10 vállalkozásból 7 csökkenthetné a számlaköltségeit!

10 vállalkozásból 7 csökkenthetné a számlaköltségeit!
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-08-21
 

Ha vállalkozol, bankszámlára mindenképp szükséged lesz – ennek költségeivel számolni kell. A cégek értékes ügyfelek a bankok számra: ezen a területen is folyamatosak a banki akciók. Itt is igaz azonban; nem biztos, hogy az első rátekintésre legolcsóbb lesz egyben a legjobb megoldás a vállalkozásodnak. Fontos továbbá figyelned arra is, hogy a cég fejlődésével változik az is, hogy milyen banki szolgáltatásokra lehet szükséged, így célszerű rendszeresen felülvizsgálni és az igényeidhez igazítani a meglévő számlacsomagod.

Egy induló vállalkozásnak még nem biztos, hogy szüksége lesz vállalkozói számlára. Pénzforgalmi (azaz vállalati, vállalkozói) számlát nyitni ugyanis csak a társas vállalkozásoknak (kt., bt., kft., rt.), illetve az áfafizetésre kötelezetteknek kötelező. Az egyéni vállalkozók többségére ez nem igaz, így ők a vállalkozásukhoz kapcsolódó banki tranzakcióikat lakossági bankszámláról is bonyolíthatják.

Ilyen esetben is célszerű azonban a vállalkozásunkhoz kapcsolódó pénzügyi tranzakciókat leválasztani a személyes pénzügyeinkről. Ez ráadásul ma már szinte teljesen költségmentesen megoldható, sőt olyan ajánlat is van, ahol jóváírás is kapcsolódik a számlanyitáshoz. Fontos azonban alaposan áttekinteni, hogy ezek milyen feltételek megléte esetén állnak rendelkezésre (erről korábbi cikkünkben részletesen is írtunk).

Hirdetés

Hirdetés

Sokat lehet megtakarítani vagy épp bukni egy döntésen

A cégek többségének persze nincs választása – pénzforgalmi számlát kell nyitnia. Ezekről általánosságban azt gondoljuk, hogy jóval drágábbak, mint a lakossági konstrukciók. Ez ugyanakkor így nem igaz.

Tény, a cégünknek jóval szélesebb körű banki szolgáltatásokra lehet szüksége, mint amit magánszemélyként igénybe veszünk. Ezek között gyakran több, alapesetben drága tétel is van (pl. készpénzfelvétel vagy devizakonverzió). A szolgáltatáscsomagokat azonban a bankok is az ügyféltípusokra alakítják ki, ha jó csomagot választunk és pénzügyeink intézése során odafigyelünk a választott megoldás költségeire, akkor nem kell horribilis banki kiadásokkal számolni.

Az állítás azonban fordítva is igaz: meglepően magas is lehet a hó végi számla, ha olyan tranzakciókra használjuk a bankszámlánkat, amelyre az nem való. A tét nagy: pár milliós forgalmú cégnél is tízezreket vihet el a felesleges banki kiadás. Így mielőtt az aktuális banki ajánlatok között böngésznénk, nézzük mire is érdemes figyelni vállalkozásunk bankszámlájának kiválasztásakor!

Csábító ajánlatok az induló vállalkozásoknak

Egy vállalkozás elindításakor rendkívül egyszerű dolgunk van – gondolhatnánk -, mert szinte minden bank kínálatában szerepelnek kifejezetten ezeknek a cégeknek szóló ajánlatok. Egyes szakmák képviselői – jogászok, orvosok, gyógyszerészek – tevékenységükre szabott konstrukciókkal is találkozhatnak. Ráadásul ezeknek az ajánlatoknak az összeállításánál a bankok valóban figyelnek arra, hogy a cég életszakaszához, a szakma igényeihez illeszkedjen a szolgáltatás és a díjszabás is ahhoz igazodik, hogy ez a lehető legolcsóbb legyen.

Jó megoldások lehetnek tehát ezek – feltéve, ha beleférünk abba a modellbe, amelyre ezeket szabták. Az induló vállalkozásoknak kínálat csomagoknál például a bankok többsége jellemzően azzal számol, hogy cég árbevétele még alacsonyabb, illetve a fizetési kötelezettségek nagy része bér- vagy NAV kötelezettség. Így sokszor alacsony a számlavezetési díj, néhány átutalás megléte esetén már érvényesíthető kedvezmény ezeknél a konstrukcióknál. Ha egy cég nem így indul azonban, mert tevékenységéből adódóan például jelentős lehet a számlaforgalma, a kimenő és bejövő átutalások száma nagy lesz – nem biztos, hogy ezt a csomagot kell választania.

Mérd fel mire használja majd a cég a számlát

A bankszámla kiválasztásának első lépése tehát az, hogy felmérjük mire lesz szükségünk. (Pont úgy, ahogy vállalkozásunk minden más területének tervezésekor.) Ehhez legalább az alábbi kérdésekre célszerű válaszolni:

  • Mekkora bevétel, illetve kiadás várható egy-egy hónapban? Ezek lebonyolítása hogyan történik majd (utalással, készpénzzel)? Ebből következően havi hány, mekkora összegű utalásra, készpénzfelvételre lehet szükség?
  • Fontos-e, hogy a közelben legyen bankfiók például azért, mert a számottevő készpénzes bevételt kell a nap végén rendszeresen befizetni? Lesz-e közvetlen ügyfélforgalom, amelyhez a készpénzmentes fizetés feltételeit is meg kell teremteni?
  • Milyen csatornán szeretné intézni a cég a pénzügyeket? Elegendőek-e – az egyébként általában olcsóbb – online csatornák (internet-, illetve mobilbank)?
  • Szükség lesz-e bankkártyára? Milyenre? Hányra?
  • Csak forintban vagy esetleg devizában is lesznek ügyletek? Utóbbiak aránya a cég forgalmában milyen mértékű lehet?

Ha ezekre a kérdésekre tudjuk a választ, akkor olyan számlát kell találni, amelyek a legkisebb költség mellett használhatunk. Ebben szinte minden bank partner.

Ragaszkodni a megszokásokhoz nem kifizetődő dolog

Nem csak induláskor fontos azonban figyelni arra, hogy a választott csomag illeszkedjen a tevékenységünkhöz, bankhasználati szokásainkhoz. A vállalkozás fejlődésével a pénzügyek lebonyolításával összefüggő igények is változnak – pont úgy, ahogy egy idő után a lakásban berendezett irodát célszerű leváltani, a választás idején ideális bankszámlát is kinőheti a cég.

Általánosságban elmondható, hogy évente egyszer érdemes felülvizsgálni az igénybe vett banki szolgáltatást. Nagyobb változások (például várhatóan duplázódó árbevétel, külföldi piaci megjelenés) előtt azonban ez elengedhetetlen. A Bankmonitor szakértőinek tapasztalata alapján tíz vállalkozásból hét szinte biztosan olcsóbban bankolhatna akkor, ha testre szabott számlacsomagja volna. A konkrét tételekben a cég méretétől, pénzforgalmától, a választott számlacsomagtól függően számottevő különbségek lehetnek. Nem túlzás azonban azt állítani, hogy adott esetben ezzel összességében lehet annyit spórolni mint egy jól időzített beszerzéssel.

Ezek most a legolcsóbb bankszámlák

Mindezek után nézzük, milyen aktuális ajánlatokkal találkozhatnak a cégek. A kisebb cégekre szabott ajánlatok között több olyan található jelenleg, ahol a számlavezetési díj nulla, azaz a számlavezetésért nem kell fizetni. Ezeknél az ajánlatoknál azonban célszerű nagyon alaposan áttekinteni a kedvezmény részleteit, illetve összehasonlítani az egyéb díjakat, a nullás vagy nagyon alacsony számlavezetési díj ugyanis jellemzően magasabb egyéb költségekkel (pl. utalásonként felszámított díj) párosul, előfordul továbbá, hogy csak a számlanyitást követő bizonyos időre engedi el ezt a díjat a bank).

Kalkulálj
Az ajánlatok összehasonlításban segítségedre lehet a Bankmonitor vállalkozói bankszámla kalkulátora. Ha kérdésed lenne, keresd bizalommal szakértőinket.
Bankmonitor
Sikeres kalkuláció!
Eredményeidet a lenti listában találod!

Érdemes továbbá számolnod azzal is, hogy a bankok általában mennyiségi kedvezményekkel dolgoznak. Magyarán az a vállalkozás, amelynek nagyobb a számlaforgalma, jellemzően olcsóbban jut hozzá a szolgáltatásokhoz. Vállalkozásoknál ez azt is jelenti, hogy bizonyos méret fölött akár egyedi ajánlat is kérhető. Ennek feltételei bankonként, tevékenységtípusonként számottevően eltérhetnek ugyanakkor. Általánosságban annyi azonban elmondható, hogy 100 millió forint fölötti árbevétel esetén már célszerű erről érdeklődni a számlavezető banknál, illetve adott esetben pénzügyi szakértő segítségét is igénybe venni.

Jó tudni
A banki költségek racionalizálását, az optimális banki partner kiválasztását hatékonyan tudják segíteni a pénzügyi szakértők, akik – azon túlmenően, hogy megfelelő rendszerük van a banki hirdetményekben szereplő jelentős díjtétel összehasonlítására – azt is tudják, hogy mely bankoknál, milyen feltételek megléte esetén, milyen volumennél, mekkora kedvezmény érhető el. Ha kérdésed lenne, elakadnál keresd bizalommal a Bankmonitor szakértőit.
Hirdetés
Hirdetés