Új tevékenység, új üzletág, új cég, nehéz hitelfelvétel?

Új tevékenység, új üzletág, új cég, nehéz hitelfelvétel?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2018-04-12 Frissítve: 2021-10-08
 

Sok olyan jól működő vállalkozással találkozunk, ahol egy új tevékenység, új üzletág beindításához hitelt szeretnének igénybe venni. A nehézségek akkor jelentkeznek, ha az új tevékenység jogilag új cégben indul el. Ilyenkor akármilyen jól mutatnak a tervszámok, akármilyen alátámasztott a jövőbeli tevékenység nyereségessége – köszönhetően a meglévő vállalkozással alkotott szinergiának -, a hitelfelvétel mégis nehézségekbe ütközik. Mi ennek az oka, és mik az orvoslás lehetőségei?

Annak, hogy az új tevékenységet nem a meglévő cégünkben, hanem egy másik cégben szeretnénk elindítani, számos oka lehet:

  • eltérő tulajdonosi szerkezet – befektető bevonása az új üzletágba,
  • céggel együtt megvásárolható engedély – lásd a napelem kiserőművekhez  kapcsolódó KÁT engedélyek megszerzése (állam által támogatott átvételi ár mellett történő energia termelés),
  • a tevékenységek jól elkülöníthetősége.

Teljesen érthető dolog az is, ha az új tevékenység finanszírozását is elkülönítetten szeretnénk kezelni. Azaz a tulajdonosi hozzájárulások kiegészítéseként az induló céggel kívánunk hitelt felvenni az új üzletág beindításához (nem pedig a már meglévő, könnyen hitelezhető céggel), legyen szó akár a napi működést biztosító rövidtávú hitelről, akár egy szükséges berendezés megvételét lehetővé tevő hosszú távú beruházási hitelről.

Hirdetés

Hirdetés

Ha nincs múlt, nincs miből kiindulni sem

Az előnyök mellett azonban hátrányok is akadnak, hiszen a jogi értelemben vett új vállalkozások finanszírozása  mindig igen nehézkes.

Sok esetben két lezárt üzleti év, de legalább egy teljes lezárt üzleti év a feltétel ahhoz, hogy a bankok standard módon nyitottak legyenek a hitelezésre. Ennek az az oka, hogy a múltbéli pénzügyi teljesítmény alapján állapítják meg a cég/tevékenység – általuk feltételezett – jövőbeli profittermelő képességét, stabilitását, amiből következik, hogy az adott cég mekkora hitelt tud gond nélkül visszafizetni.

Hogyan lehet áthidalni a múlt hiányát?

Akár tetszik, akár nem, boldogulni a már bejáratott vállalkozásunkra alapozva, annak kezességvállalása mellett tudunk. Miért fontos az, hogy fel tudunk mutatni egy sikeresen működő vállalkozást, még akkor is, ha a tevékenysége merőben eltér?

  1. Alátámasztja a bankok számára, hogy a hiteligénylő társaság tulajdonosának van tapasztalata egy vállalkozás vezetésében, képes egy vállalkozást sikeresen működtetni.
  2. A tulajdonos elkötelezősét mutatja – sokszor a magánszemély tulajdonos készfizető kezességvállalása helyett is használják -, ezzel alátámasztva a bankoknak azt, hogy mennyire hisz az új projekt sikerességében (hiszen, ha valamilyen okból az új tevékenység nem tudná fizetni a hozzá kapcsolódó adósságszolgálatot, a meglévő tevékenység profitjából kell helyt állni a hitel visszafizetésénél),
  3. + külön előnyt jelenthet a meglévő és az új tevékenység közötti szinergia, például egy adott piacon jelenlévő tevékenységkör kiegészítése esetén.

Milyen cég alkalmas a kezességvállalásra?

A bankok számára egyértelműen az a preferált (és sokszor ténylegesen elvárt), ha a kezességet vállaló társaság profitja – saját hiteleinek visszafizetése mellett – fedezni tudja a hitelfelvevő cég éves adósságszolgálatát is.

Hüvelykujj szabály

Beruházási hitelek esetében érdemes úgy számolnunk, hogy a saját hitelek éves kamat és tőkefizetési kötelezettségeinek levonása után megmaradó profitunk legalább 1,3-szor fedezze az új hitel éves adósságszolgálatát.

Folyószámla hitelek esetében az árbevétel 20-25%-a lehet az együttes keretmaximum, amit a meglévő és az új cég számára együttesen biztosítanak.

A Bankmonitor vállalati hitel-kalkulátorának segítségével megnézheted, hogy működő vállalkozásod mekkora hitelösszeg felvételére alkalmas. A megkapott hitelnagyság egyenlő azzal a nagyágú hitellel, melyért biztosan kezességet tud vállalni egy induló cég hitele mögé is.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.

Létezik a csillagoknak olyan együttállása is, amikor a fenti szabályokat nem veszik olyan szigorúan, és elegendő „csupán” ha a kezességvállaló cég árbevétele meghalad egy bizonyos szintet (napelem erőművek finanszírozási igénye esetén ez az elvárt árbevétel szint 300 millió forint).

További lehetőségek

Természetesen léteznek kiegészítő biztosítékok is, melyek erősíthetik a hiteligénylő pozícióját, ha szükséges. Ilyen például az az eset, amikor a bank csak a kezes cég árbevételének összegével szemben támaszt elvárást.

Mik lehetnek ezek főként?

  • Ingatlan fedezet  –önmagában sosem helyettesíti a profit meglétét. Egy olykor szükséges, de önmagában nem elegendő biztosítéki eszköz például abban az esetben, ha a hiteligénylő társaság mögött álló már működő cég sem elég erős.
  • Garantiqa Hitelbiztosító kezességvállalása a gyakorlatban ez nem más, mint egy állami támogatás, hiszen az állam vállal kezességet a hitelünk mögé. Egy alacsonyabb értékű ingatlan fedezet kiegészítéseként, amikor az elvárt fedezeti összeget az ingatlan értéke nem éri el.

Ne felejtsük el!

A fenti matematika nem jelenti az, hogy az új cég által tervezett tevékenységnek önmagában is ki kell tudnia termelni a felvett hitel adósságszolgálatát! Ha ez előre láthatóan nem lesz biztosított, egészen más megközelítésből, az anyacég oldali hiteligénnyel lehet megoldani.

Hirdetés
Hirdetés