Betöltés

Több 10 millió forintot is nyerhetünk a lakásávásárlási támogatások igénybevételével!

szerző: Argyelán József
2019-07-15

Budapesten egy új lakás vásárlásánál akár 35 millió forinttal is jobban járhatsz, ha a igénybe tudod venni az elérhető támogatásokat. A tényleges előny nagysága függ a vételártól, a meglévő és a vállalt gyermekek számától, valamint attól, hogy használt vagy új lakást néztünk-e ki. Lássuk a különböző eseteket! 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Sokféle támogatásban részesülhetünk jelenleg, ha ingatlanhoz szeretnénk jutni. Ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, míg más részük kedvező kamatozású hitel. Közös vonásuk, hogy a családban meglévő vagy később születendő gyermekek után kaphatjuk meg ezeket.

Nézzük meg mik is lennének ezek a lehetőségek:

 • Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a meglévő vagy vállalt gyermekeink után igényelhető vissza nem térítendő támogatás.
 • CSOK hitel a fenti támogatáshoz kapcsolódó kedvezményes, futamidő végéig fix 3 százalékos kamatozású lakáshitel.
 • A Babaváró hitel egy szabad célú hitel, melyhez a futamidő alatt születendő gyermekek számától függően kamatmentesség és tőkeelengedés kapcsolódhat.
 • A jelzáloghitel-elengedés során a családunkba születendő második, vagy harmadik gyermek érkezésekor fennálló lakáshitel tartozásunkból elengedésre kerül 1, vagy 4 millió forint.

Már csak a fent leírtakból is jól látszik, hogy a kedvezményeket jól kombinálva komoly pénzügyi előnyhöz juthatunk. Ugyanakkor az erősen élethelyzet függő, hogy a lehetőségek közül ki, mennyit használhat ki.

1. Fiatal gyermektelen pár, akik egy 65 négyzetméteres új budapesti lakás vásárlásához 3 gyermek születését vállalják.
2. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres használt budapesti lakást vásárolnának. Meglévő gyermekük mellé további kettő baba születését vállalják.
3. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres szegedi használt lakást vásárolnának meg. Meglévő két gyermekük mellé vállalnák egy harmadik születését.
4. Fiatal házaspár, akik egy 65 négyzetméteres új győri lakást vásárolna, meglévő két gyermekük mellé nem szeretnének még egyet.

Milyen kedvezményeket igényelhetünk a különböző esetekben?

Minden esetben 30% saját megtakarítással rendelkeznénk, a fennmaradó részt finanszíroznánk meg vissza nem térítendő támogatással, kamattámogatott hitellel és szükség esetén piaci lakáshitellel. A támogatások kondíciói nagyon hasonlóak az egyes pénzintézeteknél, a piaci hitelt pedig a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátorának segítségével választottuk ki.

A különböző esetekben visszafizetendő összegek nagysága eléggé kedvezőnek tűnik már ránézésre is, hiszen három esetben kevesebbet kell rendeznünk a futamidő alatt, mint a megkapott hitelek és támogatások összege. (Ez nagyrészt a vissza nem térítendő támogatásoknak, illetve a gyermekek miatti tartozáselengedéseknek köszönhető.)

Több 10 millió forintot nyerhetünk egy piaci lakáshitelhez képest.

Önmagában azonban ezek a számok nem mondanak semmit. Érdemes megnéznünk, mennyivel járunk jobban annál, ha az egész saját megtakarításon felüli részt piaci lakáshitelből finanszíroznánk.

A pénzügyi előny az egyes élethelyetekben:

 • Új budapesti lakás vásárlása három vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 35 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Használt budapesti lakás vásárlása egy meglévő és két vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 17 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Használt szegedi lakás vásárlása két meglévő és egy vállalt gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 13 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.
 • Új szegedi győri lakás vásárlása két meglévő gyermekkel: A támogatásokkal elérhető pénzügyi előny 4,7 millió forint a piaci lakáshitelhez képest.

Természetesen egy két gyermekes család, ha megfelelnek a támogatás feltételeinek, akkor azt igénybe fogja venni. Mivel megvannak a gyermekek, így valós hátrány nem is érheti őket azért, mert a támogatott konstrukciókat választották.

Ha gyermeket vállalunk, mint például az új budapesti lakást vásárló fiatal pár, akkor más a helyzet. A vállalás nem teljesülése esetén ugyanis büntetést kell fizetnünk, mellyel akár már rosszabb anyagi helyzetbe kerülhetünk, mint sima piaci hitel igénylésével.

