Újabb három kérdés-válasz a felújítási támogatással kapcsolatban!

Újabb három kérdés-válasz a felújítási támogatással kapcsolatban!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-20
 

Novák Katalin három kérdésre válaszolt az otthonfelújítási támogatással kapcsolatban. A Bankmonitor szakértői pedig hozzátették, hogy az adott élethelyzetben mire fontos még figyelnie a támogatást igénylő családoknak.

Az otthonfelújítási támogatás jelentős segítséget jelent a gyermeket nevelő családok számára, ugyanis a felújítási munka költségeinek felét, de legfeljebb 3 millió forintot utólag visszakaphatnak az államtól. A munkálatok megfinanszírozására – a támogatást utólag kaphatják meg – pedig bevezetésre került az úgynevezett támogatott otthonfelújítási hitel. A kölcsön összege legfeljebb 6 millió forint, a futamidő maximum 10 év, a kamat pedig a futamidő végéig fix 3%.

Igen nagy az érdeklődés a támogatás iránt, rengeteg kérdést tesznek fel a felújítást tervező családok. Ezek közül válaszolt most háromra Novák Katalin.

Hirdetés

Hirdetés

1. Kinek a nevére szólhat a számla?

Minden munkálatról, költségről számlát kell benyújtani a támogatás igényléséhez, az egyik kérdés pedig arra irányult, hogy kinek a nevére szólhatnak a számlák:

Kérdés: Házastársak esetén, amennyiben együttes az igénylésünk, megoldható-e, hogy az én és a férjem nevére is legyenek számlák kiállítva, vagy mindenképpen csak az egyikünket kell választani?

Válasz: Természetesen igen, a számla bármely igénylő nevére szólhat.

Bankmonitor szakértői összeszedték, mikor válnak a házas-, élettársak együttes igénylővé:

  • Egy helyen kell laknia a párnak. A lakcímkártya szerinti állandó lakcím számít ebből a szempontból. Fontos, hogy nem válik egy házaspár automatikusan együttes igénylővé. Akkor sem válik a pár minkét tagja igénylővé, ha egyiküknek csak a tartózkodási címe a kérdéses ingatlan.
  • Nem kell mindkét félnek tulajdonjoggal rendelkeznie. A rendelet alapján az igénylőknek és kiskorú gyermekeiknek legalább 50 százalékos tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük a felújítandó ingatlanban. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindkettőjüknek tulajdonrésszel kell rendelkezniük, például az is megfelelő, ha egyikük kizárólagos tulajdonosa a lakásnak. (Ettől függetlenül a pár együttes igénylőnek fog minősülni, ha az állandó lakcímük megegyezik.)
  • Ha most bejelentkezik a pár egyik tagja állandó lakcímmel oda, ahol a másik fél lakik, akkor már együttes igénylővé válnak. A felújítandó ingatlanban azonban az igénylőknek legalább egy éve bent kell lakniuk. Ha most jelentkezne oda be a pár egyik tagja, akkor egy év múlva válhatnak jogosulttá a felújítási támogatásra. (Az egy éves bentlakási szabály alól kivételt képezhet az az eset, ha a család éven belül vásárolta a lakást.)

2. Szólhat a kivitelező nevére anyagköltség számla?

Kérdés: Előfordulhat, hogy az anyagokat a megbízott kivitelező vásárolja meg. Ilyen esetben gond-e, hogy ezek a számlák a kivitelező nevére szólnak?

A konyhánkat szeretnénk felújítani és az a probléma merült fel, hogy az asztalos jelezte, hogy az anyagköltséget az ő nevére számlázzuk, ő ezek után kiállít egyébként egy számlát nekünk az anyagköltségről és a munkadíjról is. Kérdés az, hogy probléma-e, hogy az eredeti beszerzésnél az asztalos nevére állítottuk ki a számlákat?

Válasz: Nem probléma, fontos azonban, hogy az asztalos által – az igénylők nevére – kiállított számlán szerepeljen megfelelően az anyagköltség és a munkadíj. Kvázi tovább kell számlázni az anyagköltséget.

De miért is fontos, hogy legyen megfelelő anyagköltség számlája az igénylőknek? A Bankmonitor szakértői ezt a kérdést is megválaszolják: a támogatás összegének fele-fele arányban kell tartalmaznia anyagköltséget és munkadíjat. (Ez nem azt jelenti, hogy a teljes költségvetésnek is fele-fele arányban kell tartalmaznia a két költségelemet.) Ha például 1,5 millió forint anyagköltség mellé 4,5 millió forint munkadíj társul, akkor a maximális 3 millió forintot már megkaphatja az igénylő.

A fenti kérdés éppen ezért volt fontos, mert ha nem lenne anyagköltség számlája az igénylőnek, akkor nem kaphatna támogatást. Viszont az anyagköltség számlát kiállíthatja a megbízott kivitelező is, ebben az esetben azonban a számlán pontosan fel kell tüntetni ezeket a tételeket is.

3. Terasz bővítésére fordítható a támogatás?

Kérdés: Meglévő terasz bővítésére és korlát kiépítésére is fordítható a támogatás?

Szüleim meglévő teraszuk kibővítésére vennék fel a támogatást alapkiállással, kiépítéssel. A kérdésem, hogy van-e erre lehetőségük, és hogy ilyenkor a korlát beépítése is elszámolható-e?

Válasz: Igen, erre van lehetőség. A terasz kiépítésére fordítható a támogatás, amelybe a korlát kialakítása is beleszámít. A jogszabály alapján ugyanis a terasz, loggia, erkély, előtető építése is támogatott munkálatnak minősül.

Bankmonitor tipp: Emellett természetesen számos feltételt szükséges teljesíteni a támogatás igényléséhez. Jogosultságát bárki könnyedén ellenőrizheti a Bankmonitor felújítási támogatás kalkulátorával.

Bankmonitor
Mennyi család- és lakástámogatást kaphatsz 2023-ban?

  • CSOK támogatás
  • CSOK-hitel
  • ÁFA kedvezmény
  • Illetékmentesség
  • Babaváró hitel
Több millió forintot nyerhetsz a jó döntéssel!
Bankmonitor
Ft
Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetnek!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Ft
Ft
Sajnos nem vagy jogosult támogatás és Babaváró hitel igénybevételére!

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Szakértőink segítenek bármilyen kérdésedben!
Sajnos nem vagy jogosult támogatás igénybevételére.

A részleteket e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

  • Miért nem vagy most jogosult támogatásra?
  • Hogyan lehetnél jogosult?
  • Milyen egyéb finanszírozási lehetőségeid vannak?
Add meg elérhetőséged és elküldjük a lakástámogatások részleteit e-mailben.
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy kalkuláltál!
A részletes eredményeket megküldtük az e-mail címedre!
Ha nem találod az e-mailünket, nézd meg a levélszemét (spam) mappában is!
Hirdetés
Hirdetés