Betöltés

Tízezreket nyerhetsz, ha meg mered tenni ezt a lépést

szerző: Bankmonitor.hu
2016-05-17

A magyar lakosság nagy része birtokol befektetési alapokat úgy, hogy a pénzügyekhez nem értenek, és nem is szeretnének vele foglalkozni. Időnként azonban nem lehet megúszni, hogy döntést kelljen hozni. Ilyen eset például egy értékpapírszámla-váltás, amivel könnyen tízezreket spórolhatsz úgy, hogy még a pénzügyekhez sem kell értened. Az alábbiakban eláruljuk, hogy mit is kell tenned!

A magyar megtakarítások 17%-át, több mint 4 135 milliárd forintot tartják a magyarok befektetési alapokban. A megtakarítók ekkora tömegénél elkerülhetetlen, hogy sokan úgy birtokoljanak ilyen értékpapírokat, hogy a pénzügyekhez nem értenek és igazán nem is akarnak velük foglalkozni.

Az alacsony banki kamatok például sokakat űztek ezekbe a befektetésekbe, hiszen ezek még ma is magasabb hozamok lehetőségét tudják kínálni. Ezzel nincs is probléma, hiszen a befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyek nem követelnek meg sem nagyobb hozzáértést.

A befektetési alapok azonban már egészen másként működnek, mint egy egyszerű bankbetét. Ilyenkor például már egy értékpapírszámlára is szükség van, aminek működése és fenntartása bonyolult lehet azoknak, akik nem szeretnének a befektetéseikkel aktívan foglalkozni.

Nem lehet azonban megúszni, hogy nagy ritkán döntést kelljen hozni. Ilyen eset lehet például, ha kiderül, hogy van olcsóbb konstrukció a megtakarításod számára. Az alábbiakban ezért összefoglaljuk, mit is kell tenni ebben az esetben!

Milyen költségekkel jár a váltás?

Mielőtt belevágna a váltásba, sok megtakarítót egyből elijeszthet, hogy a váltás biztos rengeteg költséggel jár. Ebben nem is tévednek nagyot, hiszen mindenképpen lesznek ennek díjai. Hosszú távon azonban egészen biztosan jobban jársz egy egyszeri díj megfizetésével, majd akár ingyenes számlavezetéssel, mintha hosszú évekig fizetnéd a magas díjakat korábbi szolgáltatódnál.

Az értékpapírszámla váltásánál két út közül választhatsz:

 • eladod minden értékpapírodat a korábbi szolgáltatódnál, majd az új értékpapírszámládon építed fel újra az előző portfóliót,
 • meglévő értékpapírjaidat áttranszferáltatod az új értékpapírszámládra.

Hogy a két módszer közül melyiket érdemes választani, a megtakarítás összetételétől függ, szerencsére azonban egy gyors számolással könnyen meg lehet határozni. Ehhez mindössze ismerned kell a jelenlegi befektetési szolgáltatód által felszámolt transzfer díjakat, illetve a befektetési alapjaid vételi és eladási jutalékait.

(A transzferálásról az „Ennyiért tudod mozgatni a befektetéseidet” című cikkünkben olvashatsz bővebben, ahol a legnagyobb szolgáltatók díjait is egy csokorba gyűjtöttük.)

Ezeket a díjakat kell összevetned a meglévő, illetve az új szolgáltatód által a számlavezetésért felszámolt költségek különbségével. Könnyen lehet ugyanis, hogy már a váltás utáni első év során ledolgozza a váltás költségeit az az összeg, amit a számlavezetésen megspórolsz.

Mit tegyek az értékpapírokkal?

Ahhoz, hogy az új szolgáltatódnál ismét felépíthesd a korábbi portfóliódat, természetesen arra is szükség van, hogy ott is meg lehessen kapni ugyanazokat a befektetési alapokat.  

Előfordulhat, hogy ez nem lehetséges, de ekkor sem kell kétségbeesni. Hiszen teljesen megegyező befektetési politikát folytató termékek több szolgáltatónál is megkaphatóak. Egy hazai rövid kötvényalap, vagy egy BUX indexet követő részvényalap teljesítményében például nem lehet nagy különbség akármelyik szolgáltatót nézzük.

Ha éppen befektetési alap vásárlásán töröd a fejed, próbáld ki alábbi kalkulátorunkat!

Bankmonitor

Keress a legjobb
Befektetési alap
ajánlatok között!

Tovább a kalkulátorhoz

Nézzünk egy gyakorlati példát!

