Az EU átlagot 100%-kal meghaladóan nőttek a lakásépítési költségek Magyarországon

Az EU átlagot 100%-kal meghaladóan nőttek a lakásépítési költségek Magyarországon
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2024-05-31
 

Döbbenetes mértékben, összesen 137%-kal emelkedett 2014 és 2023 között az új lakóingatlanok építési költsége Magyarországon. Az EU átlagában ugyanez a szám mindössze 43%, kevesebb, mint a harmada. Valami mintha nem stimmelne. Termelékenységi probléma lenne? Nem tudjuk, de az biztos, hogy a költségek ilyen szintű elszállása nem tesz jót a hazai ingatlanpiacnak.

A történet úgy kezdődött, hogy évek óta követjük az MNB Lakáspiaci jelentését, ahol a hazai építési költségek éves növekedése mindig a nemzetközi élvonalban foglal helyet. Nem bírtuk tovább és után néztünk, hogy hosszú távon is gyászos-e a helyzet. Az Eurostat adatai alapján 2014-től vizsgálhatók az új lakóingatlanok építési költségének éves árindexe. Közel 10 évnyi, egészen pontosan 9 éves összesített áremelkedést tudtunk vizsgálni.

Az eredmény egészen lehangoló:

  • Magyarországon 137%-kal emelkedtek a lakóingatlanok építési költségei 2014 és 2023 között
  • A Visegrádi Országok (hazánk nélküli) átlaga mindössze 52%
  • Az EU országok átlaga 43%

Lakóingatlanok építési költségének változása (2014-2023 között)

Egész Európában egyetlen ország van, amelyik a magyar 137%-os költségnövekménynél nagyobb drágulást tud felmutatni: Törökország a drámaian rossz gazdasági hátterével.

A fentebb bemutatott költségemelkedés az országok saját devizájában értendő. Ez alapján rögtön rá is vágjuk ösztönösen, hogy akkor a forint árfolyam gyengülése lesz a ludas. És bizony nem: az EU országokhoz képest kimutatott közel 100%-nyi, a visegrádi országokhoz hasonlítva mért 85%-nyi többlet költség növekedésből „mindössze” 23%-ot magyarázhat a forint árfolyam gyengülése (ennyi volt ugyanis a 2014-es átlagos EUR/HUF árfolyam és a 2023-as átlag közötti differencia).

Hirdetés

Hirdetés

Türelem! 246 év alatt megújul a magyar lakásállomány

Az elszabaduló lakásépítési költségek jól érthetően nem segítik az új lakásépítéseket. A kulcsmutató ezen a területen a lakásállomány megújulása, ami egyet jelent az egy év alatt megépített új lakások és a meglévő lakások számának hányadosával, ami Magyarországon 2023-ban 0,41%. Mindez nem jelent mást, mint hogy a teljes lakásállomány 246 év alatt újul meg hazánkban. Az európai átlag ezzel szemben 112 év (vagy 0,89%).

A lakásállomány éves megújulása (%)

Az építkezések, új építésű lakások vásárlása kapcsán mindenképpen érdemes alaposan átnézni a szerződés tervezetet – legyen szó adásvételi szerződésről, kivitelezővel kötött megállapodásról -, illetve érdemes arra is felkészülni, hogyan is kezelhetünk nem várt szituációkat. Ilyenek lehetnek az utólag kiderülő rejtett hibák, a hibás teljesítések, a késések. Ezekre a problémákkal, kérdésekkel foglalkozunk legújabb ingyenes webinárunkon, amelyik június 12-én 18 órakor kezdődik. A részvétel ingyenes, de regisztráció szükséges. Kattints IDE vagy az alábbi képre és regisztrálj az űrlapon!

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés