Betöltés
loading

Több 10 millió forintot is nyerhetünk a lakásávásárlási támogatások igénybevételével!

Budapesten egy új lakás vásárlásánál akár 35 millió forinttal is jobban járhatsz, ha a igénybe tudod venni az elérhető támogatásokat. A tényleges előny nagysága függ a vételártól, a meglévő és a vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy új lakást néztünk-e ki. Lássuk a különböző eseteket! 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sokféle támogatásban részesülhetünk jelenleg, ha ingatlanhoz szeretnénk jutni. Ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, míg más részük kedvező kamatozású hitel. Közös vonásuk, hogy a családban meglévő vagy később születendő gyermekek után kaphatjuk meg ezeket.

Nézzük meg mik is lennének ezek a lehetőségek:

 • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a meglévő vagy vállalt gyermekeink után igényelhető vissza nem térítendő támogatás.
 • CSOK hitel a fenti támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes, futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású lakáshitel.
 • A Babaváró hitel egy szabad célú hitel, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőkeelengedés kapcsolódhat.
 • A jelzáloghitel-elengedés során a családunkba születendő második, vagy harmadik gyermek érkezésekor fennálló lakáshitel tartozásunkból elengedésre kerül 1, vagy 4 millió forint.

Már csak a fent leírtakból is jól látszik, hogy a kedvezményeket jól kombinálva komoly pénzügyi előnyhöz juthatunk. Ugyanakkor az erősen élethelyzet függő, hogy a lehetőségek közül ki, mennyit használhat ki.

1. Fiatal gyermektelen pár, akik egy 65 négyzetméteres új budapesti lakás vásárlásához 3 gyermek születését vállalják.
2. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres használt budapesti lakást vásárolnának. Meglévő gyermekük mellé további kettő baba születését vállalják.
3. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres szegedi használt lakást vásárolnának meg. Meglévő két gyermekük mellé vállalnák egy harmadik születését.
4. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres új győri lakást vásárolna, meglévő két gyermekük mellé nem szeretnének még egyet.

Milyen kedvezményeket igényelhetünk a különböző esetekben?

Minden esetben 30% saját megtakarítással rendelkeznénk, a fennmaradó részt finanszíroznánk meg vissza nem térítendő támogatással, kamattámogatott hitellel és szükség esetén piaci lakáshitellel. A támogatások kondíciói nagyon hasonlóak az egyes pénzintézeteknél, a piaci hitelt pedig a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével választottuk ki.

A különböző esetekben visszafizetendő összegek nagysága eléggé kedvezőnek tűnik már ránézésre is, hiszen három esetben kevesebbet kell rendeznünk a futamidő alatt, mint a megkapott hitelek és támogatások összege. (Ez nagyrészt a vissza nem térítendő támogatásoknak, illetve a gyermekek miatti tartozáselengedéseknek köszönhető.)

Több 10 millió forintot nyerhetünk egy piaci lakáshitelhez képest.

Önmagában azonban ezek a számok nem mondanak semmit. Érdemes megnéznünk, mennyivel járunk jobban annál, ha az egész saját megtakarításon felüli részt piaci lakáshitelből finanszíroznánk.

A pénzügyi előny az egyes élethelyetekben:

 • Új budapesti lakás vásárlása három vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 35 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Használt budapesti lakás vásárlása egy meglévő és két vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 17 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Használt szegedi lakás vásárlása két meglévő és egy vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 13 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Új szegedi győri lakás vásárlása két meglévő gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 4,7 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.

Természetesen egy két gyermekes család, ha megfelelnek a támogatás feltételeinek, akkor azt igénybe fogja venni. Mivel megvannak a gyermekek, így valós hátrány nem is érheti őket azért, mert a támogatott konstrukciókat választották.

Ha gyermeket vállalunk, mint például az új budapesti lakást vásárló fiatal pár, akkor más a helyzet. A vállalás nem teljesülése esetén ugyanis büntetést kell fizetnünk, mellyel akár már rosszabb anyagi helyzetbe kerülhetünk, mint sima piaci hitel igénylésével.

Támogatás igénylésével nagyobb eséllyel valósíthatjuk meg lakáscélunk

Nagyon sok lakásvásárlás előtt álló párt foglalkoztat a kérdés, hogy elég-e a jövedelmünk a vásárláshoz szükséges hitel törlesztéséhez? A lakásárak jelentős megemelkedésével ez még fontosabb kérdés lett, hiszen az áremelkedés egyáltalán nem járt együtt a megtakarításaink növekedésével. Vagyis több hitelre van szükségünk álmaink lakásának megvételéhez.

A támogatások jelentős pénzügyi előnye azt eredményezi, hogy alacsonyabb jövedelem is elégséges lehet a hitel felvételéhez. Jól gondoljuk át azonban, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalunk be. Ennek meghatározásakor érdemes lehet azt is alapul venni, hogy bevételeink miként alakulnak majd a gyermek megszületését követően. Ebben az esetben ugyanis a babával otthon maradó fél jövedelme nagyjából 30%-kal csökken majd.

Bankmonitor tipp:

 • Nézd meg, hogy milyen lakásvásárlási kedvezményekre, támogatásokra lehetsz jogosult. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor CSOK Kalkulátora, valamint a Bankmonitor Babaváró Kalkulátora.
 • Nézd meg, hogy mekkora lakáshitelre lennél jogosult ezen felül. Ezt a Bankmonitor “Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” Kalkulátorának segítségével teheted meg.
 • Az elérhető támogatások, a megigényelhető lakáshitel összege és a saját megtakarításaid alapján meghatározhatod, hogy mekkora összeget költhetsz el vásárlásra. Ha megvan már a kiszemelt ingatlan, akkor pedig láthatod, hogy képes vagy-e mindezt finanszírozni a rendelkezésre álló forrásokból.
 • Gondold át mennyi gyermek születését vállalod. Tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem érkezik meg a baba, akkor rosszabbul járhatsz, mint egy sima piaci hitel esetében.
 • Fordulj szakértőnkhöz, aki segít megkeresni a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.
  Lakáshitel kalkulátor
  step-1
  Milyen lakáshitelre van szükséged?
  Ft
  év
  Add meg az adataidat!
  Ft
  Ft
  Szerepelsz-e a KHR-ben?
  X Ft hitel Y év futamidőre:
  Kategóriánként a legolcsóbbak:

  Havi törlesztő

  THM
  millió Ft hitel évre

  Havi törlesztőtől
  THM-től
  Beállításaid alapján ezekkel a
  kondíciókkal érhető el lakáshitel
  A részletes eredményeidet
  email-ben küldjük el
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló
   költséggel
   számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
  A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
  Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló