Ütős válasz érkezett – A biztosítók sem tartják a legjobbnak a portékájukat

Ütős válasz érkezett – A biztosítók sem tartják a legjobbnak a portékájukat
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2017-03-23 Frissítve: 2021-08-06
 

A józan logika mentén jobbnak tartott befektetési lehetőség nem mindig kapja meg a neki járó figyelmet és helyezést a valóságban. Most viszont megtört a jég az önkéntes nyugdíjpénztárakkal, ugyanis egy konferencián a biztosítási szakma nagyobb része a nyugdíjbiztosítás helyett a pénztárakra szavazott. Nyitott kérdés ezt követően nem nagyon lehet.

Nem férhet kétség hozzá, hogy ha ma nyugdíjcélú megtakarítást akarunk indítani, akkor a legtöbbek igényeinek az önkéntes nyugdíjpénztár felel meg. Miért is mondjuk ezt? Mert: 1) kis összeggel elindítható 2) a befizetésekre 20%-os (maximum 150 ezer forintos) állami támogatás jár 3) a befektetéseket helyettünk kezelik és mindezt 4) alacsony, 1% alatti költséggel.

Akinek még kérdése lenne afelől, hogy melyik termék lehet számára a legjobb, annak találtunk egy nagyon érdekes és tanulságos ábrát. A Portfolio Biztosítás 2017 konferenciáján a biztosításszakma képviselőit megkérdezték többek között arról, hogy melyik nyugdíjcélú megtakarítást tartják a legjobbnak.

A válasz egyértelmű volt, a négy felsorolt lehetőség közül az önkéntes nyugdíjpénztár nyert a maga 37%-os arányával, míg a második helyen a vegyes nyugdíjbiztosítás végzett. A unit-linked életbiztosításokat megelőzte a rangsorban a nyugdíj-előtakarékossági számla.

A kommentárokból az derült ki, hogy a biztosítók –érthető módon – a több termék kombinációját tartják a non plus ultrának. Viszont, ha nincs havi több tízezer forintunk takarékoskodni, vagy csak egyszerűen egy termék mellett tennénk le a voksunkat, akkor a nyugdíjpénztárak a befutók.

Azért sem lehet az eredménnyel vitatkozni, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak díjterhelése töredéke a nyugdíjbiztosításokénak (3-5% helyett 1% alatti). Az viszont felettébb meglepő végeredmény, hogy a vegyes biztosításokat olyan sokan jelölték meg, hiszen a garantált kifizetést adó termék drágább még a befektetési egységhez kötött biztosításoknál is.

Ergo, ha a költségekre érzékenyek vagyunk, akkor a sorrend a következőképpen alakulna:

.1 nyugdíj-előtakarékossági számla

.2 önkéntes nyugdíjpénztár

.3 unit-linked életbiztosítás

.4 vegyes nyugdíjbiztosítás

A NYESZ előnyét viszont csak kevesen élvezhetik, hiszen ahhoz magas szintű pénzügyi ismeretek szükségesek. A befektetések kiválasztásánál senki sem lesz a segítségünkre, csak magunkra számíthatunk, így a befektetési kockázat is teljes egészében a miénk. Pontosan ezért a legtöbbek számára ez nem valós alternatíva.

Nézd meg, hogy ha már mától félretennél a nyugdíjra, akkor mekkora összegből gazdálkodhatsz, az állami támogatással együtt!

Kérd részletes
eredményeidet email-ben!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
Ft
Bankmonitor
0 Ft
ennyi pénzed lesz
mire nyugdíjba mész
A részletes eredményedet
e-mailben fogjuk elküldeni számodra!

Szeretnéd megtudni:
  • Hogyan lesz ennyi pénzed nyugdíjas éveidre?
  • Hogy melyik számodra a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ?
  • Illetve, hogy mennyi állami támogatást kaphatsz?
Bízd magad független szakértőinkre!
Hirdetés
Hirdetés