Vállalkozói hiteligénylés – ezeket a dokumentumokat készítsd elő

szerző: Bankmonitor.hu
2015. 09. 16.

Legyen szó bármilyen hiteligényről, biztos lehetsz benne, hogy a bankok tömérdek információt és azokat alátámasztó dokumentációt fognak bekérni cégedről, mielőtt döntést hoznak. A lista hosszú, érdemes előre tisztában lenni azzal, hogy mit is tartalmaz. Az sem árt, ha a dokumentációt előre ellenőrizzük, s ha szükséges rendezzük (gondolhatunk itt például egy elfelejtett jelzálogjog bejegyzésének törlésére, vagy akár egy pár ezer forintos rendezetlen NAV tartozásra).
Ha már a hiteligény benyújtásakor kész és rendezetett dokumentum csomaggal érkezel, napokat spórolhatsz a hiteligény elbírálásának folyamatán, emellett a „hibátlan” dokumentációval jó képet festhetsz cégedről, növelve ezzel céged hitelhez jutásának esélyét.
Mutatjuk a listát!

A bankok alapvetően arra kíváncsiak a hitelbírálat során, hogy mennyire lehetnek biztosak abban, hogy a cégünknek kölcsönadott pénzt vissza tudjuk fizetni. Ennek érdekében vizsgálják a cégünket a felsorolt dokumentumok segítségével:

 1. Mennyire eredményesen működtettük eddig a céget, milyen a likviditásunk, ez utalhat a cég piaci pozíciójára, a vezetők szakmai kompetenciájára, valamint előrevetíti cégünk jövőbeli eredményességét is. Ezért kérik be társaságunktól az utolsó két üzleti év beszámolóját, ami tartalmazza a cégünk vagyoni helyzetét tükröző mérleget és az éves jövedelemtermelésünket megmutató eredménykimutatást.
  Gyakran találkozunk negatív saját tőkével rendelkező társaságok hiteligényével. Ilyen társaságokat a bankok nem hiteleznek (arról nem is beszélve, hogy a tartós negatív tőke súlyos jogi következményekkel is jár). Rendezzük a helyzetet, s csak azután forduljunk hitelért a bankokhoz!
 2. A beszámoló mellett a lezárt év végi, valamint az évközi aktuális főkönyvi kivonatok a cég működésébe biztosítanak mélyebb rálátást.
 3. A korosított vevő és szállító analitika szintén cégünk működésének egy részét mutatja. Látható belőle, hogy mennyire megbízható vevői körrel rendelkezünk, időben teljesítik-e felénk tartozásukat. Emellett megmutatja, hogy mennyire koncentrált a vevő és szállító állományunk, van-e olyan nagyobb vevőnk, vagy szállítónk, akinek az esetleges szerződés felmondása, vagy „bedőlése” cégünk működését is veszélyeztetni tudja.
 4. Fontos szempont a vezetői hozzáállás és viselkedés, amit jól mutathat például az adók és egyéb kötelezettségek időben történő megfizetése. Az adótartozás mentességet igazoló okmányok – önkormányzati és NAV ’0-s’ igazolás -, többek között ezt is mutatják.
  Ha vannak esetleges rendezetlen tartozásaink mindenképp rendezzük előbb, s azután kérjük ki a már „tiszta” igazolásokat!
 5. Cégünk tulajdonosi szerkezete, arról ad információt, hogy ki (vagy kik) azok a magánszemélyek, aki felelősségre vonhatóak egy esetleges probléma esetén.
 6. A hiteligénylő cég és tulajdonosainak más társaságokban való többségi részesedése (50%-nál nagyobb) azért fontos információ a bankok számára, mert ezen kapcsolt vállalkozások esetleges problémás működése a vizsgált társaság életét is befolyásolhatja.
 7. Alapvető igény a fentiek mellett a hiteligénylő társasági szerződése és a működéséhez szükséges esetleges működési engedélyek bemutatása.
 8. Fedezetként felajánlható ingatlanunk tulajdoni lap másolata alapján bizonyosodik meg a bank arról, hogy a szóban forgó ingatlan per- és tehermentes.
 9. Beruházási hiteligény esetén minden olyan dokumentumot, mely a beruházás tárgyához tartozik Ingatlan vásárlás esetén például a tulajdoni lapot és sokszor már az adásvételi szerződés tervezetet is.
 10. Beruházási hiteligényed esetén, egy megalapozottan összeállított pénzügyi terv bemutatja a tervezett beruházás jövedelmezőségét és megtérülését, emellett segítséget nyújthat számodra abban is, hogy átlásd céged működését, feltérképezd a likviditás szempontjából kritikus időszakokat.
  Egy jól összeállított pénzügyi terv elkészítése hosszabb előkészítési időt igényelhet. Pánikra azonban semmi ok, korábbi írásunk  segítséget nyújthat abban, hogy hogyan fogj hozzá, lépésről-lépésre.

Amennyiben a fenti 10-es listán szereplő anyagot sikeresen összeállítottad, már készen is állsz céged hiteligényének elindítására!

A piaci kamatozású hitelek mellett még elérhető a Növekedési Hitelprogram fix 2,5%-os kedvezményes kamatozást biztosító hitele. Ha szeretnéd megnézni, hogy céged jogosult-e rá, használd alábbi formunkat:


Kaphat-e cégem 2,5%-os (NHP) hitelt?*

millió Ft
A vállalkozásod bevétele kevesebb, mint 15 milliárd Ft?
A vállalkozásod alkalmazottainak létszáma kevesebb, mint 250 fő?
A vállalkozásodban az állami, önkormányzati tulajdon aránya kevesebb, mint 25%?
*A 2004. évi XXXIV. törvény alapján a vállalkozás megfelel a KKV kritériumoknak.
Köztartozásmentes a vállalkozásod?
Legutolsó lezárt éve alapján nyereségesen működött-e a vállalkozásod?
Rendelkezel lejárt, késedelmesen fizetett hitel tartozással?
Add meg vállalkozásod 2017. évi adatait
millió Ft
millió Ft
millió Ft

Kérj ingyenes segítséget szakértőnktől!

Csányi Franciska vállalatfinanszírozási szakértő
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb! Mindenkinek válaszolunk.

Ismerjük és értjük a magyar bankok vállalati hitelezését (a legkisebbektől a legnagyobbakig). Velünk gyorsan megtudhatod, hogy melyik bankban, milyen feltételekkel, mennyi hitelhez juthatsz hozzá. Válaszd a céges hitel leggyorsabb útját, a Bankmonitort.

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Vállalati hitel vonatkozásában:

millió Ft
millió Ft
millió Ft
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

A Bankmonitor Csapata

Kapcsolódó tartalmak

Óvatosan a hitelekkel, nehogy ismét csapdába essünk!

2018. 06. 18.

Az ingatlanárak megemelkedése egyre többeket késztet hitelfelvételre, de nem mindegy, hogy miként járunk el. A legrosszabb forgatókönyv, ha gyorsan változó hitelt veszünk fel és túl sok időre. Elemzésünkben többek között...

Mutatjuk a matekot, amivel meglesz az önerő a lakásra

2018. 06. 01.

Sokan szeretnének lakást vásásrolni, de egyelőre nem tudják biztosítani a szükséges önerőt a hitelfelvételhez. Most megmutatjuk, hogy a lakástakarékkal miként kerülhet az ember közelebb az álmához. Nem könnyű a dolgunk...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.