Minden esetben jobb egy fogyasztóbarát lakáshitel? Megnéztük!

Minden esetben jobb egy fogyasztóbarát lakáshitel? Megnéztük!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-23
 

Magyarország legnagyobb pénzintézete, az OTP Bank kizárólag CSOK hitelként kínál fogyasztóbarát lakáshitelt, míg a MagNet Banknál egyáltalán nem érhető el jelenleg ilyen típusú lakáskölcsön. De mit tudnak a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek, érdemes lehet az esetleges előnyök miatt olyan finanszírozó bankot választani, ahol elérhetők ezek?

2017. közepe óta léteznek az úgynevezett minősített fogyasztóbarát lakáshitelek (MFL) Magyarországon, amelyeknek egy sor, minden esetben az adósok érdekeit szolgáló kritériumnak kell megfelelniük. Az egyik legfontosabb az, hogy az alkalmazott kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékot, míg a normál piaci konstrukciók esetében a bank saját hatáskörben dönt ennek mértékéről. Az adós által fizetendő kamat az úgynevezett referenciakamat és a kamatfelár összege, ez utóbbi gyakorlatilag a bank haszna, amit a pénz „beszerzési költségére” tesz rá. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél alkalmazott kamatfelár plafon azt a célt hivatott szolgálni, hogy ezek a konstrukciók olcsóbbak legyenek.

Hirdetés

Hirdetés

Olcsóbb a fogyasztóbarát hitel?

A legnépszerűbb, 20 évig fix lakáshitelek esetében a beszerzési költséget leginkább a 20 éves futamidejű állampapírok referencia hozama, valamint az ugyanilyen időtávra érvényes BIRS mutató értéke jelenti. Miért lényegesek ezek? Erős leegyszerűsítéssel a bankok sok esetben a hitelek forrását a pénzpiacról szerzik be, éppen ezért az ott elérhető kamat- és hozamszint a banki hiteloldalon költségként jelenik meg. Természetesen az összefüggés nem ilyen egyértelmű, de valóban a banki hitelkamatok némi időbeni csúszással, de lekövetik a referenciamutatók értékének változását.

A 20 éves BIRS értéke cikkünk írásakor (január 19.) például 7,2 százalék volt, míg a 20 éves futamidejű Magyar Állakötvény referencia hozama 7,27 százalékon állt. Hogy mi a referenciakamat, az a hitel kamatváltoztatási mutatójától függ, a banknak ugyanis ez alapján van csak lehetősége módosítani a kondíciókon.

De vajon a normál vagy a fogyasztóbarát hitel az olcsóbb? Ezt egy 20 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, végig fix kamatú lakáskölcsön példáján keresztül vizsgáltunk meg, amelynél az igényló 450 ezer forint havi nettó jövedelmet igazol. Itt az UniCredit Stabil Kamat Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitele volt a legkedvezőbb ajánlat a maga 8,25 százalékos kamatával, ám az öt legolcsóbb hitelből csak kettő volt fogyasztóbarát, míg három normál piaci.

Elmondható, hogy a bankok általában néhány százalékponttal olcsóbbra árazzák a fogyasztóbarát hiteleiket a normál konstrukcióikhoz képest, de az is előfordul, hogy a kamat és a törlesztő azonos, csak az egyszeri költséget illetően drágább kicsivel az utóbbi. Ez azért fordulhat elő, mert a fogyasztóbarát lakáshiteleknél a folyósítási jutalék a hitelösszeg legfeljebb 0,75 százaléka lehet, míg a normál konstrukcióknál 1 százalékos díjakkal is találkozhatunk.

Milyen különbségek lehetnek még?

Különbség a normál lakáshitelekhez képest az is, hogy egy fogyasztóbarát lakáshitel kamatperiódusa nem lehet 5 évnél rövidebb, ám ez jelenleg nem okozhat problémát, hiszen a normál konstrukciók is elérhetők 10, vagy akár futamidő végéig fix kamattal. (Az OTP Bank, ahol jelenleg nem érhetők el piaci fogyasztóbarát lakáshitelek, például kizárólag fix kamattal hitelez jelenleg.)

