Betöltés

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-10

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek felében hitelre is szükség van a jegybank adatai szerint. De mi van akkor, ha már idejekorán előtakarékoskodunk egy új lakásra? Egy lakástakarék megoldást tud jelenteni? Ennek jártunk most utána. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Lassan öt éve töretlen az ingatlanárak emelkedése, de még ez sem tudja az emberek kedvét szegni, a kedvező környezetben sokan akár még hitelből is vásárolnának. Van azonban egy másik csoport, aki előrelátó módon előtakarékoskodáshoz nyúlt és próbál a jövőben saját lakáshoz jutni. Számukra is szeretnék egy kis fogódzót adni a következőkben.

A számításainkhoz azt tettük fel, hogy lehetőségünk van két lakástakarék szerződést kötni, és az állami támogatás maximális kihasználása érdekében szerződésenként havi 20 ezer forintos befizetést vállalunk öt éven keresztül. Magyarul havonta 40 ezer forintot félreteszünk célzottan ingatlancélra.

Mivel a célunk az, hogy minél több pénzt tudjunk az ingatlanvételre fordítani, ezért a lakástakarék kalkulátorunkból azt az ajánlatot választottuk ki, ami a legmagasabb szerződéses összeget (befizetés+állami támogatás+kamat+hitel) adja. Öt éves időtávon ez jelenleg 8 millió forint, ami a következőképpen áll össze:

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy a lakástakarékkal mennyi gyűlhet össze a lakásra!

Lakástakarék kalkulátor

step-1
Állami támogatás
288 000 Ft-tól 720 000 Ft-ig
Ingatlanra fordítható
Összbefizetés:
Betéti kamat:
Állami támogatás:
Teljes megtakarítás
A kötés mellé jár egy Erzsébet utalvány, kizárólag a Bankmonitornál!

Most állami támogatással
gyűjthető össze lakás célra.

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Mivel ezt már tudjuk, már csak azt kell megnézni, hogy országosan milyen ingatlanárakkal találkozunk. Ehhez a Duna House Barométerének friss adatait vettük alapul. Mint látható az ábra alapján is, nagyon éles eltérés van a négyzetméterárak között. Az egyik véglet egy nyugat-magyarországi panel, amiért átlagosan 215 000 Ft-ot kérnek el. A másik véglet egy Budapest belvárosában fekvő használt téglalakás, aminek négyzetméterára 684 000 Ft volt.

Az új építésű lakások nem álltak rendelkezésre ilyen részletezettséggel, de aki már keresett a magyar ingatlanpiacon új építésű ingatlanokból, az tudja, hogy a táblázatban feltüntetett értékekhez akár egy kétszeres szorzót is rá lehet tenni. Különösen vidéken érvényes ez a megállapítás, de Budapesten is lassan 700 ezerről kezdődnek az új építésű lakások egy négyzetméterre eső árai, plafon pedig a csillagos ég (=akár kétmilliónál is magasabb négyzetméterár).

Az átlagos lakásár olyan szempontból becsapós lehet, hogy nem egy fix négyzetméteres lakással számoltunk, hanem a barométerben szereplő átlagos értékekkel. Csak összehasonlításul, a nyugat-magyarországi panelek átlagos mérte 55 négyzetméter volt, míg a Budapest belvárosában lévő használt tégla lakásoké 63 négyzetméter.

Szándékosan olyan sorrendbe rendeztük a különféle lokációkon elérhető lakásokat, hogy azok a leginkább kigazdálkodhatók legyenek az 5 éves lakástakarékból. Mindezek alapján a legnagyobb részt (67%-ot) egy nyugat-magyarországi ingatlan esetében van remény összegyűjteni. A legkisebb arányban (19%-ban) egy budapesti lakásra ára gyűlik össze, de ez érthető annak fényében, hogy mennyire magasak az ingatlanárak itt.

Bizonyítható mindezek alapján is, hogy nem lehetetlen vállalkozás egy saját lakás megvásárlása. Aki pedig most indít szerződést és kivárja az 5 évet, az valószínűleg már egy újabb lakáspiaci korrekción túl fog vásárolni. A lakáspiacon ugyanolyan ciklusok vannak, mint a gazdaságban és a következő 2-3 év után a szakértők egy visszaesésre figyelmeztetnek.

Magyarország összes lakástakarék ajánlatát azonnal összehasonlíthatod a Lakástakarék kalkulátorunkkal. De itt nem állunk meg: Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors, munkaidőn kívüli ügyintézés és szerződéskötés. Egyedi kedvezmények, melyek csak a Bankmonitornál érhetőek el.

Szeretném igénybe venni
a Bankmonitor segítségét Lakástakarék vonatkozásában:

A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
A Bankmonitor.hu munkatársa rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot, a minél egyszerűbb ügyintézés érdekében!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Lakástakarék: mire figyeljünk a számlanyitásnál?

2018. 09. 20.

A lakástakarék egy jó lehetőség, ha lakáscélra szeretnénk pénzt gyűjteni. Azonban akkor, ha szeretnénk vele a lehető legmagasabb betéti hozamot (EBKM) elérni, már a rövidebb futamidő és a nyitási akciók,...

Megvalósítjuk a lakáscélodat!

2018. 09. 14.

A lakáscél megvalósításához elengedhetetlen az önerő megléte. Ennek összegyűjtése sok esetben nem kis feladat. Két konkrét élethelyzetben, két teljesen különböző példán keresztül mutatjuk be, hogy a lakáshitelek felvételéhez hogyan gyűjtheted...

Blogajánló

  • alapblog

    Pénz beszél

    A Sargentini-jelentés lényege Magyarország számára nem a 7-es cikkely szerinti eljárás elindítása, hanem a pénzcsapok potenciális elzárása. A 7-es cikkelyhez kapcsolódó eljárás valószínűleg egyébként is...

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.