Betöltés

Ha lakást veszel, illetéket is fizetsz – Itt van néhány spórolós tipp

szerző: Bankmonitor.hu
2015-10-26

Ügyvédi díj, tulajdoni lap lekérdezése, közjegyzői díj, átutalási díj, biztosítási díj, földhivatali eljárási díj. Ezek mind-mind olyan, a lakásvásárláshoz és a hitelfelvételhez kapcsolható kiadási tételek, amelyekkel egy átlagember viszonylag ritkán találkozik. Egy ingatlan megvásárlásakor azonban a vagyonszerzési illetékről sem szabad megfeledkezni. Az alábbiakban bemutatjuk ez utóbbinak a részleteit néhány olyan trükkel és tippel együtt, amikkel sok százezer forintot spórolhatunk.

Nem árt felkészülni egy ekkora kiadásra

Az elmúlt egy-másfél évtizedben lakást vásárolók közül sokan gondolhatják úgy, hogy az illeték tekintetében sem érheti őket különösebb meglepetés egy új ingatlanügylet során, pedig nem nehéz melléfogni. A visszterhes vagyonátruházási illetékre vonatkozó szabályok gyakran változtak az elmúlt években. Ezért fontos a változások folyamatos követése és ezért bírnak kiemelt jelentőséggel a naprakész információk.

A fő szabály szerint az illeték általános mértéke 4%

Az illeték általános mértéke a megszerzett vagyon (pl.: lakóingatlan) terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után négy százalék. A vásárlást követően a vevő fizeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kirótt illetéket, ami nem összetévesztendő az eladót esetlegesen terhelő személyi jövedelemadóval. Ennek megfelelően az általános szabályok szerint egy tízmilliós ingatlan után 400 ezer forint, egy tizenötmilliós után 600 ezer forint, egy húszmilliós után pedig 800 ezer forint az illeték (és így tovább, lásd a lenti táblázatban).

Több vevő esetén a résztulajdon arányában kell megfizetni az illetéket. Egyenlő mértékű tulajdoni hányad (például házaspárok) esetén fele-fele arányban terheli a férjet és a feleséget az illeték. Ha eltérő mértékű a vagyonszerzés (10% + 90% vagy 30% + 70%), akkor a szerződésben meghatározott tulajdoni hányadok arányában kell az illetéket is megfizetni.

Ha Te is lakást szeretnél vásárolni, válaszd ki a legkedvezőbb lakáshitelt a Bankmonitor.hu kalkulátorával:

Lakáshitel kalkulátor

step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az újépítésű lakások 15 millióig illetékmentesek

Bár a jelenlegi kínálat elmarad az ingatlanpiac fellendülésével együtt jelentkező kereslettől, azért kijelenthető, hogy egyre több új projekt indul hazánkban. A vevők számára fontos tudnivaló, hogy az újépítésű lakások 15 millió forintos értékhatárig illetékmentesek. Amennyiben ettől drágább – de 30 millió forint alatti – lakást vásárolnak, akkor „csak” a 15 millió forint feletti részre kell a 4%-os illetéket megfizetni.

Ez alapján megállapítható, hogy 15 millió és 30 millió forint között egy újépítésű lakás után 600 ezer forinttal kevesebb illetéket rónak ki a vevőre, mint amennyit egy ugyanolyan értékű használt lakás után kellene megfizetni. Résztulajdon szerzése esetén új lakásoknál is a tulajdoni hányad arányában kell az illetéket megfizetni.

illeték lakásvásárlás

A 35 év alatti első lakásvásárlókat kedvezmény illeti

Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött vevő az első lakástulajdonának megszerzése esetén az általános szabályok szerint fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, amennyiben a lakástulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Akinek a fele összegű illeték megfizetése is gondot okoz, az 12 havi részletfizetési kedvezményt kérhet. A pótlékmentes részletfizetés engedélyezése esetén ügyelni kell a fizetési határidők betartására, mert késedelmes teljesítés esetén a teljes összeg esedékessé válik. Ráadásul a tartozás fennmaradó részére késedelmi pótlékot is felszámítanak.

Adtam is el lakást! Akkor csak a különbözet után kell fizetni?

A szakirodalom cserepótló vételnek nevezi azt az esetet, amikor eladunk egy ingatlant és előtte vagy utána egy éven belül vásárolunk is helyette egy másikat. Amennyiben a vásárlás megelőzi a meglévő lakás értékesítését, akkor az eladási szándékot jelezve kérhetjük a NAV-tól az illetékfizetési folyamat felfüggesztését. Azzal viszont számolni kell, hogy ha nem sikerül határidőre megszabadulni az ingatlantól, akkor még pótilletéket is kivethetnek ránk.

A cserepótló vételhez kapcsolódó kedvezmény lényege, hogy ilyen esetben csak a két lakás vételár-különbözete után kell az illetéket megfizetni. Amennyiben olcsóbb lakást veszünk, mint amennyiért a meglévő ingatlanunktól megváltunk, akkor nem terhel minket illetékfizetési kötelezettség. Korábban volt egy olyan (bugyuta) szabály, hogy a negatív különbözetre is illetéket számoltak, ezt szerencsére megszüntették.

Illetékmentes lett a házassági vagyonközösség megszüntetése

Az új jogszabály szerint illetékmentes lett a házastársak közötti adásvétel, ha például a férj értékesít a feleség számára egy ingatlant vagy annak egy bizonyos tulajdoni hányadát. Illetékmentessé tették a házassági vagyonközösség megszüntetésével együtt járó vagyonszerzést, valamint az egyenes ági rokonok közötti ingatlanvásárlásokat.

Mikor illetékmentes a telekvásárlás?

Amikor valaki építési telket vásárol, akkor számolnia kell azzal, hogy az illetékmentesség nem automatikusan érvényesíthető. A mentesség legfontosabb feltétele, hogy az ingatlanon négy éven belül lakóházat kell építeni, amit használatbavételi engedéllyel kell igazolni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az illetéken felül még késedelmi pótlékot is kell fizetni az adóhatóság felé.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Új hitelre vagy hitelkiváltásra van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

16 Hozzászólás

 1. Vörös Tibor

  Kell-e illetéket fizetni abban az esetben, ha vásárolok egy régi lakóházas ingatlant, de azt lebontom és helyette újat épitek?

 2. Mark1

  Nem találok választ és senki sem tudja biztosan megmondani:
  Eladtam 35 millióér egy lakóingatlant venni szándékozom 1 éven belül kettőt 14 és 15 millióér.
  Kell vagyonszerzési illetéket fizetnem a második után?
  Az ügyvédem azt mondja 90% hogy nem lehet egy eladással elszámolni 2 vételt még akkor sem ha a kettő értéke nem éri el az eladottnak ingatlan értékét.
  100%-ra azomban nem tudja megállapítani hiába olvas.

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Mark1,

   A törvény alapján az állapítható meg, hogy egy eladással egy vétel állítható szembe (az eladást követő 3 éven belül).

   1. Mark1

    Nem tartom logikusnak, dehát az adó nem is azért van logikusnak tartsuk.

    Köszönöm a válszt.

 3. Attila

  Jó napot kivánok ha a feleségemmel megvásárolt ingatlanban 50-50% tulajdonrészünk van akkor mind a ketten fizetjük az illetéket külön külön?

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Attila,
   Igen, arányosan.

 4. Marton Szabolcs

  Jó napot! A feleségemmel vásároltunk egy lakást 50-50 százalékban ,de ő gyesen van ! Kérhet illetékmentesséet?

  1. Sándorfi Balázs

   Ismereteink szerint (bár ez inkább adószakértői kérdés, nem a mi szakterületünk) a gyes önmagában nem eredményez illetékmentességet.

 5. Kiss Éva

  Üdvözlöm! Márciusban eladtam a tulajdonomban lévő házrészemet a fiamnak részletfizetéssel. Ügyvédi szerződés készült. Most szándékozom vásárolni egy lakást hitelre. Kérdésem az lenne mikor kell kifizetnem az illetéket és figyelembe veszik-e majd, hogy csak évek múlva jutok az eladott házrészem teljes összegéhez. Az eladott házrész összege kevesebb, mint amennyiért a lakást megveszem. Kb. a fele. Kérhetek-e részletfizetési lehetőséget? Ha igen hova kell fordulnom ez ügyben? Köszönöm a segítséget!

