Betöltés

Nem kellett messzire menned a 26%-os hozamért!

szerző: Bankmonitor
2017-06-14

2017 eddig részében szépen gyarapodtak a befektetési alapok és a tavalyi évvel ellentétben ide is egyre többet fektettek be az emberek. Ez nem is csoda, hiszen ha az állampapír hozamánál többet szeretnél bezsebelni, akkor a befektetési alapok jelentenek jó megoldást, ugyanakkor figyelembe kell venned, hogy esetenként nagyobb kockázatot is be kell vállalnod. Ezért cserébe azonban a szerencséd is megcsinálhattad, hiszen egy abszolút hozamú vagy részvényalappal egy év alatt bőven 20% fölötti hozam is üthette a markod.

Így teljesítettek a befektetési alapok

Számos befektetési alap közül válogathatsz, viszont a döntésnél mérlegelned kell, hogy mekkora kockázatot tudsz bevállalni az elvárt hozamhoz képest. Az elérhető hozam az egyes befektetési alap kategóriánként jelentősen változik, és általános igazság, hogy a magasabb hozam nagyobb kockázattal is jár. Ugyanakkor ma már kockázatvállalás nélkül nagy hozamra nem számíthatsz, ugyanis az alacsony hozamkörnyezet miatt a mérsékelt kockázatú befektetési alapoknál is mélyre süllyedtek a hozamok.

Az alapok rövid távú hozama mellett, mindig érdemes egy hosszabb távút is figyelembe venni, így összegyűjtöttük, hogy az 1 és 5 éves hozamok alapján, mire voltak képesek az egyes alapkategóriák.

A korábban igen népszerű pénzpiaci alapokkal egy éves időtávon már csak 0,11%-os hozamot érhettél el, ráadásul egyre több alap hozama süllyedt negatív tartományba. Nem véletlen, hogy egyre több pénzpiaci alap szünteti meg a korábban vonzó tényezőnek számító tőkevédelmet, ráadásul az új piaci szabályozás is további bonyodalmat okoz számukra.

Az elmúlt években szintén slágernek számító kötvényalapokkal is egyre kevesebbet kereshettél, az elmúlt évben átlagosan 2,4%-ot. Félő, hogy a közeljövőben a kamatok emelkedésével a kötvényalapok is nehézségekbe ütköznek, ami azt jelenti, hogy ezen a fronton veszteségekre is számíthatsz. Ugyanakkor a csökkenő hozampotenciálra a befektetők is kezdenek rájönni, ami meglátszik azon, hogy egyre többen fordulnak el a pénzpiaci- és kötvényalapoktól (csak idén közel 214 milliárd forintot vontak ki ezekből az alapokból).

Az ingatlanpiaci lázzal egyidejűleg tavaly és idén is a legtöbben az ingatlanalapokat választották. Ugyanakkor az átlagosan elérhető hozam az elmúlt egy évben nem volt acélos, 2,74%-ot nyerhettél egy ilyen alappal. Ezzel szemben az idei év másik kedvencének számító abszolút hozamú alappal 7,15%-os hozam is üthette a markod, ugyan némileg nagyobb kockázatot is be kellett ehhez bevállalnod.

A részvényalapokkal üthetted meg a főnyereményt, itt az elmúlt egy évben 17%-os hozam is elérhető volt. Azonban ezért cserébe jókora kockázatot is a nyakadba kellett venned.

Keress rá a legjobb befektetési alapokra a Bankmonitor alapkeresőjével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezek voltak a legjobb alapok

Miután a kategóriák hozamát megismerted, érdemes képbe kerülni azzal is, hogy melyek voltak a legjobban teljesítő alapok. A rövid távú teljesítmény mellett itt is érdemes megnézned, hogy hosszabb időtávon mire voltak képesek az alapok. Ugyanakkor, amikor a befektetési alapok teljesítményét veszed górcső alá, azt is tarts mindig szem előtt, hogy a múltbeli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

A legjobban teljesítő pénzpiaci alapok is mindösszesen 0,5-0,9%-os teljesítményre voltak képesek, de az elmúlt 5 évben is alig több mint 2%-os volt a hozam. A kötvényalapoknál igen vonzó, 6,5-8,8%-os hozamot is elérhettél egy év alatt, azonban ezt kockázatos fejlődő piacokra fókuszáló alapokkal tehetted meg.

Az ingatlanalapoknál jelentősen szétválik a teljesítmény, ugyanis amíg a legjobb alap 10%-ot is hozott, addig a többiek 5% alatti hozamot mutattak fel az elmúlt egy évben. Azt viszont mindenképpen szem előtt kell tartanod, hogy az ingatlanalap korántsem alacsony kockázatú befektetés. Erre is csak hosszú távú befektetésként lehet gondolni (ajánlott befektetési időtáv 2-5 év), hiszen a gazdasági viszonyok változására az ingatlanpiac is érzékenyen reagál, ami súlyos visszaesést okozhat az alapok teljesítményében.

A 3 legjobb abszolút hozamú alappal 25%-ot is meghaladó hozamot zsebelhettél be, azonban arra ne számíts, hogy ez a kiemelkedő széria hosszú távon is fenntartható lenne. Az abszolút hozamú alapok is egyre nehezebb helyzetben találják magukat, így a közeljövőben szűkülhet az átlag fölötti teljesítményt hozó alapok köre. Mondhatni ezután válik el az ocsú a búzától és derül ki, melyik alap teljesít igazán jól.

Jól jártál, ha egy közép-európai, vagy a hazai részvényindexet lekövető alapba fektettél, hiszen egy év alatt akár 26% fölött is kereshettél egy részvényalappal. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy ez az 5 éves hozamok alapján is kiugró teljesítménynek számít, és éven belül is óriási árfolyammozgások lehetnek. Jó példa erre az orosz piacon befektető alapok helyzete is, amelyek még pár hónappal ezelőtt 30-50%-os egy éves hozammal kecsegtettek, viszont most jelentősen visszaesett a hozam.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapja között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Hogyan fektess be 10 millió forintot?

2018. 11. 07.

A magyarok számos esetben nehezen döntik el, mibe fektessék a nehezen megtakarított pénzüket. Bizony, ez közel sem egyszerű kérdés, és sok profi szakember is számtalanszor megküzd a problémával. Az cseppet...

A befektetések szent grálja nem is olyan tuti?

2018. 09. 22.

A tőkepiacokon az előző évtizedek legnagyobb találmánya az ETF-ek (Exchange Traded Fund), azaz a tőzsdén kereskedett befektetési alapok voltak. Ezek egy-egy indexet, például részvényindexet követve nagyon olcsón megadták a lehetőséget...

ingatlanbefektetés

Milyen díjak terhelik a befektetéseket?

2018. 08. 29.

Az elmúlt években többször előfordult, hogy a bankok és a befektetési szolgáltatók egyre emelték az értékpapírszámlákkal és az értékpapírokkal kapcsolatos díjakat. A brókerbotrányok miatti plusz befizetési kötelezettség megtette hatását, a...

elkerülendő befektetés

A konzervatív részvényvásárlás előnyei

2018. 08. 26.

A tőzsdézők nagy része nem kidolgozott befektetési stratégia szerint fekteti be a pénzét. Mivel a tőzsdén az árfolyamok állandóan változnak, nagyon nem mindegy, hogy különböző események hatására mit teszünk. Kialakult...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.