Betöltés

Vihar ide, vihar oda, a nyugdíjpénz jó helyen van!

szerző: Bankmonitor.hu
2018-06-20

Az év első fele alapján az önkéntes nyugdíjpénztárak hozamai nem lesznek olyan kiválóak, mint az utóbbi években. Ennek oka, hogy a kötvények és a részvények felett is borús fellegek gyülekeznek. Amit most látunk, hogy nehéz évek előtt állunk, azonban két ok miatt sem kell aggodalomba esni. Az egyik a gyakorlati tapasztalat, míg a másik az állami adó-visszatérítés. Lássuk részletesebben a magyarázatunkat!

Használd nyugdíj-megtakarítás kalkulátorunk, és megtudhatod, mennyivel egészítheted ki a nyugdíjad!

A napokban készítettünk egy összesítést az önkéntes nyugdíjpénztárakról és abból az derült ki, hogy az év első fele a befektetések botladozása miatt nem sikerült jól a legnagyobb pénztáraknak. Nem a pénztárak hibájából, egyszerűen a nemzetközi és hazai befektetési környezet is annyira elromlott, hogy nem volt menekvés előle.

Egyelőre nem kell farkast kiáltani, azonban több pénztártagban is felmerülhet a kérdés, hogy van-e ok az aggodalomra. A rövid válaszunk erre az, hogy a következő évek nehezek lesznek, de mivel nem egy-két évre fektet be az ember egy pénztárba, hanem évtizedekre, ezért nincs ok az aggodalomra.

Természetesen érdemes figyelemmel követni a portfóliónk alakulását, viszont a rövid távú (fél-egy éves) teljesítményből nem érdemes hosszú távú következtetéseket levonni. A helyén kell kezelni az eseményeket és elfogadni, hogy a korábbi évekre jellemző magas hozamot (és reálhozamot is egyben) azért lehetett elérni, mert kockázatot vállaltak a pénztártagok.

Ami most igazán érdekes, hogy onnan érkezett az első csapás, ahonnan a laikusok a legkevésbé számítottak. Pedig egy ideje már mi is sokat írtunk arról, hogy a magyar kötvénypiac is nagyon túlértékelt lett, a hozamok historikus mélypontra estek. Ennek meg kell fordulnia, és az a fajta folyamat 2018 elején el is indult. Ennek egyenes következménye volt, hogy a hazai kötvényeket szép számmal tartó pénztárak az árfolyamesést megszenvedték.

Az alábbi ábrán is kiválóan megmutatkozik, hogy miről is volt szó. A magyar kötvényhozamok jelentősen (1-1,5%-kal) megemelkedtek, ami átmenetileg veszteséget okozott a kötvényportfólióban. Ezért eshetett meg, hogy az alacsony kockázatú, klasszikus portfólió az egyik legnagyobb pénztárnál is több ütemben június közepére 1,5%-os mínuszt hozott össze.

Mivel a kiegyensúlyozott és a növekedési portfóliókban is megtalálhatók különböző arányban magyar kötvények, itt is gyengébb eredményezőséggel találkoztunk. De összességében az ábra alapján sincs még világvége hangulat.

Nagy tragédia azért sem történt, mert a kötvényeknél a legtöbbször a befektetők ilyen esésekre nem reagálnak eladásokkal, inkább tartják a pozíciót. A rossz széria ugyanis csak átmeneti, aki évekkel ezelőtt vásárolt magyar kötvényt, és megtartja azt lejáratig, akkor a vásárláskori hozamot fogja rajta realizálni. Átmenetileg lehetnek döccenők, de az összképen ez nem fog változtatni.

Ami megerősíti a cikk elején tett kijelentésünket, vagyis azt, hogy nehéz évek következnek, az az, hogy a kötvények mellett a részvényeknél is borús fellegek gyülekeznek. Nemcsak a fejlett piacokon, hanem a feltörekvőkön is, ahová Magyarország is tartozik. Ne feledjük, hogy magyar és régiós részvényekből valószínűleg nagyobb arányban tartanak a pénztárak, így bekövetkezhet egy olyan forgatókönyv, hogy a kötvények és részvények egyszerre esnek.

