Betöltés

Vége a betétnek – Micsoda helyet találtunk a pénznek a matrac helyett!

szerző: Bankmonitor.hu
2017-08-23

Sokak számára még most is a legbiztonságosabb megtakarításnak a matrac számít, pedig ha tudnák, hogy mit vesztenek ezáltal. Az árak folyamatosan nőnek, ami azt jelenti, hogy például egy tavalyi 1000 forint ma már csak 980 forintot ér. Minél tovább hagyják parlagon heverni a megtakarítást, annál nagyobb a veszteség. Sokkal jobb megoldás, ha a bombabiztos lakossági állampapírt keresik, ami egy-két éves időtávon is 2-2,5 százalékos kamatot fizet. Lássuk, hogy miért is éri meg munkára fogni a pénzünket!

Bármennyire is próbálják visszaszorítani a készpénzhasználatot az országban (egyérintéses fizetés kártyával vagy mobillal például), a statisztikák azt mutatják, hogy azért fokozatosan mégiscsak nő a háztartások kezében lévő készpénz mennyisége. Ez több szempontból sem egészséges jelenség, például azért sem, mert nagy veszteség éri az embert, ha otthon a párnacihában tárolja a fölös megtakarítását.

A készpénz önmagában elengedhetetlen, de ha azt nem kamatoztatjuk, akkor gyorsan veszít az értékéből. Jelenleg az infláció éves alapon 2,1 százalék volt, vagyis az árak egy év alatt ennyivel nőttek. Másként megfogalmazva, a tavalyi 1000 forint mára már csak 980 forintot ér. Szinte láthatatlanul, de bő 20 forintot kivettek a zsebükből. 10 év várakozás után pedig már mindössze 812 forintot érne a pénzünk.

Pontosan ezért alakult ki, hogy azt a pénzt, amit nem költenek el azonnal az emberek, azt olyan helyen kamatoztatják, ahol legalább az inflációt (általános árszínvonal emelkedést) sikerül megkeresniük. Ezáltal ugyanis legalább a pénzük értéke nem veszít az értékéből, vagyis a növekvő árak mellett is meg tudják venni a kamatoztatott pénzükből ugyanazt a fogyasztói kosarat.

A fő probléma most azzal van, hogy a sokáig elégségesnek tűnő bankbetét már jócskán az inflációtól elmaradó hozamot tud csak biztosítani. A legtöbb esetben a nem akciós betétek 1 százalék alatt fizetnek, az átlag pedig inkább 0,5 százalék körül van. Ettől még nem kellene kétségbe esni, ugyanis van egy ugyanolyan biztonságos megtakarítási lehetőség, ez pedig nem más, mint a lakossági állampapír.

A legrövidebb, féléves kincstárjegy is már 1,5 százalékot fizet évesítve, míg ha 5 évre elköteleződik az ember, akkor az aktuális kamat 3,8 százalék, de a számítások szerint a növekvő infláció mellett a kamat utóbbi esetben könnyedén megközelítheti az 5 százalékot néhány év múlva. A 0,5 százaékos betéti kamathoz képest ez tízszeres különbség, miközben megkapja ugyanazt a biztonságot és garanciát.

A betéttel összehasonlítva az állampapír további előnye, hogy ha időközben szükség van a megtakarításra, akkor azt el lehet adni, és nem is vész el az időarányosan járó kamat. Attól függően, hogy milyen állampapírt választ, 0,5-1 százalékot von le idő előtti eladás esetén az államkincstár. Magyarul, ha néhány hónapig bent tartja a pénzét, akkor mindenképpen hozammal tud túladni rajta. De való igaz, hogy a legtöbbet akkor keresheti, ha a lejáratig megtartja a papírt.

A következő kalkulátorral megtalálhatja a legjobb állampapír befektetést!

Állampapír kalkulátor

step-1
Mennyi időre szeretnél befektetni?
Állampapírt a magyar államkincstártól:
 • Ingyenes számlanyitás és vezetés
 • Korlátlan garancia a pénzedre
 • Sorban állás nélkül

Éves hozam

Futamidő

Adataid megadása után az Államkincstár szakértője felhív

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szintén sokat nyom a latba, hogy az utalás tranzakciós díján kívül, amit mindenhol meg kell fizetni, más díjat nem számít fel a kincstár. Ilyen formában fel tudja venni a versenyt az állampapír a befektetési alapokkal is, mert ott bőven elképzelhető, hogy a magasabb hozamot elvinnék a számlavezetéssel és vétellel-eladással járó költségek.

Mindent egybevéve kijelenthetjük, hogy a lakossági állampapírok joggal tartanak számot ilyen nagy népszerűségre. Tagadhatatlanul, most ez az egyetlen megtakarítási forma, amivel felveheti a versenyt bárki az inflációval, miközben a másik oldalon nem kell extra kockázatot vállalnia. Az egy évre fizetett 2 százalék vagy a két évre fizetett 2,5 százalék bőven elegendő okot szolgáltat ahhoz, hogy ne otthon tartsuk a folyamatosan elértéktelenedő pénzünket.

Utána számolva nem kis összegről van szó, hiszen 1 millió forint befektetése esetén adózás előtt egy-két éves időtávon is évente 20-25 ezer forint folyik be az állampapírokból. Az otthon a matracban tartott pénz viszont csak veszteséget hoz, és arról még nem is beszéltünk, hogy mekkora kockázatnak tesszük ki magunkat. Egy rablás során vélhetően az első dolog, amit a betörők elvisznek, az a készpénz. Ne engedjük, hogy ez megtörténhessen, inkább fektessük be a pénzünket és biztosan nyertesen hagyjuk el pályát.

