Betöltés
loading

Törlesztési moratórium: jó hírt kaptak az építési hitelek adósai

A jogszabály alapján a 2020. március 18-ig folyósított hitelösszegekre érvényes a hitelmoratórium, ezekre nem kell fizetnünk semmit az év végéig. De mi a helyzet azokkal az építési hitelekkel, amelyeknek egy részét már folyósították a március 18-ig, míg a hátralévő összeget a moratórium ideje alatt kérné az adós? Az MNB iránymutatása még a jogszabálynál is kedvezőbb lehet számukra.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

A törlesztési moratórium ideje alatt – március 19-től december 31-ig – nem szükséges meglévő hitelünk havi törlesztőrészletét megfizetnünk. Ennek egyik feltétele, hogy a kölcsönt bankunk kifolyósítsa 2020. március 18-ig. Elképzelhető azonban olyan eset, hogy a kölcsönösszegnek csak egy részét kaptuk meg a kérdéses határidőig.

Miért különleges az építési hitel?

A lakáshitelek egy speciális fajtája az építési hitel, melynél egy új családi ház, lakás építését finanszírozhatjuk meg részben hitelből. Általában az építési hitelt nem kapjuk meg a banktól egy összegben, hanem az építkezés előrehaladtával, a megfelelő készültségi fok elérésekor folyósítja a bank az aktuális soron következő részletet.

Éppen ezért előfordulhat az is, hogy a kölcsönt még csak részben folyósította a pénzintézet számunkra 2020.03.18-ig, a fennmaradó részre viszont még az idei évben szükségünk lenne. Ebben az esetben a jogszabály alapján csak a március 18-ig lehívott összegre lenne érvényes a törlesztési moratórium, a később, vagyis a szüneteltetés alatt kifizetett összegekre már nem.

Mit mond az MNB?

A jogszabály alapján a hitelmoratórium csak a március 18-g folyósított kölcsönösszegekre terjed ki. A jegybank állásfoglalása alapján azonban jó gyakorlat lenne, ha építési hiteleknél a törlesztés szüneteltetése kiterjedne a moratórium ideje alatt folyósított összegekre is. Ez a megoldás kedvező lenne az adósoknak, és egységesen lehetne az építési hitelek egyes hitelrészeit is kezelni.

Ez természetesen csak egy iránymutatás, kíváncsian várjuk, hogy az egyes bankok tényleges gyakorlata mennyire fog igazodni ehhez.

Elképzelhető, hogy a határidő előtt kötöttünk szerződést, a folyósításra azonban csak később került sor. Ezekre a lakáshitelekre érvényes a moratórium?

Abban az esetben sem érvényes a moratórium a hitelünkre, ha a szerződéskötés már március 19-e előtt megtörtént, de a kölcsönt nem folyósította a pénzintézet a jogszabályban foglalt határidőig. A Magyar Nemzeti Bank állásfoglalása alapján sem érvényes ezekre a kölcsönökre a fizetés szüneteltetésének intézménye.

A szerződéskötés dátuma és a folyósítás időpontja között jelentős idő – akár több hónap – is eltelhet egy lakáshitel esetében. Ez inkább új építésű lakások vásárlásakor fordulhat elő, melynél a hitelszerződés aláírása sok esetben már a használatbavételi engedély és az albetétesítés előtt megtörténhet, ezek pedig gyakran feltétele a folyósításnak. Ugyanakkor egy használt lakás vásárlásánál is előfordulhat, hogy valamelyik folyósítási feltétel teljesítése nehézségbe ütközik, emiatt is elhúzódhat a pénz kifizetése. 

Ugyanakkor az MNB jó gyakorlatnak tartja, ha olyan hitelkönnyítési lehetőségeket dolgoznának ki a bankok az ilyen hitellel rendelkező adósok számára, amelyek hatása megegyezik a törlesztési moratóriuméval. Ezáltal, ha az adósok bajba kerülnének, akkor kérésükre a pénzintézet biztosítani tudná a törlesztési kötelezettség felfüggesztését. Kíváncsian várjuk, hogy milyen tényleges lehetőségei lesznek ezeknek az adósoknak az egyes bankoknál.

A fizetési szüneteltetéssel kapcsolatban minden lényeges információt megtalálsz a Bankmonitor törlesztési moratórium oldalán. Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy milyen hatással lenne a hitelmoratórium kölcsönödre akkor használd az alábbi kalkulátort.

Törlesztési moratórium kalkulátor
A számítás során azt feltételeztük, hogy a moratórium ideje 2020.12.31-én lejár.
logo
HOGYAN HAT A HITELMORATÓRIUM A KÖLCSÖNÖDRE?
 • Kiszámoljuk mennyi kamat halmozódna fel a szüneteltetés alatt
 • Megnézzük, hogy mennyivel tolódna ki a hiteled futamideje
 • Megmutatjuk, hogy mennyivel kellene többet visszafizetned
 • Mennyit nyersz a fizetési kötelezettségek kitolódása miatt
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Ha több hiteled van, akkor csak annak az egynek az adataid add meg, amelynél a hitelmoratórium hatására kíváncsi vagy.
A következő adatok pontos megadása kiemelten fontos a helyes számításhoz. Ezeket megtalálhatod a hitelszerződésben vagy elérhetők netbankon keresztül.
év
Ft
Ft
A hiteled felmondásra került?
 • Kíváncsi vagy, hogy milyen a hitelképességed jelenleg?
 • Mennyi hitelt tudsz esetlegesen még felvenni?
A fentiek pontos meghatározásához még néhány jövedelmi adat megadására lesz szükség.
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Ft
Típus Összeg
Ft
Ft

A hiteledre vonatkozó részletes számítások elkészültek. Kiterjedése és komplexitása miatt e-mailben küldjük el számodra.
Azt is megtudhatod, hogy:
 • Mi a különbség pénzügyileg a moratóriumba belépés és a havi törlesztés fenntartása között
 • Milyen hatással lenne a megspórolt havi részletek előtörlesztésre fordítása a moratórium végén
Add meg az elérhetőséged, és elküldjük számodra a törlesztési moratórium hiteledre gyakorolt hatását e-mailben.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A kalkulációt tartalmazó tájékoztatót kiküldtük az általad megadott email címre.
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

 

 

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak
Blogajánló
 • alapblog Élet a Pozsonyi úton

  Megy az ember a Pozsonyi úton, szedi a lábát, mielőtt 8-at üt az óra a 2021 januári pusztulat Budapesten, és nem hisz a szemének. Miközben...

 • KonyhaKontrolling Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz

  A címet olvasva valószínűleg sokaknak a CSOK jut először eszébe. Ahogy korábban írtam is, abban az esetben ez szerintem pont nem igaz. Azonban a jószándékú állami/kormányzati támogatás, még ha indokolt is lenne, sokszor rosszabb helyzetbe hoz, mint amiben voltál. Hasonlóról írtam már egyébként, itt például a bérleti díjak maximalizálása ellen emeltem fel a hangom. Azt Tovább olvasom "Amikor az állami támogatás rosszabb helyzetbe hoz" →