A feltüntetett portfólió árfolyamai szerint csak annyi történt, hogy az év első hónapjában összeszedett nagyobb nyerőt adták vissza a portfóliók. Nincs üveggömbünk, ezért nem tudjuk, hogy milyen hosszan és milyen mértékében érződnek a negatív hatások a portfóliókon, de két magyarázatunk is van arra, hogy miért nem éri meg az idegeskedés.

Az egyik az, hogy át kell nézni az 1-2 éves rosszabb teljesítményeken és hosszabb távra kell fókuszálni. A visszatekintő hozamok nagyon jók, azonban ehhez képest kisebb teljesítményre számíthatunk előretekintve. A másik érv a nyugalom mellett az, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseket az állam adó-visszatérítés formájában támogatja, méghozzá 20%-kal (éves keret 150 ezer Ft).

Utóbbi tényező kulcsfontosságú, ezáltal még akkor is „pozitívban” tudunk zárni, amikor esetleg rosszul megy a befektetések szénája. Ez a hatás most fel fog értékelődni, hiszen esésekkel tarkított időszak következik, ha lehet hinni az elemzőknek. De ne aggódjunk, hosszú távon a tapasztalat szerint emelkedés következik. Egy kockázatosabb portfóliónál ráadásul jócskán infláció felett.

Nézd meg kalkulátorunkkal, és megtetted az első lépést az időskori jövedelembiztonságod megteremtése érdekében!

Nyugdíj-megtakarítás kalkulátor

Mennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész?
 • 20%-os (max. 150 ezer Ft-os) adóvisszatérítés
 • 10 éves átlaghozam a múltban 6,5%,
  (reálhozam 2,7%)!
 • Alacsony (átlagban 1% alatti) költség mellett
A pontosabb kalkuláció érdekében kérjük válaszolj a következő kérdésre:
Rendelkezel vésztartalékkal?
Bejelentett alkalmazottként (is) dolgozol?
Ennyi pénzed lesz mire nyugdíjba mész
A nyugdíjig hátralévő évek
Teljes felvehető összeg
állami támogatás és hozama
összes befizetés
befizetés hozama
teljes költség
Havi nyugdíjkiegészítés
Mennyivel nő a nyugdíjad?
 • Nyugdíjgondjaid megoldhatók, kérd tanácsadónk ingyenes tájékoztatását!
 • Nagyon sokat fog számítani a havi közel ezer forintos összeg a nyugdíjban.
Tudj meg mindent az elérhető nyugdíjmegoldásokról!
 • Megtudhatod számodra melyik a legmegfelelőbb: nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosítás vagy NYESZ
 • Megtudhatod mennyi állami támogatást kaphatsz és tájékoztatunk a felmerülő költségekről
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Hamarosan elküldjük neked a kalkulációd eredményeit!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre
Bankmonitor

Szakértői cikkek

Befektetésekről érthetően

A cikksorozat támogatója logo

Szakértői cikkek

Mobilfizetési megoldások

A cikksorozat támogatója logo

A Bankmonitor

Velünk időt és pénzt spórolhatsz mert nem kell bemenned egyesével minden bankba. Kalkulátorainkkal összehasonlíthatod a lakossági és vállalati pénzügyi termékeket és a döntésben személyesen is segítünk.

Kapcsolódó tartalmak

Könnyebb lesz nyugdíj megtakarítást választani

2019. 10. 15.

Az MNB új ajánlása alapján jövő év elején bevezetésre kerül a TKM mutató az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások esetében is. Mi az a TKM? Mire jó? Mennyivel lesz könnyebb az átlagembernek...

Blogajánló

 • Lakásfókusz

  Már az irodában is otthon érezhetjük magunkat

  A munkahelyünkre igencsak ritkán gondolunk úgy, mint egy nyugodt, otthonos helyre, ahová a kötelességeinken túl is szívesen járunk be. Ezen kíván változtatni a myhive nevű vadiúj irodamárka, amely az otthonos megvalósítást ötvözi a modern irodák sajátosságaival. A márka nemrég debütált Magyarországon, aminek köszönhetően öt irodaház is teljesen átalakul.