Változnak az építési szabályok. Mit jelent ez, ha építési hitelt igényelnénk?

Változnak az építési szabályok. Mit jelent ez, ha építési hitelt igényelnénk?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-10-25
 

Jelenleg könnyebben tudunk építkezésbe kezdeni, mint korábban. Legalábbis egyszerűsödött az engedélyezési eljárás és a benyújtandó dokumentációk. Ennek feltétele, hogy egyszerű bejelentéssel induljon az építkezés és saját magunknak – lakhatási célra – építsünk házat. Miben lesz ettől egyszerűbb a dolgunk, és kihatással lehet ez a hiteligénylésünkre? Ennek jártunk utána.

Eddig is a magánszemélyek házépítésének jelentős része egyszerű bejelentéssel megkezdődhetett. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy nem kellett építési engedélyt kapni a hatóságtól, egy egyszerű eljárással bejelenthető volt az építési szándék – de természetesen a hatóság élhetett kifogással. Ráadásul a lakóház elkészültét követően sem kellett a klasszikus használatbavételi engedélyeztetés procedúráján végig menni. Októbertől ez a folyamat még egyszerűbbé válik, amennyiben saját lakhatásunk biztosítására építenénk házat magánszemélyként: erről elég lesy teljes bizonyító erejű okiratban nyilatkoznunk.

Hirdetés

Hirdetés

Miben egyszerűsödnek az építési szabályok?

A jövőben nem lesz kötelező elektronikus építési naplót vezetnünk, azaz nem kell ott folyamatosan feltölteni, nyilvántartani az elvégzett munkálatokat. Ettől még dönthetünk úgy, hogy készítünk elektronikus naplót, akkor viszont már az erre vonatkozó szabályokat végig be kell tartanunk.

Nem lesz kötelező építész tervezőt művezetőként megbíznunk, illetve tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítást kötnünk.

Amennyiben eltérnénk a kivitelezés során az engedélyetetéskor beadott dokumentumokban foglalttól, akkor azt nem szükséges előre bejelentenünk. Viszont a változtatásról szükséges dokumentáció, melyet a hatósághoz az építkezést követő engedélyeztetés során be kell nyújtani, vagyis utólagosan megvizsgálják miben is tétünk el a tervektől.

Mit jelenthet ez számunkra lakáshitel igénylésekor?

A megnövekedett anyagárak és építési költségek mellett sokaknak lakáshitelt is fel kell venniük az építkezés befejezéséhez. Jelenleg nem tudunk olyan bankról, amely az új szabályokat beépítette volna hitelezési folyamatába. Erre a közeljövőben nem is számítunk, ugyanis a változások növelhetik egy külső harmadik szereplő – jelen esetben a hitelező bank – kockázatát.

Az elektronikus naplóban lehet nyomon követni az egyes munkálatokat, a tervezői művezetőnek legalább 6 alkalommal a helyszínen kell megtekintenie a munkálatokat, amiről bejegyzést készít az elektronikus naplóban. Ez jobban átláthatóvá teszi egy bank számára a munkálatokat, illetve egyfajta minőségi garanciát is jelent a művezető személye.

Természetesen az is probléma lehet egy bank számára, ha a tervektől eltérő ingatlan készül el, hiszen a hitelt az eredeti dokumentumok alapján felépülő házra adná a pénzintézet. Egy esetleges változásról a hitelező biztos, hogy előre tudni szeretne.

Bankmonitor tipp: Amennyiben építkeznél és még nem tudod, hogy szükséged lesz-e hitelre a kivitelezés befejezéséhez, akkor mindenképpen a régi eljárás szerint indítsd el a hatóságok felé a folyamatot. Így később a bank biztos nem fogja a fent leírtak miatt megnehezíteni, esetleg elutasítani a kölcsönkérelmedet.

Fontos az eddigi gyakorlatnak megfelelő építkezés esetén is , hogy a megfelelő bankot válasszuk ki, a Bankmonitor Lakáshitel Kalkulátora alapján ugyanis akár több millió forinttal is eltérhet a teljes visszafizetendő összeg két hitelajánlat esetében.

Arról mindenképpen beszámolunk, ha a későbbiek során bármely bank az új folyamathoz igazodó építési hitelt vezetne be.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés