100 EUR befektetéssel 1.000 EUR hozam? Na persze…

100 EUR befektetéssel 1.000 EUR hozam? Na persze…
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2013-03-12 Frissítve: 2020-04-06
 

A közelmúltban értekeztünk arról, hogy a forint gyengülésével érdemes-e euróra váltani megtakarításunkat, befektetésünket. Írásunk kapcsán számos érdekes észrevételt kaptunk, melyek közül a „leginkább figyelemre méltó” az volt, hogy ebben a környezetben aktív deviza befektetéseket kell folytatni, meglovagolni a trendet, a meglévő pénzünk kis részének kockáztatásával jelentőset nyerhetünk. Hát persze, mi sem természetesebb…

Korábbi írásunk:
Mit tegyél, ha gyengül a forint?

Szinte nincs olyan nap, hogy ne ütközzünk az interneten egy olyan hirdetésbe, hogy „fél nap alatt kerestem 500 EUR-t a nemzetközi pénzpiacokon”, „akár 100 euró befektetésével 800-1000 eurót kereshet”. Mi ebből a valóság, mennyire javasolt teljesen amatőrként belépni a devizapiacok dzsungelébe?  Csak napos oldala van a devizapiacnak?

A fenti hirdetéseket kínáló szolgáltatók egy professzionális online befektetési platformot kínálnak ügyfeleinek. Bárki 5 perc alatt tőzsdecápának érezheti magát a grafikon előtt ülve, a számok villódznak, a grafikonokon másodpercek tört része alatt új és új pontok rajzolódnak ki a szemünk előtt. Alapvető jellemzője az ilyen deviza befektetési szolgáltatóknak, hogy meglévő pénzünk sokszorosát fektethetjük be. Hogy is néz ki mindez? Pl. van 100 eurónk a számlánkon és ezzel végrehajthatunk akár egy 10.000 eurós, azaz meglévő pénzünknél százszor nagyobb befektetést. Tételezzük fel azt, hogy ezt meg is tesszük és 300 forintos euró árfolyamnál azt gondoljuk, hogy innen bizony csak tovább gyengülhet a forint és 10.000 euró értékben a forint további gyengülésére „játszó” pozíciót nyitunk. Ha egy százalékkal elmozdul az árfolyam, akkor vagy elvesztettük (erősödött a forint 297-re) az egész befektetésünket, vagy megdupláztuk (gyengült a forint 303-ra).

Miután múlt héten elérte a forint a 300-as szintet, következett egy átmeneti erősödés, ahol egészen 298-ig erősödött az árfolyam az euróval szemben, majd innen ment el 303 Ft-ig az árfolyam. Dupláztunk, vagy vesztettünk volna, ha a 300-as szintnél azonnal forint gyengülésre játszó pozíciót nyitunk? A befektetési szolgáltató soha nem várhatja meg, hogy elveszítsük az összes pénzünket, így amikor elkezd veszteségbe fordulni a befektetésünk, akkor egy ponton felszólít, hogy fizessünk be még pénzt a számlánkra, különben ott ahol van, veszteséggel lezárja a pozíciónkat. Amikor 298-ig erősödött vissza a forint, akkor már jött is volna a felszólítás, hogy kedves ügyfelünk, kérünk szépen további pénzt a számlájára, hogy a befektetését megtartsa. 298 Ft-nál egyébként a befektetésünk 2/3-át már elvesztettük és ebben a hangulatban érkezik a felszólítás, hogy fizessünk be még a számlára. (Egyébként érdemes megjegyeznünk, hogy a piac annyira gyors, hogy jellemzően esélye sincs egy utalásnak megérkeznie addig, amíg automatikusan le nem zárja a pozíciónkat a szolgáltató. Történik mindez természetesen abszolút a szerződésnek megfelelően.)

Mit tesz itt a deviza piacra gyanútlanul kitévedő magánszemély? Ami biztos: pánikol és fogalma sincs mit tegyen. A leggyakoribb az, hogy nem tesz semmit és reménykedik, hogy valami csoda folytán mégsem veszít, hanem gyorsan fordul az árfolyam és nyer. Mi a kedvezőbb kimenetel? A kezdők számára az, ha az első befektetésüket elveszítik, mert ha nyernek, akkor jellemzően a végső kiszállás előtt sokkal több pénzt fognak veszíteni, mintha az első befektetésük sikertelen lett volna…

A devizapiac jelentős árfolyam ingadozással bír, sokszor napon belül is előre nem jelezhető események nyilatkozatok mozgatják az árfolyamokat. Még professzionális befektetők számára is hatalmas megerőltetést jelent, hogy kövessék percről percre a piacot.

Félreértés ne essék: nem mondjuk azt, hogy ördögtől való dolog a devizapiaci befektetés. Csupán azt állítjuk, hogy illúzió azt gondolni: sztárbefektetők lehetünk egy-két hét internetes tanulást követően a devizapiacokon, hatalmas kockázatok felvállalásával. A legtöbb magánszemély, aki kipróbálta magát vakmerően ezen a piacon sokat tesz azért, hogy elfelejthesse az „élményt”, amit szerzett. Azok számára, akik kockáztatni szeretnének javasoljuk, hogy szép fokozatosan, évek alatt közelítsék meg a devizapiacot, legyenek tisztában a kockázattal, éljenek meg veszteséges és nyereséges pozíciókat olyan befektetésekkel, ahol úgy érzik, hogy teljesen átlátják a folyamatokat. Érdemes elkezdeni kevésbé kockázatos, majd kockázatosabb befektetési alapokkal, később közvetlen kötvény és részvény befektetésekkel. Legyünk tisztában azzal, hogy mi a különbség veszteség és veszteség között: fenntarthatom-e a veszteséges pozíciómat bármeddig (pl. van egy MOL részvényem, amibe 25.000 Ft-on fektettem be), vagy a pozíció csak úgy tartható fenn, hogy minden egyes forintnyi kedvezőtlen elmozdulásnál még 100 eurót be kell utalnom a szolgáltatóhoz.

Tegnap 303 forintig gyengült nemzeti fizetőeszközünk az euróval szemben. Ezen sorok írásakor 303,5 forintot kell adni egy euróért. Juthatunk ebből arra a következtetésre, hogy „na ugye, nyertünk volna, ha forint gyengülésére játszunk”? Persze, de közben 298-as szintnél az amatőr befektetők fele megjárta volna a poklot…

Maradt benned kérdés? Véleményed van? Szívesen látjuk! Szólj hozzá írásunkhoz lentebb, vagy írj a jobb oldalon található „Kérdezz tőlünk” felületen! Mindenkinek válaszolunk.

Hirdetés
Hirdetés