Betöltés

Vidéken többet ér a pénzünk, hát még a lakástakarékunk

szerző: Bankmonitor.hu
2018-07-10

Az ingatlanárak országszerte jelentős emelkedésen vannak túl, az ingatlanok iránti vásárlói éhség viszont ettől még nem múlt el. Ellenben egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, hogy saját megtakarításból vásároljanak, az esetek felében hitelre is szükség van a jegybank adatai szerint. De mi van akkor, ha már idejekorán előtakarékoskodunk egy új lakásra? Egy lakástakarék megoldást tud jelenteni? Ennek jártunk most utána. 

A Bankmonitor.hu ingyenes szolgáltatásokat nyújtó weboldal: több, mint 30 bank és pénzügyi szolgáltató több ezer termékének objektív összehasonlítása, szakértői írások a jó és megalapozott pénzügyi döntésekért. Tájékoztatáson túl konkrét támogatást is nyújtunk a kiválasztott banki termék szerződésének megkötésében. Jelen írásunkhoz hasznos kiegészítést adhat számodra a lakástakarék kalkulátorunk.

Lassan öt éve töretlen az ingatlanárak emelkedése, de még ez sem tudja az emberek kedvét szegni, a kedvező környezetben sokan akár még hitelből is vásárolnának. Van azonban egy másik csoport, aki előrelátó módon előtakarékoskodáshoz nyúlt és próbál a jövőben saját lakáshoz jutni. Számukra is szeretnék egy kis fogódzót adni a következőkben.

A számításainkhoz azt tettük fel, hogy lehetőségünk van két lakástakarék szerződést kötni, és az állami támogatás maximális kihasználása érdekében szerződésenként havi 20 ezer forintos befizetést vállalunk öt éven keresztül. Magyarul havonta 40 ezer forintot félreteszünk célzottan ingatlancélra.

Mivel a célunk az, hogy minél több pénzt tudjunk az ingatlanvételre fordítani, ezért a lakástakarék kalkulátorunkból azt az ajánlatot választottuk ki, ami a legmagasabb szerződéses összeget (befizetés+állami támogatás+kamat+hitel) adja. Öt éves időtávon ez jelenleg 8 millió forint, ami a következőképpen áll össze:

Nézd meg a következő kalkulátorral, hogy a lakástakarékkal mennyi gyűlhet össze a lakásra!

Lakástakarék kalkulátor

Figyelem! A lakástakarék törvénymódosítás következtében nem tudunk több lakástakarék érdeklődést fogadni!
Bankmonitor

Mivel ezt már tudjuk, már csak azt kell megnézni, hogy országosan milyen ingatlanárakkal találkozunk. Ehhez a Duna House Barométerének friss adatait vettük alapul. Mint látható az ábra alapján is, nagyon éles eltérés van a négyzetméterárak között. Az egyik véglet egy nyugat-magyarországi panel, amiért átlagosan 215 000 Ft-ot kérnek el. A másik véglet egy Budapest belvárosában fekvő használt téglalakás, aminek négyzetméterára 684 000 Ft volt.

Az új építésű lakások nem álltak rendelkezésre ilyen részletezettséggel, de aki már keresett a magyar ingatlanpiacon új építésű ingatlanokból, az tudja, hogy a táblázatban feltüntetett értékekhez akár egy kétszeres szorzót is rá lehet tenni. Különösen vidéken érvényes ez a megállapítás, de Budapesten is lassan 700 ezerről kezdődnek az új építésű lakások egy négyzetméterre eső árai, plafon pedig a csillagos ég (=akár kétmilliónál is magasabb négyzetméterár).

Az átlagos lakásár olyan szempontból becsapós lehet, hogy nem egy fix négyzetméteres lakással számoltunk, hanem a barométerben szereplő átlagos értékekkel. Csak összehasonlításul, a nyugat-magyarországi panelek átlagos mérte 55 négyzetméter volt, míg a Budapest belvárosában lévő használt tégla lakásoké 63 négyzetméter.

Szándékosan olyan sorrendbe rendeztük a különféle lokációkon elérhető lakásokat, hogy azok a leginkább kigazdálkodhatók legyenek az 5 éves lakástakarékból. Mindezek alapján a legnagyobb részt (67%-ot) egy nyugat-magyarországi ingatlan esetében van remény összegyűjteni. A legkisebb arányban (19%-ban) egy budapesti lakásra ára gyűlik össze, de ez érthető annak fényében, hogy mennyire magasak az ingatlanárak itt.

Bizonyítható mindezek alapján is, hogy nem lehetetlen vállalkozás egy saját lakás megvásárlása. Aki pedig most indít szerződést és kivárja az 5 évet, az valószínűleg már egy újabb lakáspiaci korrekción túl fog vásárolni. A lakáspiacon ugyanolyan ciklusok vannak, mint a gazdaságban és a következő 2-3 év után a szakértők egy visszaesésre figyelmeztetnek.

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

MINDEN
SZOMBATON
12:10


Eddigi adások

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Elsősegély tippek lakástakarék mellé!

2019. 02. 20.

2018. október 16. után még fontosabb szerződés szerint fizetned a lakástakarék megtakarításodat, ugyanis nem kell sok hozzá, hogy részben vagy egészben elvesszen az állami támogatás. Pedig kár volna érte! A...

Új lakástakarékok: miben különbözik a Fundamenta és az OTP?

2019. 02. 18.

2018 októberében villámcsapásként érkezett a hír, hogy a kormány megszünteti az újonnan megnyitandó lakástakarékok állami támogatását. Az érintetteknek megoldást kellett találniuk az előállt helyzetre, ezért újabb konstrukciókat kezdtek kidolgozni. Mára...

Nagy emelkedést várnak 2019-ben az S&P 500-tól! Lehetetlen?

2019. 01. 26.

Mit várnak az amerikai részvénypiactól 2019-re, akik előrejelzéseket készítenek az indexek várható alakulásáról? Gondolnád, hogy sokan arra voksolnak, hogy kétszámjegyű százalékos növekedés fog bekövetkezni? Pedig nagyon sok elemző egyetért abban,...

pénzügyi megtakarítás

A havonta félretett pénzedet ide is teheted

2019. 01. 25.

Rendszeresen tudsz pénzt félretenni? Szeretnéd, ha nemcsak megőrizné értékét, hanem még hozamot is elérnél rajta? Vettél már korábban befektetési alapokat, de azt nem tudtad, hogy előre megadott vételi megbízással havonta...

Blogajánló

  • Lakásfókusz

    Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

    A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.