Támogatás igénylésével nagyobb eséllyel valósíthatjuk meg lakáscélunk

Nagyon sok lakásvásárlás előtt álló párt foglalkoztat a kérdés, hogy elég-e a jövedelmünk a vásárláshoz szükséges hitel törlesztéséhez? A lakásárak jelentős megemelkedésével ez még fontosabb kérdés lett, hiszen az áremelkedés egyáltalán nem járt együtt a megtakarításaink növekedésével. Vagyis több hitelre van szükségünk álmaink lakásának megvételéhez.

A támogatások jelentős pénzügyi előnye azt eredményezi, hogy alacsonyabb jövedelem is elégséges lehet a hitel felvételéhez. Jól gondoljuk át azonban, hogy mekkora törlesztőrészletet vállalunk be. Ennek meghatározásakor érdemes lehet azt is alapul venni, hogy bevételeink miként alakulnak majd a gyermek megszületését követően. Ebben az esetben ugyanis a babával otthon maradó fél jövedelme nagyjából 30%-kal csökken majd.

Bankmonitor tipp:

 • Nézd meg, hogy milyen lakásvásárlási kedvezményekre, támogatásokra lehetsz jogosult. Ebben segítségedre lehet a Bankmonitor CSOK Kalkulátora, valamint a Bankmonitor Babaváró Kalkulátora.
 • Nézd meg, hogy mekkora lakáshitelre lennél jogosult ezen felül. Ezt a Bankmonitor “Mennyi Lakáshitelt Kaphatok?” Kalkulátorának segítségével teheted meg.
 • Az elérhető támogatások, a megigényelhető lakáshitel összege és a saját megtakarításaid alapján meghatározhatod, hogy mekkora összeget költhetsz el vásárlásra. Ha megvan már a kiszemelt ingatlan, akkor pedig láthatod, hogy képes vagy-e mindezt finanszírozni a rendelkezésre álló forrásokból.
 • Gondold át mennyi gyermek születését vállalod. Tisztában kell lenned azzal, hogy ha nem érkezik meg a baba, akkor rosszabbul járhatsz, mint egy sima piaci hitel esetében.
 • Fordulj szakértőnkhöz, aki segít megkeresni a számodra legkedvezőbb banki ajánlatot.

  Lakáshitel kalkulátor

  step-1
  Milyen lakáshitelre van szükséged?
  Ft
  év
  Add meg az adataidat!
  Ft
  Ft
  Szerepelsz-e a KHR-ben?
  X Ft hitel Y év futamidőre:
  Kategóriánként a legolcsóbbak:

  Havi törlesztő

  THM
  A megadott adatok alapján ? bank, ? ajánlata közül választhatsz. Az összes megtekintése
  A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
  Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
  Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
  hitel futamidőre
  havi -tól, THM-től.
  Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
  Munkatársunk rövidesen felveszi
  Veled a kapcsolatot
  Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
  Bankmonitor

Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Mire van szükséged?

BM logo white
Milyen témakörben érdeklődsz?

Látogass el a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel foglalkozó oldalunkra, ahol rengeteg hasznos információt találsz. Kiszámolhatod, hogy a 2019. július 1-től érvényes szabályok szerint mennyi CSOK-ot kaphatsz. Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a CSOK-kal kapcsolatos legfrissebb információkról!
Kérjük, vedd figyelembe, hogy a Bankmonitor elsősorban új pénzügyi termék igényléséhez nyújt teljes körű támogatást, és csak olyan meglévő szerződés kapcsán tud segítséget nyújtani, amelyet eredetileg is a Bankmonitor szakértői segítségével kötöttél meg!
Amennyiben nem akarsz új szerződést kötni, és tőlünk függetlenül megkötött szerződésedet, valamint egyéb pénzügyi helyzetedet érintő kérdésed merült fel, Jobb tudni rovatunkból tájékozódhatsz.
Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
A hitelbírálat során a banknál azonnali kizáró feltételt jelent, ha valaki a negatív adóslistán szerepel, így nem kaphat hitelt. Miután megtörtént a tartozás rendezése és egy év eltelik, utána válhat valaki ismét hitelképessé. A témával részletesen foglalkozó írásainkat itt találod: KHR (BAR lista) Bankmonitor TIPP: Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy ne maradj le a legfrissebb cikkeinkről, elemzéseinkről.
Köszönjük, hogy regisztráltál hírlevelünkre
Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Lakáshitel vonatkozásában:
Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.