  1. Sándorfi Balázs

   Az illetéket a vételár – eladási ár közötti különbségre kell fizetni, ha a vételár a magasabb. Az illeték szabályozás (ismereteink szerint és mi nem vagyunk adószakértők!) nem foglalkozik a pénzügyi teljesítés (kifizetés) ütemezésével. A mértékadó a földhivatalban bejegyzett tulajdonosváltás. Az a fő kérdés, hogy már a fia nevére került a tulajdonrész, vagy csak a részletfizetés végén fog a nevére kerülni. Illeték fizetésre a NAV-tól lehet részletfizetési lehetőséget kérni (méltányossági alapon, melynek megítélése szubjektív).

 6. Szabó Tamás

  Üdvözlöm,

  Ha a feleségemmel 50-50% -ban vásárolunk meg egy lakást, a feleségem szüleitől, akkor a feleségem kérhet illetékmentességet? Ilyen információt csak a bankmonitoron találtam ebben a cikkben.

  1. Nagy Ildikó

   Kedves Tamás,
   Igen, az ő része illetékmentes.

 7. Alexandra

  Kedves Szakértők! Nem egyértelmű számomra, hogyan számolandó az illeték az alábbi helyzetben: Férjemmel 80-20%-ban leszünk tulajdonosai egy új építésű (15M Ft-ot meghaladó), beruházótól megvásárlásra kerülő lakásnak, úgy hogy én eladom 100%-os tulajdonomban lévő korábbi lakásom. Az értékkülönöbzet 10M Ft (ebből 2M nem lakástulajdon, hanem garázs). Férjem 35 év alatti, első lakását vásárolja, a rá eső 20% értéke egyébként 15M Ft alatti. Külön kell számolni a rám és az őrá eső illetéket? Az én korábbi tulajdonom csak az énrám eső értéket csökkenti, mint illetékalapot? Vagy van egy összes illetékteher, amit végül 80-20% arányban megosztanak? Hogyan kell figyelembe venni a férjem 50%-os kedvezményét, illetve a 15M Ft alatti illetékmentességet? Köszönöm előre is a választ!

 8. Tamás95

  Jó napot!

  A szüleim tulajdonában áll egy lakás, amit eladnának. Valamint vennénk egy újat, de olyan konstrukcióban, hogy a szüleim nevén lenne a lakás fele, a másik fele pedig az én nevemen. Az újonnan vásárolt lakás értéke 30 mFt, az eladotté pedig 15 mFt. Ez esetben a szüleim illetékmentesek, nekem pedig a fennmaradó 15mFt után kellene illetéket fizetnem? 35 év alatti első lakás vásárló lennék, így a 2%-os illeték jönne számításba?

  Válaszukat előre is köszönöm!

 9. Fiatal lakásvevő

  Kérdésem a következő:
  Kedvező illetményt fizetünk mindketten?
  -vagyis 2%-át( 4%-nak 50%-ka)?

  35 év alatti férfi vagyok, feleségem is.
  Használt lakást vennénk idén 50-50% részarány tulajdonosként vennénk meg.
  A lakás ára nem haladja meg a 30 milliót

  Köszönöm válaszát

  1. Singer Zoltán

   Kedves Hozzászóló! Még nincs másik ingatlantulajdonuk? És ha lenne, annak is vannak különböző esetei, amikor különböző válasz lenne a helyes. Ha nincsen, akkor jogosultak lehetnek az illetékkedvezményre. Ahogy Ön is említette, a kedvezményes kulcs 4% helyett 2% lenne.

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Ügyesen választanak lakáshitelt a magyarok

Bármennyire is nehéz helyzetben vannak jelenleg a lakásvásárlók, a statisztikák azt mutatják, a többség körültekintően hoz döntést. Pedig a rakétaként emelkedő ingatlanárak több csapdát is rejtegetnek. De vajon belesétálnak ezekbe...

Robbanhat a lakáspiac júliusban és augusztusban

2019. 07. 19.

Vihar előtti csend jellemezte júniusban a magyar ingatlanpiacot, ami érthető, hiszen a július 1-jével induló családtámogatási lehetőségek óriási pénzügyi előnyt jelenthetnek azoknak, akik megfelelnek a feltételeknek. A normál esetben az...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.