2022. május: emelkedő reálkereset, romló hitelképesség

2022. május: emelkedő reálkereset, romló hitelképesség
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-07-25
 

A KSH adatai alapján májusban 495 900 forint volt a bruttó átlagkereset hazánkban, ez 14,9 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi átlagos jövedelem. A 14,9 százalék még a májusi igen magas, 10,7 százalékos inflációt is meghaladja. Vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még 4,2 százalékkal emelkedett is. De a hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel ezelőtt? A Bankmonitor szakértői ennek a kérdésnek jártak utána.

A KSH oldalán megjelent a 2022. májusi átlagbérre vonatkozó statisztika. Hazánkban az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres – bónusz, jutalom nélküli – átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér – a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres – nagysága pedig nettó 276 000 forint volt.

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

Hirdetés

Hirdetés

8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre lehetünk jogosultak, mint egy éve

De mi a helyzet a hitelképességünkkel? A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek. Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban. 22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre.

Fontos
A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

Mennyi lakáshitelt lehetett igényelni 2021. és 2022. májusában?

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54% és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

Mindezek miatt a minimálbérből élők 600 ezer forinttal kevesebb hitelre jogosultak, a medián fizetést keresők pedig 1,3 millió forinttal kevesebb kölcsönt vehetnének fel 20 éves futamidőre, mint 2022 májusában.

Fontos
A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása tovább folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve gyorsan, halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt.

Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Ft
Ft
év
Ft
Bankmonitor
Lakáshitel kalkulátor
Spórolj akár Milliókat
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Nem kaphatsz lakáshitelt, amíg a KHR (BAR) listában szerepelsz.
Sajnos nem találtunk a megadott feltételeknek megfelelő hitelt.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!

Az eredményeket elküldtük az email címedre.
Ha nem érkezik meg perceken belül, ellenőrizd leveleződ „spam/levélszemét” mappáját is!
Gyorsan van szükséged lakáshitelre?
24-48 órán belül:
előzetes hitelminősítés
személyes hitelajánlat
Hirdetés
Az élet legnagyobb pénzügyi kérdéseiben (és ilyen a lakáshitel felvétel) kizárólag megfontoltan érdemes döntést hozni. Használd a Bankmonitor.hu Lakáshitel-kalkulátorát: 13 bank több, mint 100 hiteltermékét tudod összehasonlítani részletesen

És itt nincs vége: a Bankmonitor segít Neked az ügyintézésben. A Bankmonitor kiemelt és ingyenes szolgáltatása keretében egyszerre több banktól is konkrét hitel ajánlatot mutatunk be Neked, mely akár 6 hónapig is érvényes. Nem kell küzdened a bankfiókban, a Földhivatalban, mindent elintézünk helyetted a hitelhez jutásig és az időközben felmerülő esetleges problémákra azonnali megoldási javaslatot adunk. Kényelmes, gyors, megbízható – válaszd a Bankmonitort. Garantáltan ugyanazokkal a feltételekkel kapod meg (sokkal kényelmesebben) a hitelt nálunk, mint ha bemennél a bankfiókba. Sőt! Több esetben is egyedi kedvezményeket kínálunk (ingyenes előtörlesztés, ingyenes utalás…stb), melyeket a bankfiókban nem kapsz meg.

Hirdetés