2020 a bankszámlák éve lesz?

2020 a bankszámlák éve lesz?
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2020-01-14 Frissítve: 2020-01-10
 

Könnyen meglehet, hogy a idei év a bankszámlákról fog szólni. Több kapcsolódó szoláltatás felgyorsul, sőt olcsóbbá is válhat. Emellett minden magyart szembesíteni fognak azzal, hogy pontosan mennyit is költenek évente számlájukra. Ez pedig nagy pofon lesz majd sokaknak.

Egye több magyarnak van bankszámlája és ahhoz kapcsolódó bankkártyája. Sok esetben ez elvárás is, mert sok munkáltató csak utalással tudja kifizetni jövedelmet, vagy éppen egy meglévő hitel törlesztőrészletét átutalással lehet csak rendezni. Sokan hajlamosak megfeledkezni, vagy épp elbagatellizálni a számlához kapcsolódó költségeket, pedig a legkedvezőbb és legdrágább konstrukció díjai között azonos számlahasználati szokások mellett éves szinten akár 10-20 ezer forint is lehet a különbség. Az eltérések pedig az új változásokkal könnyebben észrevehetők, de nézzük meg mik is lenének ezek a változások.

Hirdetés

Hirdetés

2019 december 15-től az euró utalások díjai jelentősen csökkentek

Egy Európai Uniós szabály alapján tavaly december közepétől az unióba irányuló külföldi eurós utalások költségének meg kell egyeznie a belföldi forintátutalások díjaival. Ez jelentősen, akár több ezer forinttal is csökkentheti egy-egy eurós utalás díját – eddig jellemzően az egyébként is eléggé magas alapdíjra még egy százalékos felárat is felszámoltak a bankok. Ez szinte az összes számlacsomagnál díjmegtakarítást eredményezett, emellett az olcsóbb belföldi forintátutalási-díjas számlák előnye tovább növekedett, hiszen most már az euróátutalásokat is ugyanolyan kedvező díjakkal teljesíti a bank.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért utalna bárki is külföldre eurót. Ha például gyermeke ott tanul és szeretné anyagilag támogatni, vagy éppen egy szállásfoglaláshoz szeretne előleget fizetni. Ezek költségei pedig idén már jóval kedvezőbbek lesznek.

Januárban jön a szembesítés

2020-tól kezdődően évente január végéig kapni fogunk egy kimutatást bankszámlánk éves költségeiről. A jogszabály pedig még azt is pontosan meghatározza, hogy a költségtételeknek milyen bontásban kell szerepelniük a kimutatáson, így nagyon könnyű lesz átlátni, hogy miért, mennyit is fizetünk. Az első díjkimutatás már ebben a hónapban megérkezik, ám ez még nem a teljes 2019-es évről, csupán az utolsó 5 hónapról szól majd.

Vagyis mindenki szembesülhet majd azzal, hogy a bankszámlája kapcsán felmerülő, általában apró tételek összességében mekkora terhet is jelentenek számára. A levél birtokában érdemes szétnézni a piacon, hátha találni a jelenleginél kedvezőbb számlacsomag. Ehhez nem kell valamennyi bank honlapját végigböngészni, a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora 13 bank számlaajánlatait tartalmazza, néhány adat megadása mellett pedig az is megtudható, melyik lenne a legolcsóbb konstrukció számunkra.

Sokan még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy az egyszerűsített bankváltási lehetőség bevezetésével már évek gyorsan és egyszerűen lehet bankot váltani. A legolcsóbb bankszámla kiválasztása mellett azonban mindenkinek érdemes saját pénzügyi szokásait is felülvizsgálnia. Könnyen lehet, hogy több ezer, akár tízezer forint spórolható meg néhány apró változtatással. Érdemes lehet például bankkártyával fizetni, ahol csak lehet. Ha szükség lenne készpénzre, akkor azt havonta két tételben érdemes felvenni, az átutalási megbízásokat pedig elektronikus csatornánk keresztül olcsóbb megadni.

2020 március 2-ától a belföldi forint átutalások azonnal teljesülni fognak

Az azonnali fizetési rendszer bevezetésétől kezdve belföldi, elektronikus, forint átutalások 5 másodpercen belül jóváírásra kerülnek. Sőt, ugyanilyen gyorsasággal kerül a számlára a pénz akkor is, ha a megbízást éjszaka, vagy hétvégén adták meg. Ettől az MNB és a többi piaci szereplő a készpénzhasználat csökkenését várja. Ennek azonban egyik feltétele lenne a jegybank szerint az átutalási díjak csökkentése. A felügyelet szeretné, hogy a bankok jóval olcsóbb, vagy ingyenes átutalási lehetőségekkel rendelkező számlacsomagokat dolgozzanak ki. Emiatt a bankszámla-költségek további jelentős csökkenése is elképzelhető.

A Bankmonitor szakértői azt javasolják, hogy mindenki ismerkedjen meg bankja elektronikus szolgáltatásaival, az is aki eddig egyáltalán nem használt elektronikus csatornákat. Ha lesz is árcsökkenés, az várhatóan az elektronikus csatornákon  megadott megbízásokra lesz majd a legnagyobb hatással. Ha pedig a számlavezető bank internetbankja nem tetszik, még mindig meg lehet nézni más pénzintézetek hasonló szolgáltatásait.

 

Hirdetés
Hirdetés