maradék összegből és hitelből szeretnénk venni egy új lakást. Igénybe vehetem ebben az esetben a CSOK-t?

Rossz válasz: Igen

Helyes válasz: 5 éven belül értékesített ingatlanból befolyt vételárat NEM LEHET a szabad felhasználású hitel összegével csökkenteni, muszáj a teljes vételárat „beforgatni” az új ingatlanba. Ezt a különbözetet sajnos készpénzből kell megoldani. Amennyiben van ekkora összeg a zsebben, akkor vissza kell pótolni. Csak ebben az esetben igényelheted a CSOK-ot. Más a helyzet normál lakáscélú hitel (tehát nem szabad felhasználású) esetén, ott a vételárat lehet csökkenteni a visszatérített hitel összegével.

5 éven belül értékesített lakás eladási árát a következő tételekkel lehet csökkenteni:

 • az értékesített lakást terhelő és visszafizetett önkormányzati, munkáltatói támogatással,
 • a kiegyenlített lakáscélú hitelintézeti kölcsön összegével,
 • a számlával igazolt ingatlan-közvetítői jutalék összegével,
 • a támogatás nyújtásáról szóló szerződés megkötését megelőző 5 éven belül értékesített lakás értékesítésével egyidejűleg vagy azt követően vásárolt és az építés helyszínéül szolgáló építési teleknek az általános forgalmi adó (a továbbiakban: áfa) összegével növelt vételárával,
 • a támogatással vásárolni kívánt lakás telekárat is tartalmazó vételárának legfeljebb 10%-ával, ha ezen összeg kifizetése a korábbi lakás eladását bejegyző ingatlan-nyilvántartási eljárásban hozott határozat kiadásának időpontját legfeljebb 120 nappal előzi meg,
 • olyan számlával, szerződéssel igazoltan kifizetett összeggel, amelyet az igénylő az általa vásárolt, de meg nem valósult lakásszerzésre fizetett ki, ha az összeg az értékesítés céljára lakást építő gazdasági társaság bíróság által elrendelt felszámolásának teljes befejezését követően nem térült meg.

Első gyermekünk sajnos pár naposan meghalt, azóta született egy gyermekünk. Igénybe vehetem-e két gyermek után a CSOk-ot ?

Rossz válasz: Igen, de bankja válogatja

Helyes válasz : Nem, csak 1 gyermek után. Ha bevállalt volna 2 gyermeket és az egyik elhunyt, akkor járt volna a támogatás. Így azonban sajnos csak egy gyermek után jár a CSOK, de csak vásárláshoz, vagy bővítéshez.

CSOK támogatást szeretnénk igényelni, de hitelfelvétel nélkül. Milyen költségekre számíthatunk még? A lakás energetikai besorolása F.

Rossz válasz: C energetikai besorolásnál gyengébb ingatlanra nem igényelhető CSOK.

Helyes válasz: Nem kötelező hitelt is igényelni a CSOK mellé. Ha azonban csak a támogatásra van szükséged, ennek a díját ki kell fizetned. Nem jelent gondot, ha a használt ingatlan energetikai besorolása C-nél gyengébb. Ilyen esetben a helyi építésügyi hatóságtól kell egy igazolást beszerezni, hogy a lakás állapota az élet- és vagyonbiztonságot súlyosan nem veszélyezteti.

Csak CSOK-ot szeretnék igényelni egy lakásvásárláshoz. Az adásvételi szerződésben konkrétan meg kell-e nevezni azt a bankot ahol ezt kívánom lebonyolítani, vagy elég csak azt leírni, hogy: “folyósító”

Rossz válasz Bankja válogatja. Érdemes előre megkeresni a bankot, vagy módosítani kell majd a szerződést.

Helyes válasz: Nem bankja válogatja! A hitelt, támogatást folyósító bankot minden esetben bele kell fogalmazni az adásvételi szerződésbe. Felesleges ezzel kísérletezni, mert ha kimarad, bizony módosíthatod a szerződést.

Érdeklődnék, hogy négy meglévő gyerek mellett használt házra is be lehet-e vállalni még egy gyereket.

Rossz válasz: Igen, még egy vállalható, ha 40 év alatti házasok.

Helyes válasz: Meglévő gyermekszámtól függetlenül még 2 vállalható be. A támogatás maximális alap összege azonban 2,5 millió forint lehet, melyet 4 gyermekkel lehet elérni.

Én 34 éves vagyok, férjem 41. Három gyermekünk van, de szeretnénk még egyet. Mindkettőnknek több éve állandó munkaviszonyunk van, de én jelenleg Gyes-en vagyok. Saját családi házat szeretnénk vásárolni, melynek vételára 7 millió forint. CSOK és hitel segítséggel lenne rá lehetőségünk? Önerővel sajnos nem rendelkezünk. Lenne e bármilyen lehetőségünk?

Rossz válasz: Sajnos egy 20-30%-os önerőre mindenképpen szükség lesz.

Helyes válasz: Természetesen szerencsés lenne önerővel rendelkezni, de ha nincs, és az eladó elfogadja, hogy a teljes vételárat a választott banktól kapja meg, akkor erre is van megoldás. Léteznek olyan bankok, ahol a CSOK összegével az ingatlanra maximálisan adható hitel fölé lehet menni.

Nézzük kicsit konkrétabban a legutolsó kérdést!

Vételár 7 millió forint, a ház hasznos alapterülete 93 nm. Számoljunk a CSOK alapösszegével, ami 4 gyermek esetén 2 millió forint. A törvényi előírások szerint az ingatlanra maximum a piaci érték 80%-áig lehet jelzálogjogot bejegyezni, vagyis 5,6 millió forint lehetne a maximálisan felvehető lakáshitel.

Kérdezőnk esetében 5 millió forint lakáshitel segítségével és a 2 millió forint összegű CSOK-kal akár önerő nélkül is megveheti az ingatlant.

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?

Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 120 napja kötötted?

A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:

Amennyiben a témához kapcsolódó információkról a jövőben szeretnél tájékoztatást kapni, add meg az email címedet!

Jó hírünk van!

A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.

Az általad felvehető állami támogatás összege:

A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!

Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük
add meg az alábbi adatokat!

Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?

Add meg, milyen típusú havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!

Ft
Típus Összeg

A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:

Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.

támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • 24 órán belül megtudhatod, milyen lakáshitelt kaphatsz
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
 • A bonyolult kérdésekre is kapsz választ

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

 

Azt azonban nem árt tudni, hogy egyetlen forint nélkül senki ne vágjon lakásvásárlásba, hiszen a kezdeti költségeket (ügyvéd, földhivatal, lakáshitel induló költségei, stb.) is ki kell fizetni valamiből.

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetés

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Blogajánló

 • alapblog

  Hevülő gazdaságok, hevülő árfolyamok

  Az Inforádió „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója és Szabó László, a HOLD Alapkezelő elnöke a nagy jegybankok által gerjesztett...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.