Betöltés

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-20

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek. Amit most látunk, hogy nehéz évek előtt állunk, azonban két ok miatt sem kell aggodalomba esni. Az egyik a gyakorlati tapasztalat, míg a másik az állami adó-visszatérítés. Lássuk részletesebben a magyarázatunkat!

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A napokban készítettünk egy összesítést az önkéntes nyugdíjpénztárakról és abból az derült ki, hogy az év első fele a befektetések botladozása miatt nem sikerült jól a legnagyobb pénztáraknak. Nem a pénztárak hibájából, egyszerűen a nemzetközi és hazai befektetési környezet is annyira elromlott, hogy nem volt menekvés előle.

Egyelőre nem kell farkast kiáltani, azonban több pénztártagban is felmerülhet a kérdés, hogy van-e ok az aggodalomra. A rövid válaszunk erre az, hogy a következő évek nehezek lesznek, de mivel nem egy-két évre fektet be az ember egy pénztárba, hanem évtizedekre, ezért nincs ok az aggodalomra.

Természetesen érdemes figyelemmel követni a portfóliónk alakulását, viszont a rövid távú (fél-egy éves) teljesítményből nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni. A helyén kell kezelni az eseményeket és elfogadni, hogy a korábbi évekre jellemző magas hozamot (és reálhozamot is egyben) azért lehetett elérni, mert kockázatot vállaltak a pénztártagok.

Ami most igazán érdekes, hogy onnan érkezett az első csapás, ahonnan a laikusok a legkevésbé számítottak. Pedig egy ideje már mi is sokat írtunk arról, hogy a magyar kötvénypiac is nagyon túlértékelt lett, a hozamok historikus mélypontra estek. Ennek meg kell fordulnia, és az a fajta folyamat 2018 elején el is indult. Ennek egyenes következménye volt, hogy a hazai kötvényeket szép számmal tartó pénztárak az árfolyamesést megszenvedték.

Az alábbi ábrán is kiválóan megmutatkozik, hogy miről is volt szó. A magyar kötvényhozamok jelentősen (1-1,5%-kal) megemelkedtek, ami átmenetileg veszteséget okozott a kötvényportfólióban. Ezért eshetett meg, hogy az alacsony kockázatú, klasszikus portfólió az egyik legnagyobb pénztárnál is több ütemben június közepére 1,5%-os mínuszt hozott össze.

Mivel a kiegyensúlyozott és a növekedési portfóliókban is megtalálhatók különböző arányban magyar kötvények, itt is gyengébb eredményezőséggel találkoztunk. De összességében az ábra alapján sincs még világvége hangulat.

Nagy tragédia azért sem történt, mert a kötvényeknél a legtöbbször a befektetők ilyen esésekre nem reagálnak eladásokkal, inkább tartják a pozíciót. A rossz széria ugyanis csak átmeneti, aki évekkel ezelőtt vásárolt magyar kötvényt, és megtartja azt lejáratig, akkor a vásárláskori hozamot fogja rajta realizálni. Átmenetileg lehetnek döccenők, de az összképen ez nem fog változtatni.

Ami megerősíti a cikk elején tett kijelentésünket, vagyis azt, hogy nehéz évek következnek, az az, hogy a kötvények mellett a részvényeknél is borús fellegek gyülekeznek. Nemcsak a fejlett piacokon, hanem a feltörekvőkön is, ahová Magyarország is tartozik. Ne feledjük, hogy magyar és régiós részvényekből valószínűleg nagyobb arányban tartanak a pénztárak, így bekövetkezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a kötvények és részvények egyszerre esnek.

A feltüntetett portfólió árfolyamai szerint csak annyi történt, hogy az év első hónapjában összeszedett nagyobb nyerőt adták vissza a portfóliók. Nincs üveggömbünk, ezért nem tudjuk, hogy milyen hosszan és milyen mértékében érződnek a negatív hatások a portfóliókon, de két magyarázatunk is van arra, hogy miért nem éri meg az idegeskedés.

Az egyik az, hogy át kell nézni az 1-2 éves rosszabb teljesítményeken és hosszabb távra kell fókuszálni. A visszatekintő hozamok nagyon jók, azonban ehhez képest kisebb teljesítményre számíthatunk előretekintve. A másik érv a nyugalom mellett az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket az állam adó-visszatérítés formájában támogatja, méghozzá 20%-kal (éves keret 150 ezer Ft).

Utóbbi tényező kulcsfontosságú, ezáltal még akkor is „pozitívban” tudunk zárni, amikor esetleg rosszul megy a befektetések szénája. Ez a hatás most fel fog értékelődni, hiszen esésekkel tarkított időszak következik, ha lehet hinni az elemzőknek. De ne aggódjunk, hosszú távon a tapasztalat szerint emelkedés következik. Egy kockázatosabb portfóliónál ráadásul jócskán infláció felett.

Nézd meg kalkulátorunkkal, és megtetted az első lépést az időskori jövedelembiztonságod megteremtése érdekében!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.

Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!

 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat.
Köszönjük, hogy megadtad adataidat!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Bankmonitor

Szólj hozzá te is

A Bankmonitor szakértői törekednek a fórumban felmerülő kérdésekre maximálisan pontos választ adni. Ennek következtében ha egy kérdés megválaszolásához pénzügyi területen kívüli (pl. mélyebb jogi) ismeretek is szükségesek, nem minden esetben tudjuk rövid időn belül vállalni a válaszadást. Köszönjük a megértést!

Az email címet nem tesszük közzé.


Szakértői cikkek

Személyi kölcsön tudnivalók

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Tedd, amiket mondunk, és lesz nyugdíjad

2018. 08. 24.

Sokan nem is gondolnak arra, hogy az állami nyugdíj évtizedek alatt egyre kevesebb lehet. Vannak megoldások, melyekkel az állam szeretné ösztönözni a nyugdíjcélra történő megtakarítást. Az ilyen lehetőségek kiaknázásával visszakaphatjuk...

Az utóbbi 10 évben legtöbbet hozó befektetési alapok

2018. 08. 17.

Ami a befektetéseket illeti, fordulatos 10 év áll mögöttünk. 2008-ban kezdődött a válság, majd egy hatalmas emelkedés következett. Épp ideje megvizsgálnunk, hogy a magyar befektetési alapok hogyan teljesítettek ebben a...

Hogyan teljesítettek az ingatlanalapok a száguldó piacon?

2018. 08. 03.

A lakáspiacon hatalmas árnövekedés volt az elmúlt években. Az emberek kevés információval a birtokukban, elkezdték venni az ingatlanbefektetési jegyeket, mit sem sejtve arról, hogy ezek többségében nem lakóingatlanok, hanem kereskedelmi...

A szakértők nyugdíjmegoldása: nyugdíj-előtakarékossági számla

2018. 07. 20.

Egy értékpapírszámla, amihez 20%-os adójóváírás tartozik. Ráadásul bizonyos körülmények között az állam ingyenesé teszi a rajta történő befektetések vásárlását, de még a számlavezetési díját is maximalizálja. Ez a nyugdíj-előtakarékossági számla...

Blogajánló

 • alapblog

  Az emberek vagy a számok fontosabbak?

  Mi hajtja a növekedést? A világ gazdaságainak teljesítménymérésére közkedvelt mutatószám az egy főre jutó GDP. A számításoknál az összehasonlíthatóság és pontosság miatt több változatot is...

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.