Ha lakást veszel, illetéket is fizetsz – Itt van néhány spórolós tipp

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 10. 26.

Ügyvédi díj, tulajdoni lap lekérdezése, közjegyzői díj, átutalási díj, biztosítási díj, földhivatali eljárási díj. Ezek mind-mind olyan, a lakásvásárláshoz és a hitelfelvételhez kapcsolható kiadási tételek, amelyekkel egy átlagember viszonylag ritkán találkozik. Egy ingatlan megvásárlásakor azonban a vagyonszerzési illetékről sem szabad megfeledkezni. Az alábbiakban bemutatjuk ez utóbbinak a részleteit néhány olyan trükkel és tippel együtt, amikkel sok százezer forintot spórolhatunk.

Nem árt felkészülni egy ekkora kiadásra

Az elmúlt egy-másfél évtizedben lakást vásárolók közül sokan gondolhatják úgy, hogy az illeték tekintetében sem érheti őket különösebb meglepetés egy új ingatlanügylet során, pedig nem nehéz melléfogni. A visszterhes vagyonátruházási illetékre vonatkozó szabályok gyakran változtak az elmúlt években. Ezért fontos a változások folyamatos követése és ezért bírnak kiemelt jelentőséggel a naprakész információk.

A fő szabály szerint az illeték általános mértéke 4%

Az illeték általános mértéke a megszerzett vagyon (pl.: lakóingatlan) terhekkel nem csökkentett forgalmi értéke után négy százalék. A vásárlást követően a vevő fizeti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kirótt illetéket, ami nem összetévesztendő az eladót esetlegesen terhelő személyi jövedelemadóval. Ennek megfelelően az általános szabályok szerint egy tízmilliós ingatlan után 400 ezer forint, egy tizenötmilliós után 600 ezer forint, egy húszmilliós után pedig 800 ezer forint az illeték (és így tovább, lásd a lenti táblázatban).

Több vevő esetén a résztulajdon arányában kell megfizetni az illetéket. Egyenlő mértékű tulajdoni hányad (például házaspárok) esetén fele-fele arányban terheli a férjet és a feleséget az illeték. Ha eltérő mértékű a vagyonszerzés (10% + 90% vagy 30% + 70%), akkor a szerződésben meghatározott tulajdoni hányadok arányában kell az illetéket is megfizetni.

Ha Te is lakást szeretnél vásárolni, válaszd ki a legkedvezőbb lakáshitelt a Bankmonitor.hu kalkulátorával:

Lakáshitel kalkulátor

Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz.
A várhatóan legkedvezőbb hitelek:
Badge 1
havi törlesztő
THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt

X Ft hitel Y év futamidőre
havi Z Ft-tól, Q % THM-től.

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Az újépítésű lakások 15 millióig illetékmentesek

Bár a jelenlegi kínálat elmarad az ingatlanpiac fellendülésével együtt jelentkező kereslettől, azért kijelenthető, hogy egyre több új projekt indul hazánkban. A vevők számára fontos tudnivaló, hogy az újépítésű lakások 15 millió forintos értékhatárig illetékmentesek. Amennyiben ettől drágább – de 30 millió forint alatti – lakást vásárolnak, akkor „csak” a 15 millió forint feletti részre kell a 4%-os illetéket megfizetni.

Ez alapján megállapítható, hogy 15 millió és 30 millió forint között egy újépítésű lakás után 600 ezer forinttal kevesebb illetéket rónak ki a vevőre, mint amennyit egy ugyanolyan értékű használt lakás után kellene megfizetni. Résztulajdon szerzése esetén új lakásoknál is a tulajdoni hányad arányában kell az illetéket megfizetni.

illeték lakásvásárlás

A 35 év alatti első lakásvásárlókat kedvezmény illeti

Az illetékkötelezettség keletkezésekor a 35. életévét be nem töltött vevő az első lakástulajdonának megszerzése esetén az általános szabályok szerint fizetendő illeték 50%-ig terjedő kedvezményre jogosult, amennyiben a lakástulajdon értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

Akinek a fele összegű illeték megfizetése is gondot okoz, az 12 havi részletfizetési kedvezményt kérhet. A pótlékmentes részletfizetés engedélyezése esetén ügyelni kell a fizetési határidők betartására, mert késedelmes teljesítés esetén a teljes összeg esedékessé válik. Ráadásul a tartozás fennmaradó részére késedelmi pótlékot is felszámítanak.

