Titokzatos állampapír: rengetegen veszik, de mégsem ismerik igazán

szerző: Szabó Zsolt
2017. 07. 26.

A lakossági állampapírok hihetetlen népszerűségnek örvendenek, amit leginkább az általuk kínált hozamelőny magyaráz. Ugyanakkor a hagyományos, nem csak a lakosság részére fenntartott államkötvények tulajdonosaival nem ilyen kegyes a sors, nekik ennek a hozamnak a töredékével kell beérniük. A Cashmester hírlevelünk legújabb részében a két állampapír típus közti eltérésekkel foglalkozunk.

Mi történt pontosan?

Ma, ha megtakarításról van szó, a kötvény alapú befektetésektől óva intenek, mondván a közelgő kamatemelések miatt veszteségekbe futhatsz velük. Más a helyzet a lakossági állampapíroknál, amelyek biztos pontot jelentenek kisbefektetőknek, hiszen négyszeres is lehet a hozamelőny az alternatívákhoz képest. De vajon mi a különbség a hagyományos államkötvények, és a lakossági állampapírok között, mi adja a biztonságot a rendszerben?

Mit jelent ez magyarul?

A hagyományos államkötvények azokat a befektetéseket jelentik, amelyeket bárki megvásárolhat, legyen szó akár egy befektetési alapról, bankról vagy akár egy külföldi vállalatról. Ezzel szemben a lakossági állampapírokat éppen azért hívták életre, hogy a kisbefektetőket célozzák meg, ráadásul az alternatívákhoz képest kifejezetten vonzó hozammal.

Hasonlóság, hogy mindkét állampapír típussal gyakorlatilag az államnak adjuk kölcsön a pénzt. Ugyanakkor több szempontból sem szabad őket összekeverni, nézzük meg a főbb jellemzőket.

Kezdjük máris ott, ami a leginkább szembetűnő: a mindenki által elérhető államkötvény jóval alacsonyabb kamatot fizet. 1 éves időtávon is mindösszesen 0,09% a hozam (!), ezzel szemben a lakossági állampapírral azonos futamidő mellett 2% is üti a markod, ami fényévekkel jobb ajánlat…

Az oké, hogy lejáratig tartva mindkettő fizeti a kamatot és a tőkét, mint a katonatiszt, de mi a helyzet, ha lejárat előtt férnél hozzájuk?

 • A lakossági állampapírnál lejárat előtti eladás esetén a veszteséged legfeljebb is 0,5-1% (régebbieknél 2%) lehet, amennyiben a Magyar Államkincstárnál vásárolsz. Azonban itt még a korai kiszálláson is megéri elgondolkodni, hiszen az állampapír kamata 3-6 hónap alatt is kitermeli a veszteséget.
 • Ezzel szemben a normál államkötvénynél korai eladásnál jelentős a kamatkockázat, amit a mindenkori piaci viszonyok befolyásolnak. Márpedig ebbe belefér az is, hogy jelentős veszteséget zsebelj be a kötvénnyel, ha változik a kamatkörnyezet. Ergo benne van, hogy egyik napról a másikra akár 4-5%-kal is kevesebbet ér a kötvény, egy fél százalékos hozamemelkedés hatására is…

Miért kellene engem érdekelnie?

A hagyományos államkötvényekkel átlagos befektetőként nem valószínű, hogy kapcsolatba kerülsz, figyelembe véve a lakossági állampapírok nyújtotta lehetőségeket. Azonban ne csodálkozz, ha egy kötvényalappal a mostani viszonyok között igen nyomott hozamot érsz el (átlagosan 2-3%-ot), hiszen a befektetéseik sok esetben a mindenki által vásárolható kötvények közül kerülnek ki. Így történhet meg az is, hogy egy kötvényalappal alacsonyabb az elért hozam, mint egy hosszabb futamidejű lakossági állampapírral.

Ráadásul csak idő kérdése, és a hozamok megindulnak felfelé, amit a saját bőrünkön fogunk megérezni. Ennek a hatása egy változó kamatozású lakossági állampapírnál (bónusz állampapír) még pozitívan is érinthet (hiszen nő a papír kamatbázisa). Ugyanakkor egy fix kamatozású lakossági állampapírral sem tudod az alól mentesíteni magad, hogy időközben emelkednek a kamatok, de a régi befektetésed „beragad”, így még a kedvezőtlenebb kamatot kapod.

Egy hosszú kötvényalapnál viszont máshogy fest a helyzet, ugyanis amennyiben emelkednek a kamatok, megnő az esélye, hogy belefuss egy nagyobb bukóba is.

Címkék:

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Szakértői cikkek

Lakáshitel tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

Kapcsolódó tartalmak

Emelkedni kezdtek a lakáshitel kamatok – Mi az oka?

2018. 06. 13.

A nyár kezdetével a fogyasztóbarát lakáshiteleknél megindult a kamatok emelkedése, ami nem is meglepő annak fényében, hogy az állampapír hozamok már az év eleje óta emelkednek. Várhatóan a kamatok jövőben...

Nagyítóval áttekinteni a dokumentum részleteit

Mutatjuk, hogy mi segít a legjobb befektetést kiválasztani!

2018. 06. 06.

A megfelelő befektetési alap kiválasztása nem sétagalopp, de szerencsére kapunk segítséget is a döntéshez. Ugyanis minden befektetési alap rendelkezik egy pillanatok alatt áttekinthető dokumentummal, amiből aranyat érő információk derülnek ki...

Elér minket is az újabb ázsiai válság?

2018. 05. 30.

Rég nem látott feszültség jellemzi a fejlődő piacokat, ami az egyes országokat jellemző bizonytalanságok mellett lényegében a hosszú évek után változó amerikai hozamkörnyezet miatt alakult ki. A forint gyengülésén keresztül...

Blogajánló

 • alapblog

  Független-e a magyar jegybank?

  Természetesen nem az a kérdés, hogy politikailag vagy törvényileg független-e, hiszen ez nem kérdés, hanem az, hogy a nemzetközi folyamatoktól független-e? Erre pedig az az...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.