Mennyire jó döntés most készpénzben tartani a megtakarításunkat?

Mennyire jó döntés most készpénzben tartani a megtakarításunkat?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-03-14
 

Válságok idején mindig megnövekszik a készpénz iránti kereslet, nincs ez másként a 2022-es orosz-ukrán háború kitörésekor sem. Az utóbbi hetekben nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a bankok helyett inkább saját otthonukban szeretnék tartani a megtakarításaikat, még akkor is, ha ez nem feltétlenül tekinthető indokoltnak. De vajon milyen kockázatok ellen lehet védekezni a nagy összegű készpénzfelvétellel? És milyen új kockázatokat kell felvállalnunk ezzel egyidejűleg? Van értelme a mostani helyzetben párnacihába költöztetni a bankbetéteket?

A koronavírus-járvány hazai kitörésekor a magyarok 8 munkanap alatt elképesztő mennyiségű – 250 milliárd forint – készpénzt vettek fel az automatákból és bankfiókokból. Normális körülmények között ez kb. 6 hónapnyi volumen, de volt már példa a készpénzállomány hasonlóan kiugró mértékű növekedésére a 2008-as válság kitörésekor is. Minden bizonnyal a mostani időszakról is ugyanilyen statisztikák látnak majd napvilágot néhány hónap múlva.

Hirdetés

Hirdetés

Miért ennyire népszerű a készpénz Magyarországon?

Az OTP minden évben elkészíti az Öngondoskodási Index című kiadványt, amelyben többek között a megtakarítási szokások mozgatórugóit is próbálják feltárni. A 2021-es verzió részletesen foglalkozott a „készpénzmánia” okaival, így kiderült, hogy mik a leggyakoribb érvek az otthoni készpénztartalék mellett. A válaszadók kétharmada rövidesen szeretné felhasználni ezt a megtakarítását, és még ennél is többen (10-ből 9-en) mondták azt, hogy a pénznek kéznél kell lennie. Nagyon gyakori az az indoklás is, hogy az összeg túlságosan kicsi a befektetéshez. A bizalmatlanságnak több dimenziója is kirajzolódott a válaszokból: minden második ember csak akkor nyugodt, ha otthon van a pénze, 28% nem bízik a bankokban, és 25% fél attól, hogy a befektetéseit teljesen elveszíthetné.

Mekkora összegeket tartunk készpénzben?

A Magyar Nemzeti Bank minden negyedévre vonatkozóan részletes statisztikát tesz közzé arról, mekkora vagyont tartanak a háztartások a különböző befektetési eszközosztályokban. Például 2021 második negyedévében az alábbiak szerint állt össze a magyar lakosság pénzügyi vagyonának szerkezete.

Látható, hogy a készpénz 4. helyen szerepel a legkedveltebb „befektetések” listáján, az egyéb (valószínűleg saját) vállalkozásokban való tulajdonrészek, a bankbetétek és a kötvények mögött. A lakosság az összes pénzügyi vagyonának 8,6%-át tartja készpénzben, ami háztartásonként átlagosan majdnem 1,5 millió forintot jelent! (Ha ugyanezt az összeget inkább befektetnék magyar állampapírba, közel 100 000 forint kamatra tehetnének szert 1 év alatt.)

Milyen főbb tulajdonságai vannak a készpénznek?

A válságok idején megjelenő erősebb készpénzkereslet oka főként az lehet, hogy az összeg tulajdonosa így érzi a leginkább biztonságban a megtakarítását. Bármikor elérhető, kéznél van, ami különösen nagy előnynek érződhet egy bank esetleges csődje vagy felszámolása idején. Ugyanakkor a készpénzzel számos kockázat is együtt jár: elhagyhatjuk, megsemmisülhet vagy akár el is lophatják, és egyik esetben sem vonatkozik rá semmilyen biztosítás vagy garancia. A készpénzes tranzakciók lebonyolítása is kevésbé kényelmes, összehasonlítva egy kártyás vásárlással vagy átutalással, főként az azonnali fizetési rendszer bevezetése óta. Ráadásul az egyre növekvő infláció folyamatosan csökkenti a készpénz reálértékét, ami 2022-ben különösen erősen érezhető lesz.

