13 életmentő tipp, ha bankkártyával fizetnél külföldön

13 életmentő tipp, ha bankkártyával fizetnél külföldön
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2023-01-21 Frissítve: 2023-01-22
 

Akinek lehetősége van rá, az télen is utazhat, például síelni, de akár egy nyaralás is jól jöhet ilyenkor valamelyik déli, napsütötte országban. Bármi is legyen azonban az úti cél, mindig kardinális kérdés, hogy miként intézzük biztonságosan a pénzügyeinket úgy, hogy az minél kisebb költséget jelentsen a számunkra. Az alábbiakban a bankkártyahasználathoz adunk néhány hasznos, gyakorlati tippet.

1. Legyen elég pénz a számládon

Talán furcsa, hogy ezzel kezdünk, de sokszor a legalapvetőbb hibák okozzák a legnagyobb galibát. Fontos ugyanis, hogy megfelelő összeg álljon a rendelkezésre, és az sem árt, ha megfelelő vésztartalékod is van, amit persze nem feltétlenül kell elkölteni. Ha például lerobban az autó vagy elveszik a poggyászunk, akkor hiába a biztosítás, ezek utólag térítenek, vagyis nekünk kell megfinanszírozni az ezekkel kapcsolatos kiadásokat.

Hirdetés

Hirdetés

2. Ellenőrizd bankkártyád lejárati dátumát

Bagatell hiba, mégis előfordul, hogy éppen az utazás alatt jár le egy bankkártya, ami azt jelenti, hogy ezt követően sem vásárolni, sem készpénzt felvenni nem tudunk vele. Sőt, ha ugyanakkor igényelt a család több tagja is kártyát, akkor előfordulhat, hogy ezek egyszerre járnak le, így végképp bajba kerülhetünk. Éppen ezért a személyi okmányokkal (személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél) együtt a kártyáinkra is vessünk utazás előtt egy pillantást. És persze ne az utolsó pillanatban, mert az új kártya megérkezésének is van átfutási ideje.

3. Állítsd át a kártyalimiteket

Alapesetben valószínűleg te is számos korlátozást beállítasz a kártyádon, előfordulhat például, hogy csak meghatározott összeget tudsz felvenni egy nap bankjegykiadó automatából, vagy éppen a kártyás fizetésnek van egy napi felső határa. Indulás előtt azonban gondold át alaposan, hogy az utazás során milyen tranzakciókra számíthatsz, és ennek megfelelően állítsd át a kártyád biztonsági beállításait.

Érdemes nem megkötni a kezed, hiszen például autókölcsönzésnél akár több százezer forint kauciót is elkérhetnek, ha pedig ezt nem tudod kártyával teljesíteni, akkor kizárólag készpénzben teheted le a letétet. Mobilbanki alkalmazásokból szerencsére a limitek könnyen módosíthatók, így akár csak egy tranzakció erejéig is megemelhető például a kártyás fizetés maximális összege.

Mennyi pénzre van szükséged?
Ft
év
Bankmonitor
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Amennyiben lejárt, ki nem fizetett banki tartozás miatt szerepelsz a KHR listán, nem kaphatsz hitelt.
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Próbálj meg enyhíteni a feltételeken:
hitel évre
Havi törlesztőtől
THM-től
Beállításaid alapján ezekkel a
kondíciókkal érhető el személyi kölcsön
A részletes eredményeidet
email-ben küldjük el, szakértőnk telefonon keresni fog a további részletekkel kapcsolatban.
  • Milyen kamattal, teljes visszafizetéssel és induló költséggel számolhatsz?
  • Mennyi idő alatt és milyen feltételekkel kaphatod meg a fenti hitelt?
  • Szakértőink segítenek bármilyen felmerülő kérdésedben
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az Adatvédelmi szabályzatba foglaltakat.
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Itt folytasd az igénylésed
Plussz adataiddal eléred
előzetes hitelminősítésed eredményét
személyre szabott hitelajánlatodat

4. Szólj a bankodnak arról, hogy elutazol

A bankszámlákkal és -kártyákkal kapcsolatos gyanús ügyeteket szoftverek igyekeznek kiszűrni, ha pedig egy szegedi ügyfél kártyájával egyszer csak Tájföldön kezdenek el például bőszen fizetni, az mindenképpen annak számít. A pénzintézet elővigyázatosságból akár blokkolhat ilyenkor egy tranzakciót, ami rendkívül kellemetlen lehet az adott helyzetben. Éppen ezért érdemes a bankot e-mailen vagy telefonon előre értesíteni egy különlegesebb utazásról – célország, mely bankkártyát visszük magunkkal -, mert így elkerülhető ez a probléma.

5. Nagyon vigyázz a kártyádra és a PIN-kódodra

A PIN-kód semmiképpen ne írjuk fel olyan helyre, ami a kártyával együtt kerülhet illetéktelen kezekbe. Fizetéskor pedig egy pillanatra se veszítsük szem elől a kártyánkat, sőt, a legjobb az, ha ki nem adjunk a kezünkből.

