Betöltés

Nem kellett messzire menned a 26%-os hozamért!

szerző: Bankmonitor
2017-06-14

2017 eddig részében szépen gyarapodtak a befektetési alapok és a tavalyi évvel ellentétben ide is egyre többet fektettek be az emberek. Ez nem is csoda, hiszen ha az állampapír hozamánál többet szeretnél bezsebelni, akkor a befektetési alapok jelentenek jó megoldást, ugyanakkor figyelembe kell venned, hogy esetenként nagyobb kockázatot is be kell vállalnod. Ezért cserébe azonban a szerencséd is megcsinálhattad, hiszen egy abszolút hozamú vagy részvényalappal egy év alatt bőven 20% fölötti hozam is üthette a markod.

Így teljesítettek a befektetési alapok

Számos befektetési alap közül válogathatsz, viszont a döntésnél mérlegelned kell, hogy mekkora kockázatot tudsz bevállalni az elvárt hozamhoz képest. Az elérhető hozam az egyes befektetési alap kategóriánként jelentősen változik, és általános igazság, hogy a magasabb hozam nagyobb kockázattal is jár. Ugyanakkor ma már kockázatvállalás nélkül nagy hozamra nem számíthatsz, ugyanis az alacsony hozamkörnyezet miatt a mérsékelt kockázatú befektetési alapoknál is mélyre süllyedtek a hozamok.

Az alapok rövid távú hozama mellett, mindig érdemes egy hosszabb távút is figyelembe venni, így összegyűjtöttük, hogy az 1 és 5 éves hozamok alapján, mire voltak képesek az egyes alapkategóriák.

A korábban igen népszerű pénzpiaci alapokkal egy éves időtávon már csak 0,11%-os hozamot érhettél el, ráadásul egyre több alap hozama süllyedt negatív tartományba. Nem véletlen, hogy egyre több pénzpiaci alap szünteti meg a korábban vonzó tényezőnek számító tőkevédelmet, ráadásul az új piaci szabályozás is további bonyodalmat okoz számukra.

Az elmúlt években szintén slágernek számító kötvényalapokkal is egyre kevesebbet kereshettél, az elmúlt évben átlagosan 2,4%-ot. Félő, hogy a közeljövőben a kamatok emelkedésével a kötvényalapok is nehézségekbe ütköznek, ami azt jelenti, hogy ezen a fronton veszteségekre is számíthatsz. Ugyanakkor a csökkenő hozampotenciálra a befektetők is kezdenek rájönni, ami meglátszik azon, hogy egyre többen fordulnak el a pénzpiaci- és kötvényalapoktól (csak idén közel 214 milliárd forintot vontak ki ezekből az alapokból).

Az ingatlanpiaci lázzal egyidejűleg tavaly és idén is a legtöbben az ingatlanalapokat választották. Ugyanakkor az átlagosan elérhető hozam az elmúlt egy évben nem volt acélos, 2,74%-ot nyerhettél egy ilyen alappal. Ezzel szemben az idei év másik kedvencének számító abszolút hozamú alappal 7,15%-os hozam is üthette a markod, ugyan némileg nagyobb kockázatot is be kellett ehhez bevállalnod.

A részvényalapokkal üthetted meg a főnyereményt, itt az elmúlt egy évben 17%-os hozam is elérhető volt. Azonban ezért cserébe jókora kockázatot is a nyakadba kellett venned.

Keress rá a legjobb befektetési alapokra a Bankmonitor alapkeresőjével!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Ezek voltak a legjobb alapok

Miután a kategóriák hozamát megismerted, érdemes képbe kerülni azzal is, hogy melyek voltak a legjobban teljesítő alapok. A rövid távú teljesítmény mellett itt is érdemes megnézned, hogy hosszabb időtávon mire voltak képesek az alapok. Ugyanakkor, amikor a befektetési alapok teljesítményét veszed górcső alá, azt is tarts mindig szem előtt, hogy a múltbeli hozamok semmilyen garanciát nem jelentenek a jövőre nézve.

