10 probléma, ami befolyásolhatja a hiteligénylés sikerességét is

10 probléma, ami befolyásolhatja a hiteligénylés sikerességét is
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2021-05-07 Frissítve: 2021-05-13
 

A hitelbírálat során nagyon sok elemet vesznek figyelembe a bankok. Számos tényező, figyelmeztető jelzés miatt pedig akár el is utasíthatják a hiteligénylésünket. Ezek között van néhány olyan tényező, amiről nem is gondolnánk, hogy befolyásolhat egy hitelbírálatot. A Bankmonitor szakértői ezért összeszedtek 10 elemet, amire jó ha figyelünk hitelfelvétel előtt.

A bank számos tényezőt megvizsgál egy személyi kölcsön, egy lakáshitel, vagy épp egy hitelkeret bírálata során. Ezek között olyanok is szerepelnek, melyekre nem is gondolnánk a hitelkérelem benyújtásakor.

1. A bankszámlakivonaton nem teljesült csoportos beszedés, állandó átutalás szerepel

Ez mit árul el rólunk? Azt, hogy nem volt elég pénz a számlánkon egy olyan tétel megfizetésére, amit rendszeres időközönként – jellemzően havonta – rendeznünk kellene. (Ilyen lehet például egy közüzemi számla, vagy egy biztosítási díj rendezése.) Ez a bank számára azt sugallja, hogy fizetési problémáink lehetnek, amik nem kecsegtetnek számukra sok jóval a várható törlesztőrészlet megfizetésével kapcsolatban.

Természetesen lehet ez egy egyszeri alkalom is: például figyelmetlenség miatt nem hagytunk elég pénzt a számlánkon. Emiatt a bank nem utasítja el feltétlenül a kérelmünket csak azért, mert egyetlen alkalommal nem teljesült egy megbízásunk. Ettől függetlenül a bírálat során figyelembe veszik ezeket a negatív tényezőket.

Hirdetés

Hirdetés

2. A Bankszámlakivonaton szereplő utalások alapján valamilyen magánkölcsönnel rendelkezünk

A számlakivonatot a hitelbírálaton alaposan át fogják nézni. A rajta szereplő tételeket és a hozzájuk kapcsolódó közleményeket is megvizsgálják. Ezekből például kiderülhet az is, hogy egy magánszemélytől felvett kölcsön törlesztőrészletét fizetjük. Ez természetesen a jövedelmünk terhelhetőségét – JTM vizsgálat – is befolyásolhatja. Különösen akkor okozhat problémát, ha ezt a tartozást a hitelkérelmen nem tűntettük fel külön.

Ha a jövedelmünk ezen törlesztőrészlet mellett is az elbírja az új kölcsön havi kötelezettségét, akkor természetesen nem utasítják el a hitelkérelmünket. Ugyanakkor negatív irányban befolyásolja a hitelminősítést, különösen akkor, ha nem vallottuk be a kérdéses tartozást.

Az is elképzelhető, hogy nincs tartozásunk, vagy már kifizettük azt az elmúlt hónapokban. Ezt a tényt leigazolhatjuk a kérdéses utalás kedvezményezettjének nyilatkozatával, vagy a vele korábban kötött szerződéssel.

3. Szerencsejátékhoz kapcsolódó átutalások jelennek meg a bankszámlakivonaton

A bankszámlakivonatból kiderülhet az is, hogy szerencsejátékra is szoktunk költeni. A hitelbírálatot kifejezetten negatívan befolyásolja, ha szerencsejátékhoz kapcsolódó átutalások jelennek meg a bankszámlánkon: függetlenül attól, hogy ez online pókerhez, vagy bármilyen fogadáshoz kapcsolódó terhelés.

Már az is rossz színben tűntetne fel minket, ha csak egy-két kis összegű tételről beszélünk. A rendszeres, nagyobb összegű szerencsejátékhoz kapcsolódó átutalások pedig szinte biztos, hogy a hitelkérelem elutasításához fognak vezetni.

