Betöltés

Tippek lakástakarékhoz, nehogy elbukd a kihagyhatatlan akciót!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-09

„Egész megtetszett a lakástakarék, de több akciónál is azt találtam a feltételek között, hogy a szerződés átruházása és megszüntetése kizárva. Mit jelent ez pontosan?” Egy érdeklődő fordult hozzánk a kérdéssel, amire egy szakértőnk meg is adja a választ.

Nézd meg aktuális lakástakarék akciónkat, aminek keretében a számlanyitási díjat visszaadjuk!

Nem véletlenül kapunk olyan sok kérdést a lakástakarékkal kapcsolatban, hiszen akinek a jövőben lesz lakáscélja, az biztonságosan és magas hozammal kamatoztathatja a pénzét. A befizetésekre járó 30%-os állami támogatás bőven elegendő ahhoz, hogy egy 4 éves lakástakarékkal közel 11%-os hozamot érhessünk el.

Világos, hogy mindannyian szeretnénk olcsón megúszni a számlanyitást, ami akció nélkül a szerződéses összeg 1%-a szokott lenni. Például egy 4 éves termék választásakor a havi 20 ezer forint befizetése mellett 2,6-2,8 millió forint lesz a szerződéses összeg (ennek bő fele az opcionálisan felvehető lakáskölcsön), vagyis 26-28 ezer forint lehet a számlanyitási díj.

Akció keretében persze ettől eltekinthetnek a lakástakarék szolgáltatók, viszont ennek elnyeréséhez bizonyos feltételek teljesítését kérik. Ilyen többek között a szerződés átruházásának és megszüntetésének kizárása.

Bonyolultan hangzik, de egyáltalán nem az. A szerződés átruházására háromféleképpen kerülhet sor:

 • Magának a lakás-előtakarékoskodónak a megváltoztatása. Például van arra lehetőség, hogy egy közeli hozzátartozó részére átruházzuk a szerződést. Mind a két fél beleegyezése szükséges, de ezáltal az új tulaj lesz az, aki a befizetéseket teljesíteni fogja, és az állami támogatást is az ő adószáma alapján fogják megadni.
 • Dönthetünk úgy, hogy a korábban már megjelölt kedvezményezetett (ő használja fel a szerződéses összeget) megváltoztatjuk. Persze ekkor is csak közeli hozzátartozónk lehet az új kedvezményezett.
 • Adódhat úgy, hogy a kedvezményezetett visszavonjuk (vagyis magunk leszünk a kedvezményezettek), vagy esetleg ha nem adtunk meg kedvezményezetett, akkor azt később mi határozzuk meg. Persze ekkor is az az elvárás, hogy közeli hozzátartozónk legyen a megnevezett kedvezményezett.

Magyarul, ha nem akarunk elesni a lakástakarék akciótól, akkor a szerződést úgy töltsük ki, hogy az előtakarékoskodót és/vagy a kedvezményezetett nem változtathatjuk meg. Ha erre mégis sor kerülne, akkor az akció során elengedett összeget vagy éppen kedvezményt vissza kell fizetnünk. De persze ez attól is függ, hogy az akció feltételeiben pontosan mi szerepel.

A szerződés megszüntetésének tilalmára is ugyanez vonatkozik. Legyünk tudatában, hogy amilyen befizetést vállaltunk az LTP-be, és azt teljesíteni is tudjuk. Ezért a pénzügyi lehetőségeinkhez mérten válogassuk meg a havi megtakarítási összeget. De akkor sincs probléma, ha valamilyen ok folytán bele kell nyúlni a szerződésbe, mert legrosszabb esetben az akciót bukjuk.

Viszont arra figyeljünk, hogy a jogszabályok szerint legalább a 4 éves megtakarítási időt ki kell tölteni, különben az állami támogatást nem vehetjük fel. Vagyis, ha a legrövidebb módozat szerinti időt sem tudjuk kivárni, akkor csak a befizetéseink és a betéti kamatokra leszünk jogosultak. Kivétel ez alól, ha például egy áthidaló kölcsönt veszünk fel, mert a lakáscél korábban érkezett, mint amire számítottunk.

Nézd meg lakástakarék kalkulátorunk, hogy a hozzád illő módozatot megtaláld!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

 • alapblog

  Pénz beszél

  A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.