A legjobban teljesítő pénzpiaci alapok is mindösszesen 0,5-0,9%-os teljesítményre voltak képesek, de az elmúlt 5 évben is alig több mint 2%-os volt a hozam. A kötvényalapoknál igen vonzó, 6,5-8,8%-os hozamot is elérhettél egy év alatt, azonban ezt kockázatos fejlődő piacokra fókuszáló alapokkal tehetted meg.

Az ingatlanalapoknál jelentősen szétválik a teljesítmény, ugyanis amíg a legjobb alap 10%-ot is hozott, addig a többiek 5% alatti hozamot mutattak fel az elmúlt egy évben. Azt viszont mindenképpen szem előtt kell tartanod, hogy az ingatlanalap korántsem alacsony kockázatú befektetés. Erre is csak hosszú távú befektetésként lehet gondolni (ajánlott befektetési időtáv 2-5 év), hiszen a gazdasági viszonyok változására az ingatlanpiac is érzékenyen reagál, ami súlyos visszaesést okozhat az alapok teljesítményében.

A 3 legjobb abszolút hozamú alappal 25%-ot is meghaladó hozamot zsebelhettél be, azonban arra ne számíts, hogy ez a kiemelkedő széria hosszú távon is fenntartható lenne. Az abszolút hozamú alapok is egyre nehezebb helyzetben találják magukat, így a közeljövőben szűkülhet az átlag fölötti teljesítményt hozó alapok köre. Mondhatni ezután válik el az ocsú a búzától és derül ki, melyik alap teljesít igazán jól.

Jól jártál, ha egy közép-európai, vagy a hazai részvényindexet lekövető alapba fektettél, hiszen egy év alatt akár 26% fölött is kereshettél egy részvényalappal. Ugyanakkor tartsd szem előtt, hogy ez az 5 éves hozamok alapján is kiugró teljesítménynek számít, és éven belül is óriási árfolyammozgások lehetnek. Jó példa erre az orosz piacon befektető alapok helyzete is, amelyek még pár hónappal ezelőtt 30-50%-os egy éves hozammal kecsegtettek, viszont most jelentősen visszaesett a hozam.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.07.31.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap 0,42% 6,75% 4,59% 7,93% 1
  OTP Supra Alap 4,42% 7,67% 4,38% 15,71% 2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Paletta Alap -1,45% 4,27% 4,73% 7,76% 3
  OTP Fundman Alap -0,74% 7,68% n.a. 3,78% 4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 1997.11.17.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -1,83% 2,57% 3,48% 5,11% 5
  OTP Föld Kincsei Alap -11,11% 18,02% 8,18% 6,56% 6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap 0,74% 0,30% 3,35% 4,18% 7
  OTP Trend Alap 18,61% 7,11% 14,91% 13,88% 8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Mit várhatunk az Európai Parlamenti választások után?

2018. 08. 04.

Az Európai Unióban jövőre két nagy esemény várható: az Európai Központi Bank 2019 elején megszünteti a 2015-ben elkezdett kötvényvásárlási programját, majd az 5 évente esedékes Európai Parlamenti választások következnek. Az...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

Befektetés: minél hosszabb, annál jobb

2018. 07. 25.

Részben kényszerűségből, de a magyarok egyre inkább hajlandók hosszú távon gondolkozni, ha a befektetéseikről van szó. A befektetési időtáv növelése azért is örömteli, mert így magas hozam lehet az osztályrészük....

Blogajánló

 • alapblog

  Olasz bánat

  Olasz jobb-populista kormánypárt gazdasági szóvivője: az EKB mesterségesen szorítsa le az olasz kötvényhozamokat! Csak rá kell nézni Borghi úr Twitter-háttérképére, régi 10 ezer lírás bankóba...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.