2024 végéig velünk marad az áfa-visszatérítési támogatás

2024 végéig velünk marad az áfa-visszatérítési támogatás
Hirdetés
Hirdetés

Cikk2022-12-28 Frissítve: 2023-01-03
 

A ma megjelent rendeletek alapján számos lakástámogatás sorsa eldőlt. Jó hírt kaptak az új lakást vásárlók, építkezők, ugyanis az áfa-visszatérítési támogatás is megmarad 2024. december 31-ig.

Egy ma megjelent kormányrendelet számos lakástámogatás sorsát eldöntötte, így kiderült az is, hogy mi lesz az áfa-visszatérítési támogatással.

Jelenleg két fajta adó-visszatérítési támogatás is elérhető:

  1. Az új építésű lakást vásárlók visszakapják a vételár 5 százalékos adótartalmát abban a esetben, ha az ingatlan megvételéhez CSOK támogatást (családi otthonteremtési kedvezményt) vesznek igénybe.
  2. Az új lakást építők visszakaphatják a munkálatok költségének 27 százalékos adótartalmát legfeljebb 5 millió forint összeghatárig.

A két kedvezmény közös feltétele, hogy többlakásos épületben fekvő lakás esetében az ingatlan alapterülete legfeljebb 150 négyzetméter, míg egylakásos lakóépület esetén a ház alapterülete maximum 300 négyzetméter lehet.

Mindkét támogatás tekintetében jó hírrel szolgálhatunk, az igénylési határidőt ugyanis kitolták 2024. december 31-ig. (A két kedvezmény igénylési határideje 2022. december 31.-e volt az eredeti szabályok alapján.)

Hirdetés

Hirdetés

Új lakás vásárlása áfa nélkül

Az új építésű lakások vételárának áfa tartalmáról már korábban döntött a kormány: a vételár továbbra is 5 százalékos adót tartalmaz egészen 2024. év végéig. Sőt a 2024. év végéig építési engedélyt szerzett projektek esetében a vételárat egészen 2028. végéig 5 százalékos áfa mellett lehet megfizetni. (Alapesetben egy új építésű lakás vételára 27 százalék áfát tartalmaz.)

Most eldőlt az is, hogy CSOK támogatással vásárlók még ezt az 5 százalékos adót is visszaigényelhetik 2022. év végét követően is. A kedvezmény igénylési határidejét ugyanis 2024. december végéig meghosszabbították.

Egy 100 millió forint bruttó vételárú új lakás esetében – ez sajnos már nem is olyan ritka – 4,76 millió forint kedvezményt jelent a támogatás. Fontos még egyszer kihangsúlyozni, hogy az adó-visszatérítés ezen formájához meg kell igényelni a CSOK támogatást is. Vagyis meg kell felelni a családi otthonteremtési kedvezmény valamennyi feltételének.

Jó tudni
Nem csak lakásvásárlásnál használható ki ez a kedvezmény. A generálkivitelezővel új házat építtetőknek is 5 százalékos áfát kell fizetniük, amelyet visszaigényelhetnek azok, akik a CSOK támogatást is kihasználják.

Az építkezők 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfát

Nem kell generálkivitelezővel építkezni ahhoz, hogy a költségek áfája visszaigényelhető legyen. Az új ingatlant építők a munkálatok költségének 27 százalékos áfa tartalmát is vissza kaphatják legfeljebb 5 millió forint összeghatárig.

Fontos
Itt nem szükséges CSOK-ot igényelni, sőt meglévő, vagy vállalt gyermek sem szükséges a kedvezmény kihasználásához. Ugyanakkor az adó-visszatérítés elnyeréséhez teljesíteni kell a CSOK alapvető igénylési feltételeit.
Bankmonitor
Ft
A megadott adatok alapján sajnos nem vagy jogosult a támogatásra, mert:
Ha CSOK helyett hitelből valósítanád meg célod lakáshitel kalkulátorunkkal megtalálhatod a számodra megfelelőt.
Sikeresen feliratkoztál hírlevelünkre!
Köszönjük hogy feliratkoztál hírlevelünkre!
Amennyiben további kérdésed, észrevételed merülne fel, lépj velünk kapcsolatba a bankmonitor@bankmonitor.hu e-mail címen keresztül!
Jó hírünk van!
A megadott adatok alapján jogosult vagy a támogatásra.
Az általad felvehető állami támogatás összege:
Kérjük válassz, melyik megoldás érdekel!
A megadott ingatlan értéke:
A törlesztő kiszámításához kérjük add meg az alábbi adatokat!
Ft
Add meg, milyen havi jövedelmekkel rendelkezik a háztartásod!
Még nem nem adtál meg jövedelmet!
Add meg az elérhetőséged és megmutatjuk:
  • Hogyan igényelheted a támogatást?
  • Mennyi idő alatt juthatsz hozzá?
  • Milyen apróságokra kell odafigyelned?
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Köszönjük, hogy leadtad érdeklődésed!
Munkatársunk rövidesen felveszi Veled a kapcsolatot!
Ha addig is további kérdésed lenne, írj nekünk a bankmonitor@bankmonitor.hu címre.
A megadott adatok alapján jelenleg nincs számodra elérhető lakáshitel, mert:
Az igényelhető CSOK összege:
Ha szeretnéd megtudni hogyan igényelheted, add meg az adataidat és elküldjük a részletes CSOK tájékoztatónkat.
Kérd részletes eredményeidet email-ben és várd szakértőnk hívását, hogy segítsen a felmerülő kérdések tisztázásában!
A lenti gomb megnyomásával elfogadom az adatvédelmi tájékoztatóban
Hirdetés
Hirdetés