11%-os kamat egy éves lekötésre a Gránit Banknál. Kell ennél több? (x)

11%-os kamat egy éves lekötésre a Gránit Banknál. Kell ennél több? (x)
Hirdetés

2023-06-28
 

A magas infláció miatt már egyáltalán nem mindegy hova tesszük a megtakarításunkat. Az átlagos lekötések kamata azonban igen alacsony 1-2%. De ha körülnézünk, akkor már találhatunk értelmezhető kamatokat. Az élmezőnyben vannak a Gránit Bank ajánlatai, érdemes azonban sietni, június végéig ugyanis szocho-mentes lehet a befektetésünk.

A tavalyi éves áremelkedés átlagosan 14,5 százalék volt, ez azonban még mindig elmarad a májusi drágulástól: az éves infláció mértéke 21,5% volt. Vagyis több, mint ötödével csökkent pénzünk vásárlóereje egy év alatt, ha hagytuk parlagon heverni.

Ebben a helyzetben logikus döntés valamilyen befektetést keresni, de mibe tegyük a megtakarításunkat?

Egy éves lekötés: magas kamat, rugalmas feltételek

A befektetések széles tárháza nyílik meg előttünk, a bankbetét azonban továbbra is a legkényelmesebben, leggyorsabban elérhető megtakarítási forma, és a pénz lekötéséhez havidíjmentes bankszámlát lehet nyitni például a Gránit Banknál, ahol értelmezhető kamatokat találunk.

A Gránit KamatMax Plusz egy éves lekötött betét jelenleg 11%-os kamatot kínál. (a kamat mértéke az aktuális jegybanki alapkamat 2 százalékponttal csökkentett értéke. EBKM 11,00 %)

Ezzel szemben a legtöbb banknál egy éves lekötésre még mindig 1-2 százalék körüli kamatot találni.

A magas kamatért cserébe jellemzően komoly feltételeket várnak el a bankok, ez azonban a Gránit Bank esetében egyáltalán nem tűnik teljesíthetetlennek: a pénzintézet azt várja el, hogy a lekötéshez nyitott bankszámlához kapcsolódjon aktív betéti bankkártya.

A betétek esetében a lejárat előtti feltörésnek komoly ára van, jellemzően a teljes megszolgált kamatot elbukjuk. A Gránit Bank ajánlata ebből a szempontból is különleges, ugyanis a megszolgált kamat felét megkapjuk lejárat előtti feltörés esetén is. Ez a jelenlegi alapkamat mellett azt jelenti, hogy időarányosan 5,5%-os kamatot érhetünk el akkor is, ha nem várjuk ki az egy éves futamidőt.

Rövidebb futamidőre is magas kamatot kaphatunk

Fél éves futamidőre is igen kiemelkedő, 9%-os kamatot (EBKM 9,00%) kaphatunk a lekötött pénzünk után. Jó hír, hogy a kamat mértéke fix, vagyis nincs semmilyen piaci mutatóhoz kötve annak mértéke.

Ezért csak minimálisan szigorúbb feltételeket kell teljesítenünk: a lekötéshez nyitott Gránit bankszámláról havonta minimum 20 ezer forint – összességében legalább 120 ezer forint – összegben vásároljunk digitalizált, vagy plasztik bankkártyánkkal.

Feltétel nélkül is kaphatunk évi 8%-os kamatot

Akkor sem kell lemondanunk a magas kamatról, ha nem tudjuk teljesíteni a feltételeket, vagy nem szeretnénk foglalkozni ilyen dolgokkal.

A Gránit Bank egy hónapos lekötése évi 8 százalékos kamatot kínál, ráadásul ennél a konstrukciónál nincsenek előírások, feltételek. A magas kamatot mindenképpen megkapjuk, ha kivárjuk a betét lejáratát.

Magas kamatot kaphatunk deviza lekötéseknél is

A forint árfolyamának folyamatos ingadozása után sokan inkább devizában tartják a megtakarításukat.

Akkor sem kell lemondanunk a magas kamatokról, ha így döntünk, a Gránit Bank ugyanis – a piaci átlagkamatokhoz képest – feltételek nélkül kiemelkedő kamatot kínál az euró és amerikai dollár lekötésekre is. Emellett a devizabetétek választékát a napokban bővítette a bank egy éves lekötésű UDS és EURO konstrukcióval, amely dollár megtakarításokra egy évre 4,00%-os (EBKM 4,00%), míg euró lekötésekre 3,00 %-os (EBKM 3,00%) kamatot fizet.

Euró esetén elérhető kamatszint:

  • Éves kamat 1 hónapra: 1,20%
  • Éves kamat 3 hónapra: 1,50%
  • Éves kamat 6 hónapra: 2,00%
  • Éves kamat 12 hónapra: 3,00%

USD esetén elérhető kamatszint:

  • Éves kamat 1 hónapra: 3,00%
  • Éves kamat 3 hónapra: 3,25%
  • Éves kamat 6 hónapra: 3,50%
  • Éves kamat 12 hónapra: 4,00%

Elmondható tehát, hogy a Gránit Banknál igen magas kamat mellett helyezhetjük el a pénzünk. A lehetőségek széles tárháza nyílik meg előttünk, minden élethelyzetben megtalálhatjuk az ideális megoldást. Érdemes azonban sietni, már csak pár napig indíthatunk szocho-mentes betétlekötést.

Hirdetés