2020. januárjában mindenki megtudja mennyire olcsó a bankszámlája

2020. januárjában mindenki megtudja mennyire olcsó a bankszámlája
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2019-12-30 Frissítve: 2019-12-31
 

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a számlavezetésért is jelentős pénzt fizetünk ki a bankunknak minden évben. Az egyes tételek önmagukban nem drágák, ráadásul bármikor történhet valami váratlan, ami miatt olyan tranzakciót – készpénzfelvétel, átutalás – kell lebonyolítanunk, amely költséges. Év elején azonban szembesíteni fognak a sok apró kiadás teljes összegével, 2020 januárjában ugyanis kapunk egy levelet a tételes számlaköltségeinkről. De mit is tartalmaz majd ez a levél?

2020-tól minden banknak értesítő levelet kell küldenie valamennyi ügyfelének, amely tartalmazza tételesen a számlavezetés éves költségeit. A levelet minden év első hónapjában kell megkapnunk. Az értesítőnek kötött formája van, mindenkit ugyanolyan bontásban tájékoztatnak a díjak éves összegéről. Az első levélnek 2020 január 31-ig kell megérkeznie, ez 2019 utolsó 5 hónapjának számlaköltségeit fogja tartalmaznia – ezt követően mindig egy teljes év díjainak jegyzékét fogjuk megkapni.

Hirdetés

Hirdetés

Mit tartalmaz a díjkimutatás?

A díjkimutatásnak a formája rögzített, mindenki ugyanolyan bontásban fogja megkapni a költségeit. Nézzük meg, hogy különböző élethelyzetben, eltérő bankolási szokásokkal rendelkező számlatulajdonosok milyen költségkimutatást kaphatnának 2020. januárjában, ha a szokásaiknak leginkább megfelelő bankszámlával rendelkeznek – a legolcsóbb számla kiválasztásához a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát használtuk:

  1. Átlagos jövedelemmel rendelkező számlatulajdonos, aki szereti használni az elektronikus csatornákat és bankkártyáját. A számlára érkező jóváírás havi 240 ezer forint. Ebből havonta 2 tételben, összesen 75 ezer forintot vesz fel saját bankos automatából és 30 tételben szintén 75 ezer forint értékben vásárol bankkártyával a számlatulajdonos. Közüzemi számláit csoportos beszedéssel – 2 darab, összesen 15 ezer forint összegben – és állandó átutalással – 2 darab, összesen 15 ezer forint összegben – rendezi. További 2 darab netbankos átutalási megbízása van havonta, összesen 20 ezer forint összegben.
  2. Minimálbérrel rendelkező számlatulajdonos, aki szereti az elektronikus csatornákat használni. A számlára érkező jóváírás havi 100 ezer forint. Ebből havonta egyszer 30 ezer forintot vesz fel saját bankos automatából és 20 tételben szintén 30 ezer forint értékben vásárol bankkártyával a számlatulajdonos. Közüzemi számláit csoportos beszedéssel – 2 darab, összesen 15 ezer forint összegben – és állandó átutalással – 2 darab, összesen 15 ezer forint összegben – rendezi. Továbbá 1 netbankos átutalási megbízást ad meg havonta 10 ezer forint összegben.
  3. Csak hiteltörlesztés céljából nyitott  bankszámla. Sok esetben csak egy hitel miatt választjuk az adott bankot, amelynek törlesztőrészletét az adott pénzintézetnél vezetett bankszámláról kell fizetnünk. Ugyanakkor nem akarjuk meglévő számlaforgalmunk átirányítani, emiatt csak a havi törlesztőrészletnek megfelelő összeget utaljuk át az új számlára. A havonta beérkező összeg 100 ezer forint – ez jelenleg elégséges 17,35 millió forint összegű, 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú lakáshitel havi kötelezettségeire -, ez levonásra kerül a hitel törlesztőrészletére. Más tranzakció nincs a számlán.
  4. Inkább a készpénzt és a személyes ügyintézést kedvelő számlatulajdonos. A számlára érkező jóváírás havi 200 ezer forint. Ebből havonta 3 tételben, összesen 150 ezer forintot vesz fel saját bankos automatából és 15 tételben 20 ezer forint értékben vásárol bankkártyával a számlatulajdonos. Közüzemi számláit csekken fizeti, ugyanakkor havonta 3 alkalommal ad megbízást a bankfiókban átutalásra, összesen 30 ezer forint összegben.

Akik az elektronikus csatornákat – netbank, mobilalkalmazás – előnyben részesítik akár díjmentesen is használhatják bankszámlájukat amennyiben CIB ECO Bankszámlát választják, melyet kizárólag a Bankmonitoron keresztül lehet igényelni.

Ha teljesen másképp használjuk számlánkat, mint a fenti 4 példában, akkor érdemes a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátorát használni és megnézni, melyik lenne számunkra a legkedvezőbb csomag. Így megtudhatjuk, hogy jelenlegi számlánk olcsónak vagy drágának tekinthető-e.

Drága szolgáltatások, váratlan helyzetek

Jól látható, hogy a személyes ügyintézést kedvelő, bankfióki megbízásokat használó számlatulajdonos költsége 10 ezer forint is lehet 5 hónap alatt, míg ha elektronikus megbízást választana, akkor akár ingyen is használhatná bankszámláját. Érdemes átgondolkodni, hogy bankolási szokásaink kis változtatásával mennyi megtakarítást érhetünk el. Ez lehet átmenetileg némi kellemetlenséggel járna – új eszközök, szolgáltatások használata miatt -, ugyanakkor mindenképpen kifizetődő lehet.

Bármikor bekövetkezhet egy váratlan helyzet. Módosítani kell a bankkártya készpénzfelvételi limitén, egy váratlan, plusz készpénzfelvételre lenne szükségünk, esetleg utalnunk kell külföldre. Emiatt érdemes megnézni a választott csomag azon költségeit is, melyekre a terveink szerint nem lesz szükségünk. Ha azok magasak, akkor nézzük meg a többi számlacsomag hasonló szolgáltatásainak díjtételeit is. Ha a fenti váratlan pénzügyi események közül valamelyik többször, kéthavonta, negyedévente megtörténik velünk, akkor azzal már számolnunk kell a számlaválasztás során is.

Hirdetés

A megfelelő bankszámla kiválasztása bonyolult feladat, de egy jó döntéssel tízezreket spórolhatsz meg évente. A Bankmonitor.hu Bankszámla kalkulátora pontosan ebben segít, mert egyszerűen, egy kattintással összehasonlíthatod a számlacsomagokat: 14 bank ajánlatai egy helyen. De ez nem minden: a Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében kényelmes, gyors szerződéskötést kínál számodra.

A legjobb 0 Ft-os bankszámla ajánlatunk

Hirdetés