4. Negatív a hó végén a számlaegyenlegünk

Ez alatt nem azt kell érteni, hogy a hitelkeretünket kihasználjuk, azzal nincs probléma. Az már viszont gondot jelezhet, ha a költségek miatt – számlavezetési díj, átutalás díja – a bankszámlánkról nagyobb összeg lett felhasználva, mint amennyi az elérhető egyenlegünk volt.

Ez azt jelezheti a pénzintézet számára, hogy már a hitelfelvétel előtt is elköltjük teljes egészében – sőt még többet is – a havi bevételünket. Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor a havi törlesztőt miből fogjuk fizetni?

Azonban a kerettúllépés is lehet egyszeri alkalom: például egy nem várt díjterhelés miatt is negatívba fordulhat a számlaegyenlegünk. (Előfordulhat például, hogy a számlanyitáskor megrendelik nekünk a bankkártyát is. A kártyagyártás díját pedig már azelőtt beterhelik, hogy mi pénzt helyeznénk el a bankszámlánkra.) Éppen ezért a bankok egyedileg mérlegelik, hogy mi a túlköltekezés oka és mennyi ideig volt negatív a  számlánk egyenlege? Az is lényeges szempont lehet a hitelbírálat során, hogy a mekkora összeggel fordult negatívba a számlaegyenlegünk.

 5. Az egész hónapban a hitelkeretünkből élünk

Azt is negatívan értékelheti egy bank, ha egész hónapban a folyószámlahitelből élünk. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a havi jövedelmünk se tudja teljes egészében feltölteni a hitelkeretünket. Ez azt mutatja, hogy már most a bank pénzére van szükségünk a mindennapi kiadásaink megfizetéséhez, ez a helyzet pedig az új kölcsön felvételével várhatóan nem fog javulni.

Ez egyáltalán nem vonja maga után automatikusan a hitelkérelmünk elutasítását, de mindenképpen egy negatív jelzésként fogja értelmezni a hitelbíráló.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

6. Problémák a kiváltandó hitel törlesztésével

Hitelkiváltásnál – a meglévő kölcsönünket cseréljük le egy olcsóbbra, vagy biztonságosabbra – az előtörlesztésre kerülő hitelünk fizetési múltját is ellenőrizni szeretnék a hitelbírálat során. Márpedig gyakran hosszabb időszakot szeretnének a pénzintézetek megnézni, mint a kérelemhez csatolt bankszámlakivonatból megvizsgálható 2-3 hónap.

A legtöbb pénzintézet ilyen esetben a kiváltandó hitel 3-6 hónapos fizetési múltját szeretné ellenőrizni. Vagyis problémát jelenthet az is, ha fél éve volt elmaradásunk a meglévő kölcsönünkkel kapcsolatban.

Természetesen nem jelent automatikus elutasítást az, ha megcsúsztunk a részletekkel. A bankok nézni fogják az elmaradás összegét, a késedelmes napok számát, de az is lényeges, hogy hányszor volt mulasztásunk a vizsgált időszakban.

7. Törölt végrehajtás az ingatlan tulajdoni lapján

A jelzáloghitelekhez – lakáshitel, szabad felhasználás jelzáloghitel – szükséges kizárólag ingatlanfedezet, csak ezeknél a kölcsönöknél merülhet fel a fedezethez kapcsolódó probléma.

Azt szinte mindenki tudja, hogy ha végrehajtás van folyamatban a fedezetül felajánlott ingatlanhoz kapcsolódóan, akkor el fogják utasítani a jelzáloghitelt. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy a már megszűntetett, törölt végrehajtások is problémát okozhatnak.

Ez ugyanis azt mutatja a bankoknak, hogy korábban anyagi problémánk volt, ami ráadásul odáig fajult, hogy a lakásunkra is jelzálogjog, végrehajtási jog került. Egyes pénzintézetek számára ez a tény azt jelzi, hogy a jövőben az új kölcsön törlesztőrészletének a megfizetése is gondot okozhat.

Természetesen ez sem eredményez automatikusan elutasítást. Fontos tényező, hogy mikor volt ez a végrehajtás? Az is lényeges lehet, hogy egy, vagy esetleg több végrehajtás is rákerült-e a lakás tulajdoni lapjára?