A legkeresettebb befektetés ma Magyarországon a lakossági állampapír, a Bankmonitor.hu Állampapír kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a hozzád illőt. Ingyenes szolgáltatásunkkal állunk a rendelkezésedre, bármilyen kérdésed is lenne, mi választ adunk és megkeressük a legolcsóbb szolgáltatót, biztosítjuk a legkényelmesebb szerződéskötést!

Szeretném igénybe venni a Bankmonitor segítségét Állampapír vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

9 Hozzászólás

 1. roccobaba

  A nagy disznóság ott van, hogy 05% jegybanki akapkamatnál létezhetnek 12-25%-os banki hitelkamatok. Összekéne vetni, hogy magasabb jegybanki alapkamatnál régebben, miért voltak a mainál jóval alacsonyabb banki kamatlabak! Mi történt, megnőtt a fiskális étvágy? Vagy uzsoraéhség pusztít?

 2. csaba

  Az a devizahitelezés óta szüntelen.

 3. nyugdijas

  Tetszik a roccobaba hozzászólása amit én is alátámasztok!!

  OTP Pénzintézetről!
  Egy ingatlan eladásából – legálisan átváltott – 10.000.- Eurót elhelyeztem lekötve a valutaszámlámon 2017.február hóban. Majd egy új ingatlan vásárlás miatt ezt az összeget
  átutaltam – 7 hónapig a kamata 0,45 EUró, az átutalás költsége pedig 13.000.-Ft-nak megfelelő Euró
  T E H Á T – 7 hónapig használták a pénzemet ezért én fizettem 13.000.-Ft-t
  Semmi mást nem kivánok kommentálni csak annyit hogy ez milyen aljas kizsákmányolt lehúzás?
  Valóban pusztit az uzsoraéhség!!

 4. Grünwald Éva

  Ettől hízik a fő uzsorás csányi, aztán tetszeleg, hogy támogatja az ősmigránsokat.

 5. Hetesi

  Jó kitalálás, hogy tegyük be a pénz a bankba.

 6. Tibor

  Az előző hozzászólóval egyetértek, és még kiegészíteném a cikket azzal, és talán a cikk felvetésére egyben a válasz is, hogy a betétekre amikor a kamattal növelt tőkénket a lejáratkor kivesszük kemény pénzkezelési díjat számítanak fel.
  Így nincs az a hozam sem amit a cikk említ. Ezért aztán sokkal jobb ha a tőkénkel mi magunk rendelkezünk, és egy jó üzlet esetén nem várunk arra, míg a banktól visszakapjuk. Sokszor a gyorsaság is számít. Valójában érthetetlen a pénzkezelés díja, ugyanis betét elhelyezésekor nekünk betéteseknek is pénzkezelési díj ellenében kellene átadnunk pénzünket, mert nekünk is merültek fel vele költségek. Pl. nagyobb összeg elhelyezése esetén vigyáznunk kell akár testőrökkel és fegyveres kísérettel is a pénzünkre!!! Ugyanis ezzel az indokkal von le a bank pénzkezelési díjat. Ezt úgy ahogy van törvény útján meg kellene
  szüntetni, ugyanis túlnyomó részt már virtuális a pénzforgalom a bankkártyás vásárlás gyakorlatának térnyerése miatt.

 7. TóthJani

  Hát igen 500 ezer forint 6 havi fix lekötésre 500 forintot fizet, a vásárlási hitel viszont 20-30%-ot kamatozik.
  De jól megszívatták a bankokat mert a havi 900 forint tranzakciós adót nekik kell fizetni.

 8. Kazainé Katika

  Az Eur0 betétekre ma nem fizetnek kamatot a bankok. Tehát nem Csányit kell becsmérelni. Nem mintha pont az én védelmemrre szorulna. Az OTP mára nagyon pozitív irányba változott. Pont ma ügyintéztem egy fiókban, és maximális segítséget kaptam. Tegnap egy Rafi bankban intéztem az eurós számlámat, és jól megbeszéltük az ügyintézővel, hogy ma csak azért van a bankban az euro, hogy ne legyen otthon, mert egy bank azért mégiscsak biztonságos.

 9. Sumák

  2 2,5% kamat? Az nulla. Kezelési költség bankköltség és máris mínuszba jövők ki!

Nem lehet hozzászólást írni.

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Rossz helyre tetted a pénzedet? Ki védhet meg?

2019. 01. 04.

Kis Hazánkban már sokszor előfordult, hogy a befektetők simliseknek és csalóknak adták a pénzüket. Mégis mit tehetsz, ha ez Veled is megtörténik? Ki mentheti meg a pénzedet? Mi jelenthet számodra...

dollár

Csökkent a tranzakciós illeték mértéke!

2019. 01. 03.

Az országgyűlés 2019 elejétől csökkentette a tranzakciós illeték mértékét. Mostantól a 20 ezer forint alatti átutalásokra a lakossági számlák esetén nem kell megfizetnünk a 0,3%-os tranzakciós illetéket. Ennek ellenére mégis...

Kamatemelés az állampapíroknál!

2019. 01. 02.

Az alacsony kamatok és az emelkedő infláció miatt a pénzed egy részéből érdemes magyar lakossági állampapírokat venned! Ezek közül is kiemelkedő jelentőségű a prémium magyar állampapír, amelynek kamatozása minden évben...

Blogajánló

 • alapblog

  A menetrendszerű Brexit-pofon

  Theresa May Brexit tervét ma valószínűleg leszavazza a parlament. Kérdés csak a hány vokssal, 166 fölötti szám az elmúlt évszázad legnagyobb parlamenti veresége volna egy...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.