Betöltés
loading

Újépítésű lakás hitelből? Egy apró baki miatt sokkal több önerő kellhet!

Aki újépítésű ingatlan vásárlását tervezi, az most számos akcióval találkozhat, ahol esetenként 10 százalékot is engednek a lakások eredeti árából. Ráadásul a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás is magasabb újépítésű ingatlan vásárlásakor, három meglévő vagy vállalt gyermeknél például akár 10 millió forinttal is beszállhat az állam a vételárba. Van azonban számos olyan potenciális buktató, amire érdemes előre felkészülni, különösen akkor, ha csok-ot, csok-hitelt vagy lakáshitelt is felhasználnánk a vásárláshoz. Ezek közül mutatunk most egyet, amivel gyakran találkoznak a Bankmonitor szakértői.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amikor kulcsrakészen vásárolunk újépítésű ingatlant, akkor szinte minden szerződésben szerepel, hogy a fejlesztő milyen értékű meleg- és hidegburkolatokat, kapcsolókat és egyéb berendezéseket fog a vételárért cserében beépíteni. Az is előfordul, hogy az adásvételi szerződés szerint a kivitelező nem épít be konyhabútort, ezt plusz pénzért a vevőnek magának kell megrendelnie és beépíttetnie.

Ezek a kikötések azért vannak, mert a fejlesztőnek pontos költségekkel kell kalkulálnia, hiszen például egy konyhabútorok minősége és ára – gépekkel együtt akár 4-5 millió forintig is elmehet – annyira különböző lehet, hogy inkább rábízzák a vevőre, mennyit áldozna erre a célra. Hasonló a helyzet a burkolatokkal is, hiszen laminált padlót már 2500-3000 Ft körüli négyzetáron is lehet venni, míg más tízezer forintokat szán ugyanerre.

A problémát azonban nem is az igények és a lehetőségek közötti különbségek okozzák, hanem az, ha amikor a vevő először elfogadja a feltételeket, ám később meggondolja magát, és mégis drágább burkolatokat, kapcsolókat szeretne. Az árkülönbözet azonban nincs benne az adásvételi szerződésben, mint ahogy esetenként a konyhabútor sem, így a bank ezt nem is hitelezi meg.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ezeket a kiadásokat önerőből kell majd finanszírozni, ami ha nem lehetséges, bizony maradnak az olcsó burkolatok és eszközök. A konyhabútor már érdekesebb kérdés, különösen akkor, ha csok támogatás és csok-hitel is lesz az ingatlanhoz, itt ugyanis a folyósítás feltétele a használható konyha megléte. Az előbb említett plusz kiadások, amelyek összességében több millió forintra is rúghatnak, persze már jóval a használatba vételi engedély kiadása előtt jelentkezhetnek, hiszen a kivitelezésnek addigra be kell fejeződnie.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a beépített anyagok árkategóriáját előre ellenőrizzük, nézzük meg, hogy az adott áron milyen minőségre számíthatunk. Ha pedig ez nem felel meg az igényeinknek, akkor inkább már az elején írjunk magasabb árakat a szerződésbe, így a bank meghitelezheti ezt is. Ezen kívül fontos az is, hogy az önerőt illetően rendelkezzünk némi tartalékkal, hogy ha váratlan kiadással szembesülnénk, legyen azt lehetőségünk miből kifizetni.

Az önerő előteremtésében segíthet a Babaváró támogatás  – aminek az összege akár 10 millió Ft is lehet – és a csok támogatás, ami meglévő és vállalt gyermekek esetén újépítésű ingatlan vásárlásakor 10 millió Ft. Annyit azért tudni kell, hogy hitelezhetőség szempontjából a Babaváró összegének 25%-a hitelnek minősül, ami esetenként nehézséget okozhat. 

Az alábbi lakáshitel kalkulátorral megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, míg a Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátorral ellenőrizheted, hogy a jövedelmed és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke alapján mekkora hitelösszegre számíthatsz.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
  • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
  • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
hitel futamidőre
havi -tól, THM-től.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Budapesti ingatlanárak – elérkezett a fordulat?

A GKI felmérése alapján – mely több ingatannal foglalkozó cég és a lakosság várakozásait tükrözi – a budapesti átlagos ingatanárak nem fognak tovább emelkedni az elkövetkező 12 hónapban, ugyanakkor csökkenés...

Hogyan fektess ingatlanba 10 millió forintot?

10 millió forint sok pénz? Sajnos már nem, azok az idők elmúltak. Mégis nehéz összegyűjteni? Az nem vitás! De mit tegyél, ha már rendelkezésedre áll a pénz, és csak az...

Blogajánló
  • alapblog Továbbra is fényes maradhat az arany?

    The post Továbbra is fényes maradhat az arany? appeared first on alapblog.

  • KonyhaKontrolling A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?

    Ebben a bejegyzésben az egyes költségvetéstervező és költségkövetésre használt rendszereket szeretném sorba venni. Bemutatom az egyes módszerek előnyeit és hátrányait, majd bemutatom a saját fejlesztésű rendszerem is. A téma nem egyszerű, de igyekszem rövidre fogni. Ha nem olvastad el, hogy milyen egy jó költségkövetés, akkor kattints ide. Ne feledd like-olni a facebook oldalam, hogy ne Tovább olvasom "A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet?" → The post A költségkövetés rendszerei: Te mivel követed a pénzügyeidet? appeared first on KonyhaKontrolling.