Az is lényeges, hogy ki volt a tulajdonosa a lakásnak a végrehajtás idején. Nem befolyásolja negatívan a hitelbírálatot, ha még az előző tulajdonosok ellen indítottak végrehajtást. Vagyis a törölt végrehajtás egyáltalán nem fog gondot okozni – kivéve, ha közeli hozzátartozótól vásárolnánk meg az ingatlant – egy lakásvásárlási hitel igénylésekor.
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat

8. Hosszú ideje elintézetlen széljegy van az ingatlanon

Az ingatlanhoz kapcsolódó kérelmek először a tulajdoni lapon elintézetlen széljegyként jelennek meg. Amikor minden a széljegyhez kapcsolódó feltétel, elvárás teljesül, akkor a széljegyen lévő kérelmet véglegesen bejegyzik a tulajdoni lapra.

Ha egy széljegyet hosszú ideje nem jegyeztek be, akkor a bankok meg fogják vizsgálni, hogy meddig tarthat még a kérdéses ügynek az elintézése.

A bank lakáshitelhez kapcsolódó jelzálogjog iránti kérelmével ugyanis a tulajdoni lapon lévő széljegyeket követően foglalkozna csak a földhivatal. Ez azt jelenti, hogy amíg a korábbi szélegyet nem intézik el, addig a bank jelzálogjogának kérelmét sem fogják elbírálni. Ez pedig kockázatot jelenthet a pénzintézetnek.

Természetesen egy elintézetlen széljegy sem eredményezi feltétlenül a hitelkérelem elutasítását: sok mindent mérlegelni fog a bank a széljeggyel kapcsolatban a bírálat során.

Van lehetőség arra, hogy a bank jelzálogjogát soron kívül elintézze a földhivatal. Ehhez azonban a korábbi széljegyet kérő fél hozzájárulására is szükség van. Ez a fenti problémára egy megoldás lehet.

9. Nem megfelelő az ingatlan besorolás

Lakásvásárlásnál megnézzük a hirdetéseket, majd a kiszemelt ingatlanokat személyesen megtekintjük. Ha a lakás állapota, vételára elnyerte a tetszésünket, akkor is jöhet még egy probléma. Könnyen lehet, hogy az ingatlan nem lakóingatlanként szerepel a tulajdoni lapon. (Pélául hétvégi ház, vagy üdülő a besorolása.)

Ez akkor okozhat gondot, ha lakáshitelt szeretnénk igényelni, számos bank ugyanis csak olyan ingatlan vásárlását finanszírozza meg hitelből, melynek a tulajdoni lapján is lakóingatlan, lakás besorolás szerepel. (Függetlenül attól, hogy az adott lakásban lakik életvitelszerűen az eladó, vagy sem.)

10. Nem rendeltetésszerűen használt ingatlan

Az is előfordulhat, hogy ingatlanvásárláskor a kiszemelt ingatlan tulajdoni lapján lakóingatlan besorolás szerepel, de valójában másra használja a eladó az épületet. Egy boltot üzemeltet a ház egy részében, vagy épp egy kocsmát alakított ki a melléképületben.

Ebben a helyzetben bizony nehéz helyzetbe kerülünk, a nem rendeltetésszerűen használt épületek vásárlását ugyanis a pénzintézetek nem szívesen hitelezik meg. Itt döntő szempont lehet, hogy a tejes ingatlannak mekkora részét használják a tulajdoni lapon feltűntetett megnevezéstől eltérő módon. Illetve az is lényeges lehet, hogy mekkora önerővel rendelkezünk: ki tudjuk-e fizetni a saját megtakarításunkból a nem megfelelően használt ingatlanrészek vételárrészét?

Az eddig említett problémák nem eredményezik automatikusan a hitelkérelem elutasítását. Sőt az egyes pénzintézetek eltérő módon kezelhetik az egyes helyzeteket. Éppen ezért érdemes hitelszakértőhöz fordulni, aki jól ismeri az egyes bankok gyakorlatát.

Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés