Betöltés

Új év, új bankszámla!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-11

Tapasztalatból mondjuk, hogy a legtöbben olyan bankszámlát tartanak fent, aminél egészen biztosan lehet olcsóbbat találni. És ehhez még a bankolási szokásainkat sem kell megváltoztatni. Az év első bankszámla körképében bemutatjuk, miként fordulhat elő, hogy a legjobb bankszámláknál az első évben még a bank fizet nekünk. A megtakarítás havi alapon az átlaghoz képest 1500-2500 forint lehet, amiért megéri lehajolni szerintünk!

Nézd meg aktuális bankszámla akcióinkat, amivel vagy a bank fizet neked az első évben, vagy lenullázhatod a bankköltségeidet!

Van egy tippünk, hogy ha megkérdeznénk 10 embert, és arról faggatnánk őket, hogy mennyi pénzt fizetnek ki havonta a bankolásért, akkor mindössze 1-2 ember tudna jó választ adni a kérdésre. Pedig nagyon komoly összegek folynak ki a kezeink közül, a legtöbb esetben észrevétlenül.

A közelmúltban két cikkben is bemutattuk, hogy ha egy bankszámla kalkulátor alapján a fizetési szokásainknak leginkább megfelelő számlát választjuk, akkor több tízezer forintot spórolhatunk meg. Az egyik esetben éves alapon 28 ezret, míg a másik esetben 65 ezer forintot nyert meg az ügyfél a tanácsunkra hallgatva. Valószínűleg bőven abba a kategóriába esik ez az összeg, amiért lehajolnánk, mindenféle noszogatás nélkül is.

Persze mindenkinek a saját igényeihez mérten kell választania bankszámlát, ezt segítendő elkészítettük a 2018-as évben az első bankszámla körképünket. Kifejezetten arra fókuszáltunk, hogy a négy főbb ügyfélprofil (átlagos jövedelem, magas jövedelem, diákoknak, nyugdíjasoknak) szerinti legjobb ajánlatokat mutassuk be.

A kalkulátor azért jelent számodra is nagy segítséget, mert minden költséget tartalmaz, vagyis a havi számlavezetési díjon felül az utalások díját, az SMS-értesítés díját és például a bankkártya éves díját is. A sok költségtételből összességében jelentősebb cech is összejöhet, így korántsem mindegy, hogy maradsz a drága számládnál vagy éppen mersz váltani és tízezreket megfogni a bankon.

Mivel nagyon eltérő igényekkel fordulunk mi is a bankunkhoz, ezért mi is a kalkulátort 4 beállítási mód szerint futtattuk le. Logikus, hiszen nagyon eltérő pénzügyi- és bankszámla használati szokásaink vannak. Például van olyan, aki minden kártyás fizetésről SMS-t kér, még ha ezért nagyon sokat kell fizetni, de van olyan is, aki szinte alig használja a számláját és nem is igényli az SMS-eket.

Közel 70 különböző bankszámla terméket néztünk át a kalkulátor segítségével, vagyis bőven volt adat az összehasonlításhoz. Az adott kategóriában elérhető bankszámlák átlagos havi díja az első évben 1500 és 2500 forint között mozgott. A várakozások szerint átlagosan a diákoknak és a nyugdíjasoknak kevesebbet kell fizetniük, mint az átlagos és magas jövedelműeknek.

Ellenben óriási különbségek vannak a kategóriákon belül. Találtunk olyan bankszámlát, aminek a havi díja negatív (hamarosan erre is kitérünk) és volt olyan is, amiért ugyanolyan számlahasználati szokások mellett havi 10 ezer forintot kellett fizetni. De maradjunk csak a legjobb három számlánál és máris látható, hogy az átlaghoz képest 1552-2406 forintot spórolhatsz meg. ha jobban megnézed, nem olyan rossz, ha havonta egy mozijegy ára a zsebedben marad.

Azért is javasoljuk azt, hogy mindenképpen járj utána a havi bankolási költségeknek, mert az általunk követett számlák 28%-ánál az első éves bankszámlaköltség maradt csak 1000 forint alatt (500 alatt a számlák 15%-a volt). Ergo, az esetek nagyobb részében egészen biztosan olyan számlába ragadtál bele, ami drágának mondható.

Ígéretünkhöz híven elmondjuk, hogy miként jöhet ki a kalkulátorunkban, hogy a CIB Bank ECO számlája esetében az átlagos és magas jövedelem esetén is az első évben még a bank fizet nekünk. Nagyon egyszerűen azért, mert van most egy akció, miszerint a feltételek teljesülésekor a Bankmonitoron keresztül nyitott számlákra 5000 forint jóváírást ad a bank a nyitást követő hónapban.

Ezen felül arra is szükség van, hogy több banki díj is kedvezményes vagy éppen nulla legyen, és a hagyományos SMS-értesítést kiváltsuk a mobilalkalmazáson keresztüli értesítésre. A mai világban azonban ez utóbbi nem számít igazi megkötésnek, a mobilinternet jóvoltából szinte mindenki azonnal le tudja kérdezni a mobilbankon keresztül az egyenlegét.

A CIB Bankon kívül hagyományosan az élvonalban szokott végezni a Gránit Bank is. A Digitális Számlacsomagja azért is lehet az első évben a főbb jövedelemkategóriákban ingyenes, mert most olyan akció kapcsolódik a számlához, ami a feltételek teljesülésekor visszatérítést ad a számlatulajdonosnak. Ezzel pedig teljes egészében lenullázhatók a bankköltségek.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tények, amiket talán nem tudtál a bankkártyákról!

2018. 11. 14.

Kényelmes fizetési mód a bankkártya. Azonban vannak veszélyei is! Konkrét eshetőségeket mutatunk be, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a kártyás vásárlás. A bankkártyás vásárlást arra találták ki, hogy készpénz...

Közös tulajdonú bankszámlát keresel? Van rá megoldás!

2018. 10. 30.

Számlanyitáskor sok ügyfélben felmerül a kérdés: vajon nyithatok-e párommal közös bankszámlát? Erre a kérdésre a legtöbb banknál nemleges választ adnak, ugyanis ekkor az adott számlának kettő tulajdonosa lenne, melyet a...

Blogajánló

  • alapblog

    Mi a helyzet az ingatlanpiacon?

    Az Inforádióval és az MNB-vel közös, „Párbeszéd a gazdaságról” című műsorában beszélgetett Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank igazgatója és Balásy Zsolt a HOLD Alapkezelő...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.