Betöltés

Ti kérdeztétek: Nagyobb lakásba költöznénk a gyerekekkel – Megkaphatjuk-e a CSOK-ot?

szerző: Szklenár Bea
2016-12-09

Egy olvasónk a következő kérdést intézte hozzánk. A választ veletek is megosztjuk, reméljük hasznotokra lesz.

„Üdvözlöm! Feleségemmel két gyermekünk van. Eladtuk a lakásunkat és egy nagyobbat vennénk. Szeretnénk a CSOK-ot is igénybe venni. Ha szükséges nekem van még egy lakásom, amit fel tudunk ajánlani. Köszönöm! Tamás”

Egyáltalán nem ritka az ilyen és ehhez hasonló kérdés. Keverednek az információk, sokan nem tesznek különbséget az új és a használt lakás vásárláshoz igényelhető támogatások között. Pedig ennek ma már elég nagy jelentősége van, főleg, ha még lakáshitelt is igényelnél.

Kezdjük rögtön a válasszal!

A kérdés több részből áll, ezért a válasz is összetettebb.

 • eladott lakás

Az első pont, hogy mikor került eladásra a lakás. Amennyiben ez az elmúlt 5 évben történt, az eladott lakásból befolyt összeget be kell forgatni a vásárlásba. Ha ez így volt, akkor jogosultak a CSOK-ra.

Azt azért tegyük hozzá, hogy többek között az ingatlanos által kiállított számla, az eladási árból végtörlesztett lakáshitel összegével csökkenteni lehet a beforgatandó összeget.

 • lakásméret

Nem tudjuk mekkora volt az eladott lakás és most mekkorát szeretnének. Két gyermekkel legalább 50 m2-es lakásban kell gondolkozni.

csok20161209

 • vételár

Nincs információnk arról sem, mennyiért terveznek lakást venni Tamásék, de a CSOK igényléséhez fontos, hogy használt lakás esetén a vételár nem lehet magasabb, mint 35 millió forint.

 • meglévő lakástulajdon

Ha máshol nem is bukik a CSOK, itt biztosan! Használt lakás vásárlása esetén ugyanis az igénylők maximum 50% tulajdoni hányaddal rendelkezhetnek más lakóingatlanban, függetlenül a szerzés módjától és idejétől.

Tehát, ha Tamás azt írja, hogy van egy lakása, ebből mi azt feltételezzük, hogy 1/1-ben ő a tulajdonosa, akkor így nem lesz jogosult a CSOK-ra.

Mentő ötlet meglévő lakástulajdon esetén

Bátran leírhatjuk, hiszen törvény nem tiltja. 50%-ot meghaladó lakástulajdon esetén megoldás lehet legalább 50% elajándékozása. Igen, az ajándékozás illetékköteles (9%), ezt mi is tudjuk. De olcsóbban, illetékmentesen is meg lehet úszni, ha egyenes ági rokonnak ajándékozod el a lakásod felét, vagy az egészet. Ki az egyenes ági rokon? Egyenes ági rokon a szülő, nagyszülő, dédszülő, gyermek, unoka és dédunoka.

Jó tanács: Ne a testvérednek ajándékozd el a lakást, mert az illetékköteles!

Szeretnéd megtudni, hogy jogosult vagy-e a CSOK-ra? Velünk ez is könnyen megy!

Mennyi CSOK-ot kaphatsz?

Házasként igényled a támogatást?
Van adótartozásod?
Ft
Saját ingatlanodat bővíted a CSOK-kal?
Közeli hozzátartozódtól, élettársadtól vásárolsz ingatlant?
Az adás-vételi szerződést több, mint 180 napja kötötted?
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha szeretnél tájékoztatást kapni a CSOK változásairól iratkozz fel heti hírlevelünkre, ahol rendszeresen foglalkozunk a témával.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre.
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
A fenti támogatást kiegészítheted kedvezményes lakáshitellel is.
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
Add meg az elérhetőséged, és megmutatjuk:
 • Hogyan igényelheted a támogatást?
 • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
 • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Dolgozol már 3 hónapja a jelenlegi munkahelyeden?
Szerepelsz-e a KHR-ben?
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
támogatás + Y Ft lakáshitel
Z év, havi Q Ft, Q % THM
 • Segítünk a hitelfelvétel során, elmagyarázzuk a részleteket
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

 

2 Hozzászólás

 1. Gábor

  A nevemen van 1/1 lakás a feleségem nevén 1/4 az ő nevére vennénk lakást használhatunk Csokot? Használt lakásról lenne szó 64m2 két gyermekünk van!

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Gábor! Csak a felesége nevére nem vehetik meg a lakást, ha CSOK-ot is igényelnek, ugyanis mindkettőjüknek tulajdont kell szerzeni az ingatlanban. Vagy lekerül az Ön nevéről a lakás 50%-a, vagy sajnos nem jogosultak a CSOK-ra. A cikkben említett egyenesági ajándékozás megoldás lehet.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

5 fontos kérdés, ami minden lakásvásárlót érint mostanság

2019. 03. 24.

Ha lakásvásárlásról, otthonteremtésről vagy lakáshitelről van szó, akkor mostanában minden az új családtámogatásokról szól, amelyek alapjaiban változtatják meg a döntési helyzetet. Az ingatlan esetében pedig mindig sok millió forintos tétről...

Hitel nélkül is kijöhet egy ház a falusi CSOK-ból

2019. 02. 22.

Konkrétumok derültek ki az úgynevezett „falusi CSOK”-ról. Megnéztük, számszerűsítve milyen előnyt jelent ez a már most is elérhető otthonteremtési támogatáshoz képest.  Kikre vonatkozik a falusi CSOK? Fontos, hogy a falusi...

Blogajánló

 • alapblog

  Altruizmus haszna

  „Sok korrelációs kutatás kimutatta, hogy a mások megsegítésére fordított idő érzelmi előnyökkel jár az adományozó számára. A kutatási eredmények igen szoros kapcsolatot fedeztek fel az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.