Betöltés

Befektetést keresel? Váratlan helyen találhatod meg a számításod!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-07-03

Nem véletlen, hogy a lakossági állampapírok olyan népszerűek, jelenleg ugyanis egyedül ők adnak olyan hozamot, amiért megéri a bankoktól átpártolni és inkább az államot hitelezni. Van egy olyan befektetői réteg is viszont, aki már ezzel a szinttel sem elégszik meg. Nekik jelenthetnek megoldást a befektetési alapok, de nem mindegy, hogy azon belül mit választunk. Következő rendezvényünkön ezt is megtudhatod!

Okos döntés az állampapír

Ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor egész jól állhatunk anyagilag, legalábbis akkor, ha az átlagot nézzük. Egy év leforgása alatt akár bő 20 ezer forinttal is több maradhat a pénztárcádban havi alapon, ami a nagy öröm mellett terhet is jelent, hiszen hova tegyük a pénzt, ahol legalább szemmel látható összeget keresünk rajta.

Egy bankban átlagosan 0,5% alatti kamatot kaphatsz, ami sok mindenre nem elég. Gondolj csak bele, ha 1 millió forintot beteszel 1 évre 0,5%-on, akkor adózás előtt 5000 forintot fog neked kamatozni a betét. Igen ám, de ebből még le kell vonni a 15%-os kamatadót, amivel együtt már csak a nettó hasznunk 4250 forint lesz. Ha még ehhez hozzáadjuk, hogy az utalásnak is van költségvonzata, akkor oda jutunk, hogy nem nagyon van értelme bármit is tenni.

Hasonló nyomasztó a helyzet, ha a mindenki által megvehető állampapírokra akarnánk lecsapni. Az éves hozam 0,1%-on áll, de az öt éves is mindössze 1,8%-on. Forintosítva, utóbbi esetben is csak évente 18 ezer forint (adózás után 15 300 forint) a hasznunk az 1 milliós befektetésre.

Habár a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok (pl. kamatozó kincstárjegy) még tartják magukat, sőt olyan kondíciókkal vehetők még most is meg, ami nagyon vonzó. A bankbetétekhez képest extra kockázatot nem vállalsz, az államkincstárnál garantálják a kifizetés teljes mértékben. A kamatozó kincstárjegy egy évre 2%-ot fizet, viszont ha már két évre elköteleződünk, akkor 2,5%-ra tornászhatod fel a hozamot. Sőt, előre tekintve, 3-5 évet követően 3-3,55% tud lenni.

A bankszámláról való átutalással együtt is nagyon megéri az államot hitelezni a bankok helyett, kellően hosszú távra előre gondolkozva a hozam forintosítva 35 500 is lehet egy millióra vetítve. Sőt, ha okos vagy, és a lakossági állampapírt tartós befektetési számlára veszed, akkor a kamatadót is megspórolod 5 év után. A hab a tortán, hogy ezek az állampapírok a legtöbb esetben változó kamatozásúak, és mivel az infláció és a hozamok várhatóan emelkednek, az állampapír által fizetett kamat is nőni fog.

50 ezer felett akarsz évente keresni?

A korábbi példánál maradva, ha az egymilliós összegre te már legalább 5%-ot, vagyis 50 ezer forintos nyereséget várnál el, akkor ahhoz kockázatot kell vállalnod. Az nem működik, hogy csak a partvonalon állsz és várod, hogy megemelkedjenek a kamatok. Egyrészt az 5%-os kockázatmentes hozam feltételezése elég erősnek tűnik most. Másrészt, ha ez így is lenne, akkor ahhoz sok évet kellene várnod, addig meg szabadon lenne a pénzed és az infláció a vásárlóértékét felzabálná.

Egyetlen megoldás van, ha nem elégszel meg a lakossági állampapírok adta kecsegtető lehetőséggel, mégpedig a kockázatvállalás. Ezt logikusan gondolkozva csak a befektetési alapoknál találhatod meg, a részvények például már túlságosan nagy rizikót jelentenének. A kockázat itt azt jelenti, hogy te például azt várod, hogy minden évben hoz majd az alap 5%-ot. Erre lehet, hogy az egyik évben semmit sem fog hozni, míg a másikban 10%-os pluszt.

Számolj úgy, hogy a sokak által keresett abszolút hozamú alapok által nyújtott hozam sem nagyon megy éves átlagban 5% fölé. Ha ez sikerül, akkor annak örülj, de ne tévesszen meg a helyzet, éppen úgy alakult az alapkezelőnél, hogy jól jött ki a lépés. Gondolj abba bele, hogy ők is be vannak korlátozva, nagyon meg kell erőltetniük magukat, hogy jó teljesítményt hozzanak. Szerencsére náluk minden eszköz adott. Nem úgy például egy kötvényalapnál, ami gyakorlatilag csak kötvényeket vásárolhat, és ha a piac esik, akkor abból sem tud profitálni.

Lényeg a lényegben, hogy most az abszolút hozamú alapok és esetleg a vegyes alapok lehetnek jók, ha nem elégszel meg a kockázatmentes hozammal, de olyan magas kockázatot mégsem vállalnál be, mint egy részvény vagy részvényalap tartása. Persze ez csak az első lépés, sok mindent át kell gondolni ahhoz, hogy valóban jó megoldást találjunk az elképzeléseinkhez.

Az Aegon Alapkezelő és a Bankmonitor következő rendezvényén éppen arról lesz szó, hogy ha befektetés után nézel, akkor hol találod meg a számításodat. Az ingyenes rendezvényre még lehet regisztrálni. Érdemes minél hamarabb megtenni!

Ismerd meg jobban a befektetések világát a 2018. október 9-i rendezvényen!

A rendezvény időpontja: 2018. október 9. (kedd) 17:30
A rendezvény helyszine: 1091 Budapest, Üllői út 1. AEGON Székház

Belépés díjtalan, de regisztrációhoz kötött!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  Élet a www.szallas.hu után

  A Szallas.hu oldal alapítói, Dorcsinecz József és Varga Zoltán új szolgáltatást indítottak, Pepita.hu néven. Beszélgetésünkben azt szerettem volna megtudni, hogy egy első üzletében nagyon sikeres vállalkozók képesek lehetnek-e megismételni a...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.