Ugyancsak előírás, hogy a futamidő ne haladhatja meg a 30 évet, ám mivel a Bankmonitor által vizsgált bankok ennél hosszabb futamidőre egyébként sem hiteleznek, ez sem valós korlátozás. A használt lakást hitelből vásárlók esetében az átlagos futamidő egyébként 19,3 év az MNB 2022. szeptemberi Hitelezési Folyamatok kiadványa szerint, és az új építésű ingatlanoknál is csak a rövid életű, az anno maximum 2,5 százalékos kamattal elérhető zöld lakáshitelek miatt ugrott fel 22,2 évre ez.

A korábbiakkal szemben kézzelfogható pénzügyi előnyt jelenthet a hiteligénylők számára az, hogy a fogyasztóbarát lakáshitelek folyósítási díja nem haladhatja meg a hitelösszeg 0,75 százalékát, ugyanis a normál konstrukcióknál ez sok esetben 1 százalék, ami egy 20 millió forintos hitelnél 50 ezer forint megtakarítást jelenthet. Bonyolítja azonban a dolgot, hogy a bankok egy része a normál hiteleinél sem számol fel folyósítási díjat.

Egy esetleges elő- vagy végtörlesztésnél lehet lényeges, hogy a fogyasztóbarát hitelek esetében ezek díja nem haladhatja meg az összeg 1 százalékát, miközben a normál hiteleknél valamikor 2 százalékot is felszámolnak a bankok. Ez a különbség például egy 5 millió forintos előtörlesztésnél 50 ezer forint különbséget jelenthet költségben. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha az elő- vagy végtörlesztés LTP megtakarításból történik, akkor a fogyasztóbarát hiteleknél díjmentes a tranzakciónak, míg a többi hitelnél a hirdetmény szerinti díjak vonatkoznak ezekre is.

Amit sokan nem tudnak, pedig komoly pénzügyi hatása lehet

A hitelek esetében a bankok kamatkedvezményeket nyújthatnak, amelyeket azonban szinte minden esetben bizonyos feltételek teljesüléséhez kötik. Nagyon nem mindegy ugyanakkor, mi történik abban az esetben, ha nem teljesül a szóban forgó elvárás. A fogyasztóbarát hiteleknél előírás, hogy a kedvezményeket csak ideiglenesen lehet elveszíteni, mégpedig addig, ameddig az adós nem teljesíti ismét a megállapodásban foglaltakat.

Gyakori például, hogy kedvezőbb kamat jár azért, ha meghatározott összegű jövedelem érkezik minden hónapban a számlára. Ha ez nem teljesül, akkor arra az időszakra a kamat és a havi fizetni való megemelkedik. Amikor azonban ismét teljesül a feltétel, a kamat visszaáll, így a korábbi törlesztőket kell fizetni. A normál hitelek esetében a hitelszerződésben foglaltak az irányadók a kedvezményeket illetően, így lehetséges, hogy a nem teljesítés következményeként a kamatkedvezményt az adós véglegesen elveszíti, de az is, hogy csak ideiglenes a szankció. Éppen ezért nagyon fontos a hitelszerződésben foglalt vállalásokat ellenőrizni, és akár ez alapján bankot, hitelt választani.

Mi a helyzet a gyermekek után járó hitelelengedéssel?

A gyermekek után járó jelzáloghitel-csökkentés (337/2017. (XI. 14.) Korm. rendelet a három- vagy többgyermekes családok lakáscélú jelzáloghitel-tartozásainak csökkentéséről) remek lehetőség a lakáshitellel rendelkező családoknak, hiszen a második gyermek érkezésekor 1 millió forinttal, míg a harmadiknál további 4 millió forinttal csökkenhet a fennálló hiteltartozásuk. Vannak, akik azt hiszik, hogy ez a lehetőség kizárólag a kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatú CSOK hitelekre, illetve a fogyasztóbarát lakáshitelekre érvényesíthető, pedig nem. A lényeg az, hogy folyósított lakáscélú jelzáloghitelről legyen szó, hogy az fogyasztóbarát vagy sem, az indifferens.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés