2019 legkedvezőbb vállalkozói hitele

2019 legkedvezőbb vállalkozói hitele
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-01-21 Frissítve: 2020-04-03
 

2019 egy jó év a beruházást tervező vállalkozások számára. Ugyanis a korábban már osztatlan sikert arató Növekedési Hitelprogram újra elérhető a maga fix 2,5%-os kamatával. A 2,5%-os kamatszint már önmagában is impozáns a jelenlegi piaci kamatkörnyezetben, de ha hozzávesszük, hogy ez a hitel akár 10 éves futamideje alatt fixen így is marad, mégpedig minden egyéb banki költség nélkül, akkor nyugodtan fogalmazhatunk úgy is, hogy ez egy KIHAGYHATATLAN ajánlat.

Írásunk 2019. május 3-án frissült.

Még időben vagyunk az igényléssel, de igyekezni kell

A Növekedési Hitelprogramban (NHP) rendelkezésre álló keretösszeg most 1.000 milliárd forint, ami elsőre soknak tűnhet, ám biztosak lehetünk benne, hogy gyorsan el fogják kapkodni azok a vállalkozások, akik résen vannak.

A korábbi szakaszokban közel 4 év alatt összesen 2.800 milliárd forint Növekedési Hitelt vettek igénybe a vállalkozók, eszerint a mostani keret sem fog sokkal hosszabban rendelkezésre állni egy – másfél évnél. A bankok várakozásai a statisztikát is felülírják, több pénzintézetnél arra számítanak, hogy a rendelkezésre bocsátott keretösszeg maximum 1 évig fog kitartani.

A hiteligénylés folyamatának hosszát hajlamosak vagyunk alábecsülni. A hiteligény elindításától számítva – és akkorra a beruházás teljes koncepciójának már készen kell állnia -, alsó hangon 3 hónappal számolnunk kell. Ha ehhez hozzávesszük a várható hiteligény dömpinget, ami a bankok kapacitását jelentősen megterhelheti, egyáltalán nincs sok időnk a hiteligénylés elindítására. Lépni kell, nagyjából azonnal.

Hirdetés

Hirdetés

Kik vehetnek részt a Növekedési Hitelprogramban?

A részvételi feltételek a korábbi évekhez képest változatlanok maradtak, vagyis minden KKV számára nyitott a lehetőség, függetlenül attól, hogy a vállalkozás székhelye hol található. A vidéki vállalkozások mellett a Pest megyei székhelyű vállalkozások sincsenek szerencsére kizárva.

Fontos azonban a vállalkozói múlt. Legalább két teljes lezárt üzleti évvel rendelkeznie kell vállalkozásunknak ahhoz, hogy a hitelt megkaphassuk. Ez a kikötés nem az NHP feltételeiből adódik, hanem a banki hitelezhetőség hüvelykujj szabályából. Értékelhető pénzügyi múltat kell tudni ugyanis felmutatni ahhoz, hogy a bank vizsgálni tudja vállalkozásunk teljesítő képességét és dönteni tudjon hitelképességünkről, azaz arról, hogy kaphatunk-e hitelt, és ha igen, mekkora összeget.

Milyen célra igényelhetjük fix 2,5%-os kamattal a hitelt?

A korábbi szakaszokhoz képest fájdalmas változás, hogy a Növekedési Hitel kizárólag beruházási célra vehető igénybe, ide értve a lízinget is. Nincs forgóeszköz finanszírozás, nincs faktorálás, és sajnos a részesedésvásárlás finanszírozásának lehetősége is kikerült a programból.

A finanszírozható beruházási célok ingatlanok és járművek esetén részletesen szabályozottak, ezért érdemes előzetesen utána járni, hogy az elképzelt beruházási cél belefér-e a Program kereteibe.

A Bankmonitor új Növekedési Hitel kalkulátorával könnyen megnézheted itt, hogy a Te vállalkozásod vehet-e fel Növekedési Hitelt az általad kiválasztott beruházási célra:

Széchenyi hitel
Bankmonitor

Milyen hitel paraméterekben gondolkozhatunk?

A megengedett futamidő hitelcéltól függően 3 és 10 év között mozoghat. A leghosszabb futamidőre egyértelműen az ingatlan beruházásokhoz kapcsolódóan számíthatunk. A futamidő hosszát a meghitelezett beruházás amortizációs ideje határozza meg. Nem tud a bank például egy 5 éves amortizációs idejű munkagépet 10 éves futamidő mellett megfinanszírozni, akárhogy is szeretnénk. Hiszen ez azt jelentené, hogy a hitel 6. évétől már egy olyan eszközt hitelezne, melynek a könyv szerinti értéke nulla.

A teljes hitelköltség fix: 2,5%. A hitel egész futamideje alatt. Nincs egyéb költség: sem szerződéskötési díj, sem rendelkezésre tartási díj, sem éves felülvizsgálati díj, semmi.

Az igényelhető hitelösszeg nagysága felülről korlátos, a maximálisan igényelhető hitelösszeg 1 milliárd forint. Azt, hogy saját cégünkkel mekkora hitelösszegben gondolkozhatunk, három fő paraméter határozza meg:

  1. Standard esetben vállalkozásunk éves árbevételének maximum 40-50%-át tudják a bankok hitelként biztosítani számunkra. (Ez alól kivételt képezhetnek a projekt hitelek, melyek elbírásánál nem a múltbéli teljesítményt veszik alapul.)
  2. A tervezett beruházás nagysága: 20-25% önerővel legalább rendelkeznünk kell ahhoz, hogy a maradék 75-80%-nyi összeget a bank meghitelezze vállalkozásunk számára.
  3. A papíron is kimutatott profitunknak fedeznie kell a felvett hitel éves adósságszolgálatát, azaz a kamat és tőkefizetési kötelezettségét egy biztonsági ráhagyással.

Ha szeretnéd tudni pontosan, hogy vállalkozásod mekkora hitelösszeg felvételére alkalmas, használd a vállalati hitel-kalkulátorunkat.

Add meg további adataidat és részletesen tájékoztatunk!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
Nézd meg, hogy mennyi hitelt kaphat a céged!
NHP
Bankmonitor
Ft
Ft
Ft
Ft
Ft
Jó hírünk van, az eddig megadott adatok alapján céged hitelképesnek bizonyult!

Az elérhető hitel részleteit e-mailben küldjük meg a számodra:

  • Milyen összegű hitelt kaphat a céged?
  • Milyen futamidő mellett?
  • Mi a különbség a bankok között?
  • Hogyan kerüld el a buktatókat?
NHP
Nincs jó hírünk
  • Sajnáljuk, de céged nem alkalmas hitelfelvételre, több szempontból sem.
Hirdetés
Hirdetés