Mindezek után nézzünk meg egy tényegese példát! Tegyük fel, hogy 3 millió forintos megtakarítást tartasz egy befektetési szolgáltatónál úgy, hogy ez fele-fele arányban tartalmaz hosszú és rövid kötvényalapokat. Ezt a portfóliót szeretnéd átvinni egy másik, jóval olcsóbb céghez.

Az alábbiakban megismerheted, mekkora költségekkel járna ez a váltás a valóéletben. (Valós szolgáltatók adataival számolunk, nevüket viszont szándékosan nem áruljuk el.)

A számításnál feltételeztük, hogy az alapok ugyanakkora teljesítményt fognak nyújtani a következő egy évben, mint az előzőben tették. (Hasonló feltételezést éles befektetési döntésben nem szabad tenni, mi is csak azért éltünk vele, hogy az összehasonlítást szemléltessük.)

A fentiekben jól látszik, hogy a transzferálással történt szolgáltatóváltás az első év során még nem érezteti pozitív hatását, ebben szerepet játszott a transzferálás magas költsége, amit a számlavezetési díjak különbsége még nem tudott ledolgozni.

Ezzel ellentétben 21 ezer forintot lehetett nyerni akkor, ha a korábbi helyen tartott befektetési jegyeket eladta a megtakarító, és ugyanazt a portfóliót felépítette olyan alapokból, amiket az új szolgáltató kínált.

Mindenképpen megéri tehát kilépni egy költséges értékpapírszámlából, hiszen ha jár is költségekkel, jól láthatjuk, hogy hosszabb távon mindenképpen az olcsóbb megoldással jár jobban a megtakarító.

Nézd meg kiemelt befektetési ajánlatainkat: Részletek »

Kiemelt befektetési ajánlatok
OTP abszolút hozam alapok éves átlagos hozamai,
2018.09.30.
OTP logo
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Prémium Származtatott Alap -3,92% 5,92% 3,88% 7,29% 1
  OTP Supra Alap 2,67% 8,76% 4,50% 15,57%2
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 1. 2011.04.20.
  2. 2008.05.15.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP EMDA Alap -3,96% 9,36% 5,95% 13,26%3
  OTP Fundman Alap -11,48% 8,94% n.a. 1,99%4
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 3. 2008.03.29.
  4. 2014.06.11.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Új Európa Alap -6,49% 2,20% 2,21% 4,68%5
  OTP Föld Kincsei Alap -8,94% 14,55% 6,38% 5,66%6
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 5. 2007.11.14.
  6. 2009.02.04.
 • BEFEKTETÉSI TERMÉKEK 1 év 3 év 5 év INDULÁSTÓL
  OTP Abszolút Hozam Alap -1,06% 0,14% 2,64% 4,05%7
  OTP Trend Alap 10,12% 9,80% 13,80% 13,58%8
  Forrás: BAMOSZ - Az alapok múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeli teljesítményre, hozamra. Az alapok befektetési politikájáról, a befektetések lehetséges kockázatairól és egyéb adatairól részletesen tájékozódhat az alap forgalmazási helyein, valamint az OTP Alapkezelő Zrt. honlapján található Kezelési Szabályzatot is magában foglaló Tájékoztatóból. (www.otpalap.hu) 7. 2006.07.11.
  8. 2011.12.23.

A Bankmonitor.hu több mint 25 éves szakmai tapasztalatának köszönhetően - amelyet különböző bankoknál és brókercégeknél szereztünk - nem csak segítünk eligazodni a közel 50 alapkezelő több ezer alapjai között, de a megfelelő szolgáltató vagy vagyonkezelő kiválasztásában is segítségedre lehetünk.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Befektetési alap vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Amennyiben további kérdésed lenne befektetési alapokkal kapcsolatban, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rém egyszerű trükkel növelheted a hozamod

2018. 05. 13.

Míg sok időt töltünk a megfelelő befektetés megtalálásával, sok esetben elfeledkezünk arról, hogy mennyibe kerül is nekünk az értékpapírszámla fenntartása. Az általunk készített összeállításból kiderül, hogy a nagyobb bankok és...

Kis pénzzel is lehetsz milliomos – Tedd ezt!

2017. 06. 12.

Saját erőből, és akár havi 5-10 ezer forintos összeggel rendszeresen takarékoskodva is elérheted a pénzügyi céljaid. A bankoknál könnyedén levadászhatod a megfelelő terméket, de figyelj oda, mert a számla megnyitásakor...

Blogajánló

 • alapblog

  Párbeszéd a gazdaságról 18.

  Az MNB-vel és az Inforádióval közös, Párbeszéd a gazdaságról című műsorunk ma esti (19.00 órakor kezdődő) adásában Balatoni András, az MNB közgazdasági előrejelzési és elemzési...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.