Adtam is el lakást! Akkor csak a különbözet után kell fizetni?

A szakirodalom cserepótló vételnek nevezi azt az esetet, amikor eladunk egy ingatlant és előtte vagy utána egy éven belül vásárolunk is helyette egy másikat. Amennyiben a vásárlás megelőzi a meglévő lakás értékesítését, akkor az eladási szándékot jelezve kérhetjük a NAV-tól az illetékfizetési folyamat felfüggesztését. Azzal viszont számolni kell, hogy ha nem sikerül határidőre megszabadulni az ingatlantól, akkor még pótilletéket is kivethetnek ránk.

A cserepótló vételhez kapcsolódó kedvezmény lényege, hogy ilyen esetben csak a két lakás vételár-különbözete után kell az illetéket megfizetni. Amennyiben olcsóbb lakást veszünk, mint amennyiért a meglévő ingatlanunktól megváltunk, akkor nem terhel minket illetékfizetési kötelezettség. Korábban volt egy olyan (bugyuta) szabály, hogy a negatív különbözetre is illetéket számoltak, ezt szerencsére megszüntették.

Illetékmentes lett a házassági vagyonközösség megszüntetése

Az új jogszabály szerint illetékmentes lett a házastársak közötti adásvétel, ha például a férj értékesít a feleség számára egy ingatlant vagy annak egy bizonyos tulajdoni hányadát. Illetékmentessé tették a házassági vagyonközösség megszüntetésével együtt járó vagyonszerzést, valamint az egyenes ági rokonok közötti ingatlanvásárlásokat.

Mikor illetékmentes a telekvásárlás?

Amikor valaki építési telket vásárol, akkor számolnia kell azzal, hogy az illetékmentesség nem automatikusan érvényesíthető. A mentesség legfontosabb feltétele, hogy az ingatlanon négy éven belül lakóházat kell építeni, amit használatbavételi engedéllyel kell igazolni. Amennyiben ez nem történik meg, akkor az illetéken felül még késedelmi pótlékot is kell fizetni az adóhatóság felé.

Tudj meg mindent a fogyasztóbarát lakáshitelekről!

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókban. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:

Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Címkék:

4 Hozzászólás

 1. Vörös Tibor

  Kell-e illetéket fizetni abban az esetben, ha vásárolok egy régi lakóházas ingatlant, de azt lebontom és helyette újat épitek?

  2018.02.01.08:38

 2. Mark1

  Nem találok választ és senki sem tudja biztosan megmondani:
  Eladtam 35 millióér egy lakóingatlant venni szándékozom 1 éven belül kettőt 14 és 15 millióér.
  Kell vagyonszerzési illetéket fizetnem a második után?
  Az ügyvédem azt mondja 90% hogy nem lehet egy eladással elszámolni 2 vételt még akkor sem ha a kettő értéke nem éri el az eladottnak ingatlan értékét.
  100%-ra azomban nem tudja megállapítani hiába olvas.

  2018.05.15.18:44

  1. bankmonitor.hu

   Kedves Mark1,

   A törvény alapján az állapítható meg, hogy egy eladással egy vétel állítható szembe (az eladást követő 3 éven belül).

   2018.05.17.08:22

   1. Mark1

    Nem tartom logikusnak, dehát az adó nem is azért van logikusnak tartsuk.

    Köszönöm a válszt.

    2018.05.28.01:12

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Emelkedni fog a nyugdíjkorhatár? Megmutattuk a héten!

2018. 06. 17.

Pénzügyi döntések a hitelfelvétel után, elszálló nyugdíjkorhatár. Többek között ezekkel a témákkal foglalkoztunk a héten és most egy kis ízelítőt is adunk belőlük. Heti összefoglalónk következik! Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod,...

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.