Mennyiben más a készpénznél a bankszámlaegyenleg?

A bankszámlán tartott pénz egyik legnagyobb előnye, hogy az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) személyenként és hitelintézetenként 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig biztosítja azt, például egy bankcsőd vagy más hasonló probléma esetére. A Sberbank végelszámolása kapcsán már meg is kezdődtek a kártalanítási kifizetések, alig 6 munkanappal a bank engedélyének visszavonása után. Ez is azt bizonyítja, hogy a bankbetétek válság idején is maximális biztonságban vannak, és a befektetőknek nem kell aggódniuk azért, hogy esetleg nem kapják vissza az elhelyezett pénzüket. A bankban tartott pénz további előnye, hogy nagyon kényelmesen és biztonságosan intézhetők a fizetési tranzakciók. A kamatok ugyanakkor itt is lényegesen alulmúlják az inflációt, ezért reálhozamra a betétesek sem számíthatnak. Jó hír, hogy a vonatkozó banki költségeket minimálisra lehet csökkenteni, sőt, némelyik banknál már teljesen díjmentes bankszámlák is elérhetők.

Mi várható a közeljövőben?

Aki 2022-ben úgy dönt, hogy bankbetét helyett készpénzben tartja a megtakarítását, nagyon erős kockázatot vállal az infláció frontján. Elképzelhető, hogy 2022-ben magasan 5% felett lesz az áremelkedés mértéke, tehát erőteljesebb drágulásra is számíthatunk a 2021-ben tapasztaltnál. A készpénzes megtakarításokon elért reálveszteség tehát fájdalmasabb lehet, mint amihez a korábbi években hozzászokhattunk. Ilyen körülmények között, és a pénzügyi rendszer várható zavartalan működése esetén a készpénz lehet az egyik legrosszabb befektetés, ezért befektetőként érdemes lehet minimálisra csökkenteni az ilyen jellegű kitettségeket. Hasonlóan erős értékvesztést szenvedhetnek el a bankszámlákon lekötetlenül tartott pénzösszegek, de a lekötött betétek is csak elvétve kínálnak 0,25%-nál magasabb éves kamatot, a kamatkörnyezet hónapok óta tartó emelkedése ellenére.

Összefoglalás

Magyarországon még mindig igen népszerű „befektetési forma” a készpénz, feltehetően történelmi okokból. Azonban idén rég nem látott magasságba emelkedhet az inflációs pálya, ezért a korábbi években megszokotthoz képest most lehet a legmagasabb a be nem fektetett megtakarítások értékvesztése. Mind a bankbetétesek, mind a párnaciha hívei olyan szintű reálveszteséget szenvedhetnek el, amelyre az 1990-es éveket leszámítva csak kevésszer volt példa. (Idővel a betéti kamatok emelkedhetnek a magas infláció miatt, a készpénz azonban sosem fog hozamot termelni.) A pénzügyi rendszer stabilitása jelenleg megkérdőjelezhetetlen, ezért a racionális érvek nem amellett szólnak, hogy idén a készpénz lehetne a nyerő befektetés. Léteznek a piacon legalább ugyanannyira biztonságos, akár kockázatmentesnek tekinthető alternatívák is, melyek még számottevő kamatot is fizetnek a rövidebb távra befektetett pénzösszegekre. A hirtelen felerősödő készpénzmánia tehát kevésbé illik bele a megfontolt befektetői stratégiákba, és inkább a közelmúltban felbukkanó  általános ijedtségnek lehetne tulajdonítani.

Találd meg a számodra legkedvezőbb, akár teljesen ingyenes bankszámlát a Bankmonitor kalkulátorával!

Hirdetés
Hirdetés