Ennyiért tudod mozgatni a befektetéseidet

Ennyiért tudod mozgatni a befektetéseidet
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2016-03-22
 

Számtalan olyan helyzet adódhat, amikor az egyik befektetésedet egy másik számlára szeretnéd mozgatni (transzferálni): egyik számládról a másikra tennél egy bizonyos értékpapírt, esetleg kompletten szolgáltatót váltanál. Összeszedtük melyik cégnél mekkora költséggel tudod ezt megtenni!

Transzferálás költsége

Amikor egy befektetésed egyik helyről a másikra mozgatnád, érdemes ezt transzferálással megtenned. Összeszedtük, a legfontosabb szolgáltatóknál mennyibe kerül mindez. Találhatsz fix díjas konstrukciókat, ahol mindegy, hogy mekkora összeget mozgatsz, azonos áron tudod megtenni. De léteznek a papír névértékéhez vagy piaci értékéhez kötött árazással dolgozó szolgáltatók is. Sőt egyes szolgáltatóknál mindkét díjterhelési formát megtalálod, attól függően, hogy mit szeretnél transzferálni.

Jelen írásunkban a belföldi értékpapírokra koncentrálunk. Külföldi papírokat általában ennél drágábban tudod eltranszferálni.

És akkor jöjjön a tételes lista, melyik szolgáltató mennyiért válik meg a nála kezelt papíroktól!

értékpapír transzfer árak

Arra is kíváncsi vagy, hogy milyen hozamra számíthatsz a pénzed után? Használd befektetés keresőnket, hogy megtudd!


1

Hirdetés

Hirdetés

Transzferálás

Amikor bankszámlát váltasz, egyszerű a dolgod: nyitsz egy másikat, majd a rajta lévő pénzt elutalod. Ha esetleg van lekötésed, akkor azt fel kell törnöd. Ugyanez a helyzet a befektetéseiddel: ha egyik számládról a másikra mozgatnád őket, akkor bizony azokat el kell adnod. Hacsaknem a másik szolgáltató tudja fogadni az adott befektetési alapot/részvényt/kötvényt/stb. Mert akkor csak az egyik számládról a másikra kell küldened az adott papírt. Ezt hívják transzferálásnak.

Transzferálás előnyei

Sokat nyerhetsz egy transzferálással, az alternatív lehetőséghez (eladod a papírt, átutalod a pénzt, visszaveszed a papírt) képest:

  • általában egyetlen költséget kell megfizetned (transzferdíj), a minimum három helyett (eladási, átutalási, vételi költség)
  • ugyanaz a papírod megmarad, ráadásul a beszerzési ára sem változott, amivel kikerülöd ezeket a problémákat:
    • az adásvétel közben elmozdulhatott volna a papír ára,
    • esetleg adózási kötelezettséged lett volna (nyereségben van a papír),
    • vagy éppen ellenkezőleg: óriási veszteséget realizálnál az eladással (később emiatt nagyobb lehet az adóalap, mert az új helyen olcsón jutottál hozzá ugyanahhoz)
    • lehet, hogy az új hely tudja fogadni a papírod, de ott nem lehet ilyet vásárolni (például állampapírok)
Hirdetés
Hirdetés