Betöltés

Új év, új bankszámla!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-01-11

Tapasztalatból mondjuk, hogy a legtöbben olyan bankszámlát tartanak fent, aminél egészen biztosan lehet olcsóbbat találni. És ehhez még a bankolási szokásainkat sem kell megváltoztatni. Az év első bankszámla körképében bemutatjuk, miként fordulhat elő, hogy a legjobb bankszámláknál az első évben még a bank fizet nekünk. A megtakarítás havi alapon az átlaghoz képest 1500-2500 forint lehet, amiért megéri lehajolni szerintünk!

Nézd meg aktuális bankszámla akcióinkat, amivel vagy a bank fizet neked az első évben, vagy lenullázhatod a bankköltségeidet!

Van egy tippünk, hogy ha megkérdeznénk 10 embert, és arról faggatnánk őket, hogy mennyi pénzt fizetnek ki havonta a bankolásért, akkor mindössze 1-2 ember tudna jó választ adni a kérdésre. Pedig nagyon komoly összegek folynak ki a kezeink közül, a legtöbb esetben észrevétlenül.

A közelmúltban két cikkben is bemutattuk, hogy ha egy bankszámla kalkulátor alapján a fizetési szokásainknak leginkább megfelelő számlát választjuk, akkor több tízezer forintot spórolhatunk meg. Az egyik esetben éves alapon 28 ezret, míg a másik esetben 65 ezer forintot nyert meg az ügyfél a tanácsunkra hallgatva. Valószínűleg bőven abba a kategóriába esik ez az összeg, amiért lehajolnánk, mindenféle noszogatás nélkül is.

Persze mindenkinek a saját igényeihez mérten kell választania bankszámlát, ezt segítendő elkészítettük a 2018-as évben az első bankszámla körképünket. Kifejezetten arra fókuszáltunk, hogy a négy főbb ügyfélprofil (átlagos jövedelem, magas jövedelem, diákoknak, nyugdíjasoknak) szerinti legjobb ajánlatokat mutassuk be.

A kalkulátor azért jelent számodra is nagy segítséget, mert minden költséget tartalmaz, vagyis a havi számlavezetési díjon felül az utalások díját, az SMS-értesítés díját és például a bankkártya éves díját is. A sok költségtételből összességében jelentősebb cech is összejöhet, így korántsem mindegy, hogy maradsz a drága számládnál vagy éppen mersz váltani és tízezreket megfogni a bankon.

Mivel nagyon eltérő igényekkel fordulunk mi is a bankunkhoz, ezért mi is a kalkulátort 4 beállítási mód szerint futtattuk le. Logikus, hiszen nagyon eltérő pénzügyi- és bankszámla használati szokásaink vannak. Például van olyan, aki minden kártyás fizetésről SMS-t kér, még ha ezért nagyon sokat kell fizetni, de van olyan is, aki szinte alig használja a számláját és nem is igényli az SMS-eket.

Közel 70 különböző bankszámla terméket néztünk át a kalkulátor segítségével, vagyis bőven volt adat az összehasonlításhoz. Az adott kategóriában elérhető bankszámlák átlagos havi díja az első évben 1500 és 2500 forint között mozgott. A várakozások szerint átlagosan a diákoknak és a nyugdíjasoknak kevesebbet kell fizetniük, mint az átlagos és magas jövedelműeknek.

Ellenben óriási különbségek vannak a kategóriákon belül. Találtunk olyan bankszámlát, aminek a havi díja negatív (hamarosan erre is kitérünk) és volt olyan is, amiért ugyanolyan számlahasználati szokások mellett havi 10 ezer forintot kellett fizetni. De maradjunk csak a legjobb három számlánál és máris látható, hogy az átlaghoz képest 1552-2406 forintot spórolhatsz meg. ha jobban megnézed, nem olyan rossz, ha havonta egy mozijegy ára a zsebedben marad.

Azért is javasoljuk azt, hogy mindenképpen járj utána a havi bankolási költségeknek, mert az általunk követett számlák 28%-ánál az első éves bankszámlaköltség maradt csak 1000 forint alatt (500 alatt a számlák 15%-a volt). Ergo, az esetek nagyobb részében egészen biztosan olyan számlába ragadtál bele, ami drágának mondható.

Ígéretünkhöz híven elmondjuk, hogy miként jöhet ki a kalkulátorunkban, hogy a CIB Bank ECO számlája esetében az átlagos és magas jövedelem esetén is az első évben még a bank fizet nekünk. Nagyon egyszerűen azért, mert van most egy akció, miszerint a feltételek teljesülésekor a Bankmonitoron keresztül nyitott számlákra 5000 forint jóváírást ad a bank a nyitást követő hónapban.

Ezen felül arra is szükség van, hogy több banki díj is kedvezményes vagy éppen nulla legyen, és a hagyományos SMS-értesítést kiváltsuk a mobilalkalmazáson keresztüli értesítésre. A mai világban azonban ez utóbbi nem számít igazi megkötésnek, a mobilinternet jóvoltából szinte mindenki azonnal le tudja kérdezni a mobilbankon keresztül az egyenlegét.

A CIB Bankon kívül hagyományosan az élvonalban szokott végezni a Gránit Bank is. A Digitális Számlacsomagja azért is lehet az első évben a főbb jövedelemkategóriákban ingyenes, mert most olyan akció kapcsolódik a számlához, ami a feltételek teljesülésekor visszatérítést ad a számlatulajdonosnak. Ezzel pedig teljes egészében lenullázhatók a bankköltségek.

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Szakértői cikkek

Lakáshitel kisokos

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

hiteltanácsadás

Ma már nagyon egyszerű akár ingyenes bankszámlára váltani

2019. 04. 04.

Tudtad, hogy évente tízezreket spórolhatsz egy jó bankszámla kiválasztásával? Tudtad, hogy léteznek olyan ingyenes bankszámlák, amelyeknél egy sor tranzakciónak nincs díja? És azt tudtad, hogy nagyon egyszerű a bankváltás, ugyanis...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.