6. Érdemes lehet mobillal fizetni

Ha már egyszer a mobilonk szinte biztosan végi velünk lesz az utazás során, érdemes lehet a betéti vagy a hitelkártyánkat hozzáadni az Apple Wallet vagy a Google Wallet alkalmazáshoz, és máris működni fog az érintésmentes fizetés. Így akár pénztárcára sem lesz szükségünk, legfeljebb egy kis aprót kell a zsebünkben tartanunk végszükség esetére.

7. Mentsd el a telefonodon a bankkártya adataidat

A bankkártya adatok elmenthetők akár az internetes böngészőben is, így utaláshoz nem kell újra az összes kártyán lévő adatot beírnunk. Ez praktikus lehet akkor, ha esetleg online vásárolnánk valamit az utazás során.

8. Milyen költsége van a készpénzfelvételnek?

Ha készpénzre van szükségünk külföldön, akkor kerüljük a bankfiókokat, és inkább bankjegykiadó automatát keressünk, mert így olcsóbban megúszhatjuk a dolgot. Nem mindegy azonban, hogy melyik ATM-et választjuk. A legolcsóbb általában az, ha a bankunk logóját keressük külföldön is, ám előfordulhat, hogy az adott országban más néven van jelen a bankcsoport, így érdemes indulás előtt ennek is utánajárni.

Még egy fontos tanács a külföldi készpénzfelvétellel kapcsolatban: ha tehetjük, kerüljük el a nem banki ATM-eket, mert ezek rendszerint drágábbak. Amennyiben EU-n kívülre utazunk, akkor mindenképpen magasabb készpénzfelvételi díjakra számíthatunk, ezért kártyával fizessünk, amikor csak lehet.

9. Ne lepődj meg, ha ezt kérdezi tőled az ATM

Külföldi készpénzfelvételnél az ATM érzékeli, hogy a kártyádhoz forintszámla kapcsolódik, ezért rákérdezhet, hogy helyi devizában, vagy forintban szeretnénk költeni. Amennyiben az utóbbit választjuk, akkor a helyi szolgáltató végzi el a váltást, általában rosszabb árfolyamon, mint amire az itthoni bankunknál számíthatunk. Ezért célszerű a helyi devizát választani ebben az esetben. Ilyenkor a helyi valutában készhez kapott összeget a bankunk váltja át forintra, és az ennek megfelelő összeget vonja majd le a forintszámlánkról.

Devizaszámlához tartozó kártyánál természetesen nincs váltás abban az esetben, ha a számlával azonos devizanemben veszünk fel pénzt. (Például eurószámláról kérünk eurót.) A Revolut és Wise esetében is hasonló a helyzet akkor, ha a számlán van az adott devizából. Arra viszont ügyeljünk, ha a teljes összeg nem áll rendelkezésre ebből a pénznemből, akkor a forintszámláról történik a költés, amihez viszont már váltásra lesz szükség.

10. Vigyetek magatokkal több bankkártyát

Utazás alatt sajnos meglophatnak bennünket, de az is előfordulhat, hogy éppen az a csomagunk késik vagy tűnik el, amiben a kártyánk van. (Persze célszerű a kártyákat mindig magunknál tartani.) Éppen ezért érdemes több kártyát vinni magunkkal, így akkor is hozzáférhetünk a számlánkhoz, ha valamelyik plasztik nincs kéznél, esetleg lopás miatt le kellett tiltani. Természetesen fontos, hogy ne legyenek a bankkártyák egy helyen, mert akkor az elővigyázatosságunk mit sem ér.

11. Ellenőrizd, a bankkártyádhoz járó utasbiztosítást

A bankkártyák egy részéhez – főleg a prémium termékek esetében – utasbiztosítás is kapcsolódik, amiről sokan nem is tudnak. Célszerű ellenőrizned, hogy ez mit kínál számodra, hiszen előfordulhat, hogy így nem kell plusz biztosítást kötnöd, ami napi 800-1000 forint köröli megtakarítást is jelenthet.

12. Legyen azért nálad készpénz is

Bár a világ mind több országában népszerű a bankkártyás fizetés, érdemes némi készpénzt is magadnál tartani, mert vannak helyek, ahol máshogy nem tudsz fizetni. Más kérdés, hogy itthon válts valutát, vagy inkább külföldön vedd fel a helyi fizetőeszközt. Revolut kártyával például külföldön is díjmentesen lehet 30 naponta meghatározott összeget felvenni. (Csomagtól függően 75–300 ezer forint a díjmentes keret.)

13. Utólag is érhet meglepetés

A külföldi bankkártyás tranzakcióknál több nap is eltelhet addig, amíg a bankunk lekönyveli az adott tételt, és mivel a könyvelési dátum napján érvényes átváltási árfolyammal számolnak, a forintban számolt összeg eltérhet attól, mint amire előzetesen számítottunk. Ha a forint erősödött, akkor kevesebbet, míg, ha gyengült, többet von majd le a bank.

 

Hirdetés
Hirdetés