loading

Újépítésű lakás hitelből? Egy apró baki miatt sokkal több önerő kellhet!

Aki újépítésű ingatlan vásárlását tervezi, az most számos akcióval találkozhat, ahol esetenként 10 százalékot is engednek a lakások eredeti árából. Ráadásul a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) támogatás is magasabb újépítésű ingatlan vásárlásakor, három meglévő vagy vállalt gyermeknél például akár 10 millió forinttal is beszállhat az állam a vételárba. Van azonban számos olyan potenciális buktató, amire érdemes előre felkészülni, különösen akkor, ha csok-ot, csok-hitelt vagy lakáshitelt is felhasználnánk a vásárláshoz. Ezek közül mutatunk most egyet, amivel gyakran találkoznak a Bankmonitor szakértői.

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakáshitel kalkulátorunk.

Amikor kulcsrakészen vásárolunk újépítésű ingatlant, akkor szinte minden szerződésben szerepel, hogy a fejlesztő milyen értékű meleg- és hidegburkolatokat, kapcsolókat és egyéb berendezéseket fog a vételárért cserében beépíteni. Az is előfordul, hogy az adásvételi szerződés szerint a kivitelező nem épít be konyhabútort, ezt plusz pénzért a vevőnek magának kell megrendelnie és beépíttetnie.

Ezek a kikötések azért vannak, mert a fejlesztőnek pontos költségekkel kell kalkulálnia, hiszen például egy konyhabútorok minősége és ára – gépekkel együtt akár 4-5 millió forintig is elmehet – annyira különböző lehet, hogy inkább rábízzák a vevőre, mennyit áldozna erre a célra. Hasonló a helyzet a burkolatokkal is, hiszen laminált padlót már 2500-3000 Ft körüli négyzetáron is lehet venni, míg más tízezer forintokat szán ugyanerre.

A problémát azonban nem is az igények és a lehetőségek közötti különbségek okozzák, hanem az, ha amikor a vevő először elfogadja a feltételeket, ám később meggondolja magát, és mégis drágább burkolatokat, kapcsolókat szeretne. Az árkülönbözet azonban nincs benne az adásvételi szerződésben, mint ahogy esetenként a konyhabútor sem, így a bank ezt nem is hitelezi meg.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy ezeket a kiadásokat önerőből kell majd finanszírozni, ami ha nem lehetséges, bizony maradnak az olcsó burkolatok és eszközök. A konyhabútor már érdekesebb kérdés, különösen akkor, ha csok támogatás és csok-hitel is lesz az ingatlanhoz, itt ugyanis a folyósítás feltétele a használható konyha megléte. Az előbb említett plusz kiadások, amelyek összességében több millió forintra is rúghatnak, persze már jóval a használatba vételi engedély kiadása előtt jelentkezhetnek, hiszen a kivitelezésnek addigra be kell fejeződnie.

Éppen ezért azt javasoljuk, hogy a beépített anyagok árkategóriáját előre ellenőrizzük, nézzük meg, hogy az adott áron milyen minőségre számíthatunk. Ha pedig ez nem felel meg az igényeinknek, akkor inkább már az elején írjunk magasabb árakat a szerződésbe, így a bank meghitelezheti ezt is. Ezen kívül fontos az is, hogy az önerőt illetően rendelkezzünk némi tartalékkal, hogy ha váratlan kiadással szembesülnénk, legyen azt lehetőségünk miből kifizetni.

Az önerő előteremtésében segíthet a Babaváró támogatás  – aminek az összege akár 10 millió Ft is lehet – és a csok támogatás, ami meglévő és vállalt gyermekek esetén újépítésű ingatlan vásárlásakor 10 millió Ft. Annyit azért tudni kell, hogy hitelezhetőség szempontjából a Babaváró összegének 25%-a hitelnek minősül, ami esetenként nehézséget okozhat. 

Az alábbi lakáshitel kalkulátorral megkeresheted a számodra elérhető legkedvezőbb lakáshitelt, míg a Mennyi lakáshitelt kaphatok? kalkulátorral ellenőrizheted, hogy a jövedelmed és a megvásárolni kívánt ingatlan értéke alapján mekkora hitelösszegre számíthatsz.

Lakáshitel kalkulátor
step-1
Milyen lakáshitelre van szükséged?
Ft
év
Add meg az adataidat!
Ft
Ft
Szerepelsz-e a KHR-ben?
X Ft hitel Y év futamidőre:
Kategóriánként a legolcsóbbak:

Havi törlesztő

THM
millió Ft hitel évre

Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el lakáshitel
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el
 • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
 • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
 • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult egyetlen lakáshitelre sem, mert:
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
 • Csökkentsd a felvenni kívánt hitelösszeget
 • Növeld a futamidőt
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken!
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi
Veled a kapcsolatot
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor
Kapcsolódó tartalmak
4 tipp a hatékony lakáseladáshoz

A lakáseladás nem kell feltétlenül, hogy kihívást jelentsen, ha tudjuk, hogy hogyan fogjunk hozzá. Ahhoz, hogy ingatlanunkat a lehető legrövidebb időn belül és a lehető legjobb áron adjuk el, nem...

10 tipp, ha lakásfelújításon töröd a fejed

Egy lakás vagy ház teljes felújítása jelentős költség és persze logisztikai bravúr, hiszen megfelelő szakemberek sokszor egy évre előre le vannak kötve, így összehangolni, hogy mind a megfelelő időben érjen...

Blogajánló
 • alapblog Volatilitás, a tőkepiacok új mozgatórugója

  A biztosítási piacok több évezredes történelme során a biztosítótársaságok folyamatosan kockázatot adtak el az ügyfeleiknek, mégsem hallunk nagyon olyan történetről, hogy egy biztosító tönkrement csupán...

 • KonyhaKontrolling Így (ne) gazdagodj meg az interneten!

  Már régóta érdekel az internetes pénzkeresés témaköre, ezért rengeteg időt töltöttem el ennek a piacnak a tanulmányozásával. Minél mélyebbre ástam, annál több fantasztikus lehetőséget találtam és annál többen akarták megtanítani az internetes gazdagság titkát. Ez a piac azért nagyon kényes, mert a gazdagság (és egészség) akármennyi pénzt megér. Tehát ha 10 milliót kérnek a biztos Tovább olvasom "Így (ne) gazdagodj...

 • Haszon.hu Végrehajtónak adta ki magát a börtönben ülő rabló, bejött

  Vádat emelt a Nyíregyházi Járási Ügyészség egy férfi ellen, aki elítéltként a börtönből telefonon zsarolt ki 19 embertől csaknem kétmillió forintot - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A jelenleg rablás miatt jogerős fegyházbüntetését töltő vádlottat 2017-ben és 2018-ban egy budapesti börtönben tartották fogva. A férfi több, ismeretlen módon megszerzett mobiltelefonnal véletlenszerűen, illetve a rabtársaitól kapott tippek alapján hívott fel embereket,...