10 éve fut, 8%-ot hoz: ez a Concorde VM

10 éve fut, 8%-ot hoz: ez a Concorde VM
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2015-11-22 Frissítve: 2020-04-06
 

Az abszolút hozamú alapoknál hatalmas szerepe van annak, hogy az alap a lehető leghosszabb sikeres múlttal rendelkezzen. Hazánk egyik legrégebb óta futó abszolút hozamú alapja, a Concorde VM, ami a sikeresség követelményének is maradéktalanul megfelel. Bár az elmúlt két évben némiképpen megtorpant az alap teljesítménye, ezzel együtt is átlagosan 7,9%-ot hozott éves szinten az elmúlt 10 év során. Hogy milyen befektetési stratégiát folytat az alap, és mikor lehet jó választás ebbe fektetni, kiderül az alábbiakból.

Az abszolút hozamú alapok hazánk egyik legnépszerűbb befektetési alapjainak számítanak. Ezeknek egy különleges jellemzője, hogy a befektetési döntéseket gyakran 1-2 ember hozza meg. Az alapok hozama tehát az ő befektetésekkel kapcsolatos tehetségüket, hozzáértésüket tükrözi és persze némileg a szerencséjüket is.

Az abszolút hozamú alapoknál tehát hangsúlyozottan igaz, hogy csak kellően hosszú múlttal rendelkező alapot szabad választani. Ha egy abszolút hozamú alap hosszú időn keresztül jól teljesített, azt jelenti, hogy sokféle piaci helyzetben helyt tudott/tudtak állni a befektetésekért felelős szakember/szakemberek.

Az abszolút hozamú alapok tekintetében a Concorde Alapkezelő kiemelkedik a hazai mezőnyből. A Concorde legrégebb óta futó alapja pedig a Concorde VM, ami több mint 10 éve működik. Nem is akárhogy, hiszen az alap ezen az időtávon átlagosan évi 8%-ot tudott teljesíteni. Hogy hogyan működik a Concorde VM, és milyen teljesítményt nyújtott az utóbbi időben, kiderül az alábbiakból.

Szeretnéd megtalálni a legjobb abszolút hozamú alapot? Add meg elérhetőségeidet, szakértőnk felhív, és segít megtalálni a leginkább hozzád passzoló alapot!

1

Mit kell tudni a Concorde VM-ről?

Az alap mögött két szakember áll: Makara Tamás, a Corvinus Egyetem docense, illetve Faragó Ferenc. Faragó Ferenc bölcsész végzettségű szakember, aki bár kerüli a nyilvánosságot, írásait bárki nyomon követheti a vakmajom.hu oldalon, ahol ezen a becenéven publikál. Itt napi rendszerességgel foglalkozik a gazdaságot érintő, illetve annál is tágabb területet lefedő témákkal.

Az alap befektetései kapcsán érdemes kiemelni, hogy az abszolút hozamú alapokhoz hasonlóan a lehető legtöbb féle eszközbe fektethet. Ezek lehetnek bankbetétek, kötvények, részvények, devizák, nyersanyagok stb. Ezeken túl pedig további érdekesség, hogy az alap nem csak az árfolyamok emelkedéséből, hanem azok eséséből is profitálni tud.

Az alap stratégiájának része továbbá, hogy amennyiben pillanatnyilag nem lát nagyobb lehetőségeket a piacon, akkor kockázatmentes eszközökbe vonul vissza. Így amint újra felbukkan egy gyümölcsözőnek tűnő befektetés, a kockázatmentes eszközöket eladva tud beszállni abba. Az alap ennek ellenére semmiképpen sem nevezhető kockázatmentesnek. Éppen ezért azoknak ajánlott, akik a megtakarításra szánt pénzükről 2,5-3 évre le tudnak mondani.

Ugyancsak fontos megemlíteni az alap költségeit is. Az alapba fektetett pénzt éves szinten 1,8%-nyi folyó költségek terhelik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a befektetések hozama például 4,8% volt, az alap befektetői csak 3%-ot (4,8 – 1,8 = 3) kapnak. Az abszolút hozamú alapok többségéhez hasonlóan az alap teljesítménydíjat is felszámol, ami egy előre meghatározott hozam fölötti teljesítmény 20%-át teszi ki. (A VM referencia indexe a rövid állampapírok által alkotott RMAX index.)

A 2009-es év során például a befektetők 23,09%-os hozamot kaptak a költségek levonása után. Az alapdíj levonása előtt ez 24,89% (23,09 + 1,80 = 24,89) volt. Mivel pedig az RMAX index abban az évben 10,7%-ot emelkedett, teljesítménydíjat is felszámoltak. A hozam RMAX fölötti része költségek után 14,19% (24,89 – 10,7 = 14,19) lett, ez alapján könnyen kiszámítható, hogy az alap befektetéseinek teljesítménye költségek levonása előtt 28,44% volt.

Milyen teljesítményt mutatott?

Az alap tíz éves teljesítményéről fentebb már szó esett, érdemes azonban megnézni rövidebb időtávokon is. Bár a rövidtávú teljesítmény egy hasonló alapnál nem mond sokat, érdemes kiemelni, hogy az alap az elmúlt 3 hónapban 3%-ot hozott. Ezzel a VM volt a Concorde legjobban teljesítő alapja ezen az időtávon.

Nem hagyhatjuk említés nélkül azt sem, hogy az alap az elmúlt egy év alatt 0,6%-os mínuszban van, bár három éves időtávon azonban már közel 4%-os éves átlagot mutat. Nem lehet nem észrevenni, hogy 2014 eleje óta megtorpant az árfolyam emelkedése, és inkább csak oldalazás tapasztalható. A szép 3 éves teljesítmény is inkább a jól sikerült 2013-as évnek köszönhető.

concorde vm árfolyam

Miért lehet jó választás az alap?

A világ gazdasága éppen nagy változás előtt áll. Az elmúlt években nem volt igazán nehéz jó teljesítményt elérni, mert szinte mindennek emelkedett az árfolyama. A tőzsdék természetüknél fogva hullámzó teljesítményt mutatnak, minél hosszabb ideig tart egy felívelő periódus, annál valószínűbb, hogy közel van már egy újabb esés. A tőzsdék 2009 óta szinte szakadatlanul emelkednek a világban, így a Bankmonitor úgy véli, napról napra közelebb vagyunk a következő korrekcióhoz. Nem állítjuk, hogy a küszöbön áll egy összeomlás, de érdemes nyitott szemmel járni és óvintézkedéseket tenni.

Ilyen bizonytalan időkben a sokat látott és tapasztalt szakemberekre van a legnagyobb szükség. A Concorde VM mögött álló szakemberek már bizonyították a rátermettségüket többféle piaci környezetben is. Erre jelent bizonyítékot, hogy még a válság idején is szemrevaló eredményeket értek el, 2008-ban 6,65%-os, 2009-ben pedig 23,09%-os éves hozammal.

Concorde VM hozamok

Hirdetés
Hirdetés